Feestelijke uitvaart steeds vaker aan de orde

Partyscene Redactie | 14 juli 2020
nieuws

Waaraan denk je als eerste bij een uitvaart? Waarschijnlijk aan een afscheidsceremonie waarbij rouw en verdriet overheerst. Er wordt immers afscheid genomen van een dierbaar persoon. Dit gebeurt middels een crematie of begrafenis. Na afloop van de uitvaart wordt er vaak koffie of thee gedronken en cake gegeten.

Dit was vroeger inderdaad de normale gang van zaken bij een uitvaart. Tegenwoordig zien we echter dat een uitvaart steeds vaker een feestelijke invulling krijgt. Het leven van de overleden persoon wordt namelijk steeds vaker gevierd. Hierdoor krijgt de begrafenis een persoonlijk tintje, zodat er op een waardige manier afscheid wordt genomen van de overleden persoon.

Mensen laten de kerk vaker links liggen

Vroeger werd een uitvaart vaak in kerklelijke sferen gehouden. Op de dag van de uitvaart was er eerst vaak een dienst, waarna de begrafenis of crematie plaatsvond. Tegenwoordig zien we dit echter steeds minder. Dit komt voornamelijk omdat we inmiddels een stuk minder gelovig zijn dan vroeger. Indien de overleden persoon niets met de kerk had, wordt de uitvaart vaak op een andere manier ingevuld. Zo kan de condoleance bijvoorbeeld in een tuin, in de plaatselijke sportkantine of zelfs in de stamkroeg van de overledene georganiseerd worden. Ook de bijeenkomst na afloop van de uitvaart kan op een feestelijke locatie gehouden worden.

Bier, wijn en muziek

Veel mensen associëren een uitvaart met koffie, thee en cake. Bij menig uitvaart worden deze zaken tegenwoordig achterwege gelaten. Dit is zeker het geval wanneer men kiest voor een persoonlijke uitvaart. Indien het leven van de overledene gevierd wordt, wordt er vaak bier en wijn gedronken in plaats van koffie of thee.

Daarnaast is het lang niet altijd stil meer bij een uitvaart. Vroeger was dit wel gebruikelijk. Er werd bijvoorbeeld alleen muziek ten gehore gebracht door een koor of een organist. Tegenwoordig gebeurt het ook geregeld dat nabestaanden een dj regelen voor een uitvaart. Deze draait de favoriete muziek van de overleden persoon, zodat iedereen op een passende manier afscheid van hem of haar neemt.

Kan dit met een begrafenisverzekering?

Wil je ook een persoonlijke uitvaart organiseren voor een iemand die overleden is? Dan vraag jij je mogelijk af of dit binnen de grenzen van een begrafenisverzekering valt. Dit hangt er maar net vanaf om wat voor een verzekering het gaat. Indien de overleden persoon een begrafenisverzekering in natura heeft afgesloten, wordt dit mogelijk lastig. Hij of zij heeft in dat geval bepaalde zaken verzekerd, zoals een kist en een uitvaartbegeleider. Bij begrafenisverzekeringen in kapitaal is dit echter wel mogelijk. In dat geval komt er na overlijden namelijk een geldbedrag vrij. Nabestaanden kunnen dit bedrag gebruiken om invulling te geven aan de uitvaart. Hierdoor is het ook mogelijk een persoonlijke uitvaart te organiseren.

Persoonlijke uitvaart in coronatijd

Wil je een feestje maken van een uitvaart? Dan ben je gebonden aan een aantal regels, zeker in de huidige situatie. Allereerst moet je kijken naar het aantal gasten. Vanaf 1 juli mogen er weliswaar weer meer dan 30 personen aanwezig zijn bij een uitvaart, maar dit is niet altijd toegestaan. Zo moet de locatie van de uitvaart voldoende ruimte bieden voor mensen om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Indien dit niet mogelijk is, moet je hier rekening mee houden bij het uitnodigen van gasten. Overigens geldt er voor een uitvaart binnen een maximum van 100 personen. Buiten zijn er 250 gasten welkom. Zowel binnen als buiten geldt dat aanwezigen voldoende afstand van elkaar moeten kunnen houden. Wanneer dit niet mogelijk is, loop jij – net als de andere aanwezigen – kans op een flinke boete.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws