Zo zorg je ervoor dat rente jouw persoonlijke leven niet beïnvloedt

Partyscene Redactie | 15 oktober 2020
nieuws

Je houdt wel van een feestje en je gaat geregeld naar een festival? Prima, maar zorg er wel voor dat je het ook financieel kunt volhouden. Een concert of festival bezoeken is een goede besteding van je vrije tijd, maar er zijn wel kosten mee gemoeid. Als je elke maand zoiets doet, ben je al snel een paar honderd euro kwijt aan reiskosten, tickets, consumpties, enzovoort. En dat wil je natuurlijk ook blijven doen op het moment dat je een eigen huis hebt. Je werkt om te leven, niet andersom, toch? Zorg er dus voor dat de hypotheekrente niet te zwaar drukt op je maandelijkse budget.

Afstemmen op jouw situatie

Het is niet voor niets, dat de maximale leensom van een hypotheek gekoppeld wordt aan je inkomen. Je moet, ondanks de maandelijkse aflossingsverplichting, nog voldoende in staat zijn om rond te komen. Dat wil zeggen dat je te eten moet hebben, je andere vaste maandlasten moet kunnen betalen en dan ook nog een leuk bedrag over moet zien te houden om regelmatig een feestje te kunnen vieren. Je denkt er misschien zelf vrij nuchter over. Dan maar even geen feestjes? Zo simpel is dat niet, want de kwaliteit van je leven neemt af, als je het met minder moet doen. Vroeg of laat zal je dat gaan opbreken. Dan is het beter om het bij voorbaat te voorkomen, toch?

Welke hypotheek moet je kiezen

Het is misschien wel de meest gestelde vraag met betrekking tot hypotheken. En een standaard antwoord valt er niet op te geven. Je inkomen, je leeftijd, je gezinssituatie, al die dingen spelen een rol bij het maken van de keuze. Er zijn diverse hypotheekvormen en tientallen hypotheekverstrekkers. De rentetarieven variëren ook behoorlijk. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de ASN hypotheekrente een totaal ander financieel plaatje oplevert dan een vergelijkbare hypotheek bij een andere aanbieder. Vergeet ook niet de kosten voor de bemiddeling mee te tellen. Een hypotheekadviseur bij jou om de hoek mag dan misschien een prima keuze lijken, vaak is die honderden euro’s duurder dan een online adviseur, omdat die geen kantoor hoeft te bekostigen.

Voorwaarden

Voor elke hypotheek gelden voorwaarden. Die verschillen per type hypotheek en per aanbieder. Verdiep je hier goed in, zodat je exact weet welke rechten en plichten je hebt. Het kan je uiteindelijk veel problemen en zorgen besparen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws