Haal je de iPhone SE 2020 in huis, of wacht je af tot de iPhone 12?

Geert van der Klugt | 11 september 2020
nieuwsDe iPhone SE 2020 is beschikbaar. Dat heeft even geduurd. iOS-liefhebbers met een beperkt budget waren vier jaar lang overgelaten aan de originele iPhone SE, bestaand uit de hardware van een iPhone 6S, in het kleinere jasje van een iPhone 5S. Hoewel de nieuwe iPhone SE 2020 uit een soortgelijke compositie bestaat, ontvangen we de release met open armen. Voor een magere € 489,- ontvang je het model  al in huis. En dat is, rekening houdend met een vermogen dat gelijk staat aan de iPhone 11, een keihard koopje. Voordelig is ‘ie zeker. Maar één concurrent gooit roet in het eten. Niet de nieuwste Huawei of Samsung, maar een smartphone die dichter bij huis staat. 

De iPhone 12 - ofwel iPhone 2020 - is in aantocht. Hoe het model er precies uit komt te zien - een mysterie. Eén zekerheid hebben we wel: het model laat niet lang meer op zich wachten. Ben je in de markt voor een nieuwe telefoon, dan sta je voor een vraagstuk. De iPhone SE 2020 is beschikbaar. Maar zijn grote broer binnenkort ook. Waar kies je voor?

Prijspunt

SE-modellen zijn niet de enige oplossing voor de berucht hoge prijs van Apple-telefoons. Refurbished-toestellen zijn legio. Een dergelijke smartphone wordt geleverd door een bedrijf dat beschadigde telefoons hersteld. ‘Tweedehands’ komt ter gedachte, maar hoewel ook refurbished smartphones goedkoper zijn dan nieuwe modellen, dekt deze term de lading niet. Ook de meest recente releases worden namelijk als refurbished aangeboden. Vind je het prijspunt belangrijk, dan kan de iPhone SE 2020 ogenschijnlijk de beste keuze zijn. Toch raden we je aan te bedenken de iPhone 12 nog geen maand na zijn release afgeprijsd aangeboden zal worden. Tegelijkertijd is ook de iPhone SE 2020 als refurbished beschikbaar. Zoek je uitsluitend naar de meest voordelige telefoon, dan ben je bij de recente release aan het juiste adres. 

Grootte

Hoewel we blij zijn met de nieuwe iPhone SE, kijken we naarstig terug naar een tijd waarin alle iPhones met gemak in de broekzak pasten. De oorspronkelijke iPhone SE was het meest compacte model van zijn generatie. Hetzelfde geldt waarschijnlijk niet voor de iPhone SE 2020. Analisten voorspellen dat de iPhone 12 waarschijnlijk met een 5,4-inch-optie geleverd zal worden. Deze schermgrootte is identiek aan de iPhone SE 2020. Een kleiner formaat is dus niet langer exclusief aan de SE. Hoewel beide smartphones maar net in de broekzak beloven te passen, en we jammer genoeg geen keuze hebben uit mobieltjes die daadwerkelijk mobiel zijn, speelt grootte aannemelijk geen rol. Wie bijzonder veel waarde hecht aan een compacte display, heeft even veel aan de iPhone SE 2020 als de iPhone 12. 

5G

Hoewel 5G inmiddels beschikbaar is, vinden we niet dat de technologie een rol dient te spelen bij jou keuze. Een kernverschil tussen de SE 2020 en iPhone 12 is het feit dat de aankomende release 5G ondersteunt. Maar maak je in Nederland gebruik van 5G, dan wissel je nog altijd sporadisch tussen het gevestigde 4G-netwerk en het kersverse 5G-netwerk. Als er al sprake van bereikbaarheid is. 5G is niet overal te gebruiken. En niet alle iPhone abonnementen worden met 5G geleverd. 

Het landelijke netwerk staat in de kinderschoenen. Woon je in een grote stad, dan zal je in de ene buurt een verbinding hebben, en twee straten verder niet meer. In een optimale wereld woon je toevallig op een locatie waar je thuis van 5G voorzien bent. Maar verbind je thuis met het internet, dan kan je per definitie ook met het koper- of glasvezelnetwerk verbinden. Thuiswifi is in dit geval het betere alternatief. 

In het dat je de iPhone 12 als telefoon voor de komende drie á vier jaar overweegt, kan de 5G-connectiviteit als baanbrekend gezien worden. In elk ander geval ben je net zo goed af bij de iPhone SE 2020. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws