Wat maakt een ultieme partyhit?

Partyscene Redactie | 28 juli 2020
nieuws

Een recentelijke Amerikaanse studie verzamelde gegevens van een half miljoen muzieknummers die de afgelopen 3 decennia uitgebracht waren, en ontdekte hierbij, dat enkele van de winnende kenmerken van een succesvolle hit, vrolijke en uiterst dansbare liedjes zijn.

Er werd hier nog een ander interessant gegeven duidelijk, namelijk dat met name de dansbare nummers die door vrouwen gezongen worden, tegenwoordig steeds populairder aan het worden zijn! Maar dit gegeven is bij iedereen die door de jaren heen een beetje de partyscene heeft gevolgd ook wel duidelijk.

Kijk alleen maar naar de kracht van de party- of discohits van de volgende zangeressen: Madonna, Rihanna, Beyoncé en Janet Jackson. Plus, vergeet daarnaast die goeie ouwe disco knallers niet, zoals ‘I feel love’ van Donna Summer en ‘I will survive’ van Gloria Gaynor!In de miljardenindustrie van de muziekwereld, krijgt de meeste populaire muziek echter behoorlijk wat kritiek over zich heen. Want de hedendaagse popmuziek wordt vaak beschouwd als smakeloos en eindeloos gerecycled.

Belangrijke critici suggereren dan ook vaak dat de sleutel tot het maken van een hit het kopiëren en plakken is van een eerder succes, met niets meer dan een oppervlakkige variatie. Luister maar eens naar het nieuwe album van de Black Eyed Peas, dan weet je precies wat er bedoeld wordt!

Anders, maar niet te verschillend

Maar een ander recent onderzoek suggereert dat het tegendeel ook waar kan zijn. In hun artikel ‘Wat maakt populaire cultuur populair?...’, analyseerden de professoren Michael Mauskapf van de Columbia Business School en Noah Askin van INSEAD vele muzieknummers uit de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Zij ontdekten hierbij dat de liedjes die het hoogst scoorden, veelal minder op hun voorgangers lijken. Dus als het erop aankomt om bovenaan de hitlijst te willen staan, loont het dus om anders te zijn, maar niet te verschillend!

“Topnummers, die de absolute top van de hitlijsten bereiken, voldoen tegelijkertijd aan de heersende muzikale functieprofielen en vertonen een zekere mate van individualiteit of nieuwheid”, legden Mauskapf en Askin uit. “Ze klinken vergelijkbaar met wat er op dat moment nog meer populair is, maar beschikken ook over een unieke sound om ze daarmee onderscheidend te laten opvallen.”

De auteurs analyseerden hierbij tevens allerlei sonische kenmerken, zoals het ritme, de akoestiek en stemming van elk nummer. Als je hierbij bijvoorbeeld de partyhit ‘Believe’ van Cher analyseert, die in 1999 vier weken lang de nummer 1 plek van de Billboard Hot 100 bekleedde (en ook op de 1e plek van de Nederlandse top 40 heeft gestaan), dan merk je gelijk op dat het een vette beat heeft en je er aangenaam op kan dansen! Vergeet daarbij ook het unieke ‘Cher-stemeffect’ niet!

De dansbaarheidsscore is een beoordeling voor hoe geschikt een nummer is om op te dansen. En ‘Believe’ is hiermee een echte knaller. Het tempo van een liedje is één van de eenvoudigste, meest primitieve sonische functies in de 'hit test'. Het is simpelweg de snelheid van het nummer. ‘Believe’ klokt hierbij met een matige 133 snelle slagen per minuut, wat het tempo van een gematigde disco-beat is.

De energiefactor

Energie is echter een andere factor bij het bepalen van de ‘intensiteit’ van een partynummer. Dit lijkt misschien op dansbaarheid, maar een liedje kan wel degelijk heel energiek zijn (snel, luid en lawaaierig), maar toch niet dansbaar genoeg vanwege een onsamenhangende of zwakke beat. ‘Believe’ scoort met zijn fijne techno beat plus bonzende synths zeer zeker een heel hoge energiescore.

Wil je nog wat meer lezen over wat de perfecte formule is om een ultieme (party-)knaller of zomerhit te creëren, en hiermee zelfs een nummer 1 hit in jouw land te scoren, dan kun je in deze studie van Betway ontdekken hoe jij dit met de juiste dansbaarheid en energie mogelijk kan maken. In dit artikel, dat succesvolle hits van de afgelopen tien jaar in 22 landen onder de loep neemt, wordt namelijk onder meer het technische aspect van een goede hit geanalyseerd. Het resultaat? Een prettig tempo, de juiste toonsoort en een goed aantal beats kan een tof muzieknummer wereldwijd al snel tot een ultiem nummer één succes kan maken! En als het jouw wens is om daarnaast nog uit te zoeken welke partynummers goed scoren vanwege het aantal beats (BPM) dat ze gebruiken, dan kan je dat met Tunebat perfect doen. Want iedereen weet wel dat alle party toppers in de discotheek veelal heftig aan elkaar gemixt worden!

Blijf vooral geloven

En als je nu denkt dat jij echt niet "strong enough" bent om een goede party- of zomerhit mogelijk te maken, luister dan nog maar eens goed naar de opzwepende muziek en de bijbehorende, passende songtekst van het nummer ‘Believe’ van Cher. Dan weet je al snel dat je niet moet lanterfanten, dat er is geen weg meer terug is, maar dat jij net als Cher zeker dóór moet gaan. Een Pioneer DDJ-200 DJ-controller kan al een wereld van verschil maken. Een beetje hulp van Alesso kan ook zeker geen kwaad. Succes volgt dan (misschien) snel, mits jij maar in jezelf gelooft!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws