Alcohol en tabak schadelijker dan meeste drugs

Fenna Kiebert | 2 juli 2019
nieuws

Uit een onderzoek van the Global Commission on Drug Policy is gebleken dat illegale middelen zoals ecstasy en cocaïne, minder schadelijke gevolgen kunnen hebben dan tabak en alcohol.

Gevaren van drugs

Een studie uit 2010 laat de gevaren van alle drugs zien, voor zowel degenen die het gebruiken, als voor de samenleving in het algemeen. Hier staat alcohol bovenaan de lijst als meest schadelijke ‘drug’, gevolgd door heroïne en crack-cocaïne. In hetzelfde onderzoek staat tabak ook hoger op de lijst dan ketamine en mephedrone, hoewel dit niet blijkt uit de strafrechtelijke wettelijke maatregelen rond deze drugs. Een ander goed voorbeeld hiervan zijn LSD en ecstasy, deze drugs scoren als minst schadelijke drugs in het rapport, maar worden wereldwijd het strengst gereguleerd als klasse A drugs.

LEES OOK: Recordaantal cocaïne geproduceerd

Lagaliseren en verbieden

Om hier verandering in te brengen, wil the Global Commission on Drug Policy dat overheden stappen ondernemen en nogmaals goed kijken naar het legaliseren en verbieden van bepaalde drugs en stoffen én daarnaast het classificatiesysteem voor drugs heroverwegen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws