De drie speerpunten van Android smartphones

Partyscene Redactie | 3 juni 2020
nieuws

2020 is het jaar van de Android-telefoon. Met de lancering van modellen als de Samsung Galaxy S20, Google Pixel 4 en OnePlus 7 Pro valt de iPhone voor velen in het niet. Niet omdat iPhones zo verschrikkelijk ondermaats zijn, maar omdat Android-toestellen in veel meer soorten en maten worden geleverd. Hoewel het internet na elke grote smartphone-aankondiging bol van de ‘Android is beter dan iOS’-artikelen komt te staan, is geen enkel besturingssysteem beter of slechter dan het andere. Beide besturingssystemen doen het op bepaalde vlakken beter. En om de kwaliteiten van Android-smartphones onder de aandacht te brengen - zonder daarbij iPhones door het stof te halen - zetten we drie speerpunten op een rij. 

Keuzes, keuzes, keuzes 

Android-smartphones kennen vele soorten en maten. Zeggen we vele, dan menen we vele. Het aantal fabrikanten is gigantisch. En het aanbod onder elk van deze fabrikanten ook. Organisaties als Samsung, Huawei, OnePlus en Google kunnen naar wens experimenteren met onderdelen, waardoor Android-telefoons in de meest uiteenlopende samenstellingen worden geleverd. Zoek je een telefoon die maar net voldoet voor websurfen en WhatsApp, maar bovendien foto’s van professionele kwaliteit schiet? Keuzes genoeg. En of je nu voor een Samsung of Huawei smartphone gaat: je betaalt uitsluitend voor dát wat je gebruikt. 

Persoonlijke voorkeur 

Net zoals fabrikanten naar wens kunnen sleutelen met de hardware van een smartphone, leef jij je op vlak van software uit. Heb je de perfecte smartphone gevonden, maar stoor je je mateloos aan een subtiele functie als het touch-toetsenboord, dan vervang je deze in een ogenblik. Android is benaderbaar. Ontwikkelaars van apps hebben de mogelijkheid om van alles te veranderen. Als gevolg maak jij een keuze onder de miljoenen apps om het besturingssysteem naar wens vorm te geven.

Downloaden vindt via de Google Play Store plaats. Bijkomstig voordeel is dat ook het uploaden van apps bijzonder toegankelijk is. Ooit gedroomd over het lanceren van ‘s werelds hipste, succesvolste smartphone-app? Het kan. Leren programmeren is een pré. Maar staat de basis, dan weerhoudt niets je ervan om de game of tool met de wereld te delen. 

Vermogen 

Vermogen is één van de speerpunten van alle Android toestellen. Maar vermogen is relatief: zonder vergelijking zegt het niets. Hoewel we eerder beloofden om Apple niet door het stof heen te halen, hebben we eigenlijk geen keuze. RAM (werkgeheugen) en CPU’s (processoren) zijn medeverantwoordelijk voor de snelheid van een smartphone. En zowel RAM als CPU’s zijn kostenefficiënter in Android-smartphones. Qualcomm, een innovatief tech-bedrijf, ontwerpt uitsluitend Android-processoren. Qualcomm doet dit op een voordeligere manier dan Apple. En omdat Apple uitsluitend haar eigen processoren in iPhones verwerkt, is de kracht van Qualcomm alleen voor Android-gebruikers weggelegd. Dit voordeel vergroot met elke release, aangezien vrijwel elke fabrikant baat bij de doorontwikkeling van dergelijke processoren, en hier - waar mogelijk - aan bijdragen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws