Sparen voor de festivalzomer van 2021

Partyscene Redactie | 16 oktober 2020
nieuws

We balen allemaal van de gecancelde festivals deze zomer, maar laten we het eens van de positieve kant bekijken. Je hebt nu alle tijd om te sparen voor de festivals die je volgende zomer dubbel en dwars gaat inhalen. Uit onderzoek blijkt dat festivals een populair spaardoel zijn onder jongeren en dat maar liefst 25 procent hier een spaarpotje voor heeft.

Begin met besparen

Sparen gaat sneller als je ergens op kan besparen. Als je op jezelf woont kun je bijvoorbeeld energie vergelijken of kijken of je ergens anders goedkoper uit bent met je internet abonnement. Breng ook in kaart hoeveel je verdient. Heb je een bijbaantje, krijg je geld van je ouders, leen je bij de DUO of studeer je niet meer en krijg je gewoon salaris? Schrijf al je inkomsten op en trek hier je vaste lasten vanaf. Van het bedrag dat je nodig hebt spaar je direct een percentage wanneer jij je geld binnenkrijgt. Als je dit pas aan het eind van de maand op een spaarrekening wilt parkeren, is het waarschijnlijk al op.

Budgeteren

Budgeteren kun je leren en het is een stuk leuker dan je nu waarschijnlijk denkt. Een populaire app waarmee jij al je euro's een doel geeft, is You Need A Budget, oftewel YNAB. Je kunt dit zien als een digitaal enveloppensysteem, waarbij je een potje hebt voor al jouw kosten. Deze app is een maandje gratis te gebruiken, waarin je al flink wat verschil kunt merken in de grip die jij op je geld hebt. Het vereist wel een redelijk steile leercurve, maar onder andere op Reddit wordt er heel veel over YNAB gediscussieerd. Ook op de website van YNAB kun je gigantisch veel resources vinden over hoe de app werkt.

Sparen volhouden

Nu er niet zo veel leuke dingen buiten de deur te doen zijn, is het voor sommige mensen makkelijker om te sparen. Aan de andere kant kan dit juist ook een reden zijn om een grote OLED-TV te willen kopen en daarvoor je spaarrekening leeg te trekken. Je houdt het sparen vol als je jezelf bewust bent van hoeveel plezier je van jouw spaarrekening gaat hebben. Maak alvast plannen voor volgende zomer, zoals naar welke festivals je wilt bezoeken, met wie en hoe je daar gaat komen. Ook als je ziet dat het bedrag dat je nodig hebt hoger is dan je hebt gespaard, werkt dit motiverend. Je weet dan dat de basis gelegd is en je hoeft minder aan geld te denken. Op een gegeven moment gaat het sparen meer automatisch en raak je gewend aan het bedrag dat je overhoudt. Wil je nog ruimer zitten? Dan kun je altijd bedenken hoe je iets kunt bijverdienen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws