Coronakerstmis? Maak er wat van!

Geert van der Klugt | 16 november 2020
nieuws

We zitten thuis. Nog steeds. Woordgrapjes over Mark Rutte en een groeiende hekel aan de overheid maken het er niet beter op. We raden het dan ook niet aan om al jouw tijd en energie in het afzeiken van overheidsmaatregelen te steken, want COVID is de werkelijke boosdoener - en COVID is niet van dag op dag verdwenen. Dus moeten we nog even. Geen idee hoelang, maar in elk geval tot de feestdagen. Dat brengt ons op het probleem.

Vandaag de dag dien je je aan een aantal kabinetsregels te houden. ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’ en ‘houd anderhalve meter afstand’ zijn voorbeelden. Tot half november geldt eveneens dat er maximaal twee personen per dag thuis ontvangen kunnen worden. Ga je naar buiten, dan kan dat niet met een groep die uit meer dan twee personen van verschillende huishoudens bestaat. 

Te doen?

Eén huishouden heeft geen maximaal aantal. De feestdagen zijn daarmee ogenschijnlijk goed te doen. In werkelijkheid vieren we de eindejaarsperiode geregeld met familieleden uit drie, vier of zelfs vijf huishoudens. Houdt de tijdelijke verscherping in december aan, dan is het feitelijk niet mogelijk om kerstmis of de jaarwisseling met meer dan een handvol familieleden te vieren. Buitenshuis eten is al helemaal lastig: de meeste horecabazen vrezen torenhoge boetes bij overtreding, dus is een geslaagde reservering zeldzaam. 

Daar kan je van alles van vinden. Misschien ben je boos. Misschien ben je gefrustreerd. Of heb je juist een bloedhekel aan individuen die boos of gefrustreerd zijn. Mag allemaal, maar verandert niets. Zelfs de meest invloedrijke zakenmannen en politici zijn machteloos. Aan de verandering die COVID teweeg brengt is weinig te doen. Aanpassen daarentegen - kan iedereen. Jij ook. 

Vandaar stoppen we met de bespreking van wat niet kan, en benadrukken we wat wél kan. Nederland is toe aan een fijne kerst. En een fijne kerst ligt - maatregelen of niet - binnen handbereik.

Gezelschap valt of staat niet met de mogelijkheid om buiten de deur te eten of met tien á twintig man aan tafel te zitten. Gezelschap kan even waardevol zijn wanneer de mee-eters zich tot jouw ouders en een neef, broer of zus beperken. Hoewel gourmetten twee jaar terug niet bepaald ons idee van een topkerst was, vraagt COVID om aanpassingsvermogen. Vandaag de dag roeien we met de riemen die we hebben. Als dat betekent dat we met vijf man piepkleine garnalen in nog kleinere pannetjes op moeten bakken, dan zij het zo. 

Misschien beroofde de pandemie je van een baan, studie of relatie. Familie kan daarentegen niet gestolen worden. Tenminste, zolang je momenten creëert. Gourmet set kiezen, aanschuiven en van elkaar genieten; sommige dingen blijven altijd mogelijk, COVID of niet.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws