Duurzame uitgaansgelegenheden in Nederland

Partyscene Redactie | 13 december 2019
nieuws

Niet alleen festivals worden steeds groener: ook andere uitgaansgelegenheden in Nederland zijn aan het verduurzamen. En dat is goed nieuws, want we moeten er met z'n allen voor zorgen dat de aarde ook voor de volgende generaties leefbaar blijft. In dit artikel geven we je vier voorbeelden van duurzame uitgaansgelegenheden.

1. Het Patronaat

Het Patronaat in Haarlem is al jaren bezig met een verduurzamingsslag. Sinds januari 2016 heeft dit ambitieuze bedrijf de zilveren status binnen Green Key behaald. Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Als poppodium juichen zij het toe dat werknemers en bezoekers vaker de auto laten staan en voor een groener vervoersmiddel kiezen, zoals de fiets. Heb je een dopper? Dan mag je deze gewoon mee naar binnen nemen! Zowel de artiesten als het publiek mogen gebruikmaken van gratis kraanwater. Daarnaast gebruiken ze milieuvriendelijk schoonmaakmiddel en wc-papier, een zuinige wc en biologisch en regionaal eten voor de artiesten!

2. TivoliVredenburg

Ook TivoliVredenburg heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo hebben zij in 2018 het convenant voor duurzaamheid getekend. Dit houdt in dat zij samen met andere Nederlandse poppodia en theaters samen aan de slag gaan om het energieverbruik te verlagen, de inkoop te verduurzamen en de afvalproductie te verminderen. Het is de bedoeling dat de deelnemende partijen in drie jaar hun ambities verwezenlijken. Daarnaast is TivoliVredenburg een samenwerking aangegaan met bierpartner Bud. Bud wordt vanaf 2020 met 100 procent hernieuwbare elektriciteit gebrouwen. Ook zijn er plannen om, samen met Bud, de concertzaal van dezelfde hernieuwbare elektriciteit te voorzien.

3. Koninklijk theater Carré

Zo is er de mogelijkheid om zelf water te tappen. De bezoeker kan in het theater zijn of haar eigen lege herbruikbare en recyclebare flesjes kopen. Daarnaast is 85 procent van alle lichtpunten in het theater voorzien van ledlampen. Tot slot is er deze zomer gerenoveerd. De grote dakramen zijn voorzien van nieuw, isolerend glas. Hiermee wordt 90 procent van zonnewarmte buiten gehouden en enorm bespaard op koelingsenergie. Wil je zelf ook een steentje bijdragen aan een beter klimaat? Dan kun je energie vergelijken en overstappen naar een groene energieleverancier. Door middel van energie vergelijken zie je meteen welke aanbieder het goedkoopste is en het beste aansluit bij jouw wensen.

4. Paradiso Amsterdam

Ook Paradiso zet volop in op duurzaamheid. Dat doen zij op drie manieren: de locaties, de programmering en het personeelsbeleid. Dat zien we goed terug in Paradiso op de Weteringschans. Daar vind je waterloze urinoirs en worden de drankjes geschonken in gerecyclede plastic glazen. Ook werken zij al jaren met ledverlichting om energie te besparen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws