Deze vijf dingen zijn heel herkenbaar als je verslavingsgevoelig bent

Partyscene Redactie | 3 april 2020
nieuwsHet herkennen van een verslaving is niet altijd even gemakkelijk. Heb je direct een alcoholverslaving wanneer je tijdens een feestweek meerdere avonden een glaasje te veel gedronken hebt? Ben je verslaafd aan cocaïne als je hier meerdere keren gebruik van hebt gemaakt tijdens een feestje? In dit artikel zetten we verschillende verschijnselen op een rijtje, die je bekend voor kunnen komen als je verslavingsgevoelig bent. Door een verslaving al in een vroeg stadium aan te pakken, is de kans het grootst dat je hiervan herstelt. Houd er echter rekening mee, dat verschijnselen zich in een lastige periode al snel nog eens voor kunnen doen.

#1: minder contact met familie en vrienden

Een van de dingen die heel herkenbaar zijn als je verslavingsgevoelig bent, is een gevoel van eenzaamheid. Een verslaving kan ertoe leiden dat het contact met vrienden en familie afneemt. Je kruipt in je eigen schulp en trekt je steeds vaker terug. De energie om deel te nemen aan feestjes en andere evenementen neemt af. Zoals later in dit artikel beschreven wordt, kan ook een verslechterende financiële situatie hier invloed op hebben.

#2: ontkenning over een mogelijke verslaving

Ook zijn verslavingsgevoelige mensen geneigd om te ontkennen dat zij een verslaving hebben of deze aan het opbouwen zijn. Het leidt er onder meer toe, dat zij vaker ruzie hebben met mensen uit hun omgeving. In het geval van een drankverslaving kan dit gepaard gaan met agressie. Juist het ontkennen maakt dat een alcoholverslaving behandelen lastig kan zijn. Iemand moet hiervoor openstaan, om een behandeling succesvol te laten verlopen.

#3: regelmatig te laat komen op afspraken

Een verslaving maakt dat je minder fit bent, langer op bed blijft liggen en je minder bewust bent van de tijd. Het leidt ertoe dat je mogelijk sneller te laat komt op afspraken, of deze vergeet. Ook worden afspraken steeds vaker niet nagekomen. Mede doordat ze vergeten worden, of doordat men hier de energie niet meer voor heeft. Om de structuur in je leven te behouden als je verslavingsgevoelig bent, is het sterk aan te raden om een agenda te gebruiken. Ook een planner voor op het prikbord kan helpen om afspraken niet te vergeten. 

#4: het verstoppen van drank of cocaïne

In het geval van een drankverslaving of een verslaving aan cocaïne, probeert men verpakkingen zo goed mogelijk te verstoppen. Dit kan gelinkt worden aan het willen ontkennen dat er sprake is van een verslaving. Ga voor jezelf eens na, of je in het verleden flessen of wikkels cocaïne in je kamer verstopt hebt voor anderen.

#5: steeds krapper wordende financiële situatie

Een verslaving kost geld! Dit geldt zowel voor een drankverslaving, als voor een verslaving aan bijvoorbeeld cocaïne of wiet. Nog duurder kan een gokverslaving zijn, waarbij met steeds grotere bedragen gespeeld wordt in (online) casino’s. Wanneer een verslaving niet tijdig aangepakt wordt, kan dit leiden tot een steeds krapper wordende financiële situatie. Beperkte financiële middelen werken minder sociaal contact in de hand. Je onderneemt minder snel uitjes, schaamt je voor schulden, enzovoorts.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws