Eenzaam in de liefde? Kijk uit: oplichters gebruiken Tinder-bots om gebruikers geld afhandig te maken

Partyscene Redactie | 29 april 2021
nieuws

Oplichters op dating-apps kunnen niet alleen je hart breken, maar ook je bankrekening. Volgens het 2019 Internet Crime Report van de FBI is fraude op het gebied van liefde en dating de op één na meest kostbare oplichting, waaraan mensen vorig jaar bijna een half miljard dollar verloren.

"Ondanks dat het een van de meest handige en makkelijk te gebruiken dating-apps is, zit Tinder vol met nepaccounts en bots die de hele gebruikerservaring kunnen verpesten", waarschuwt Ruby Gonzalez, hoofd communicatie bij NordVPN. "Tinder-bots zijn scripts die zijn geschreven om menselijke gesprekken na te bootsen, bedoeld om gebruikers te spammen of op te lichten. Hoewel bots tegenwoordig steeds geavanceerder worden, volgen ze meestal bepaalde patronen die, als ze eenmaal zijn opgemerkt, je kunnen helpen ze te vermijden."

Belangrijkste soorten bot-oplichting op Tinder

Een typisch scenario: een bot chat een tijdje met je en vertelt je vervolgens dat het, voor hun eigen of voor jouw veiligheid, nodig is om je Tinder-account te verifiëren. Dat wordt accountverificatieoplichting genoemd. Het is namelijk zo dat gewone Tinder-gebruikers hun account niet kunnen verifiëren. Als je een link krijgt die eruitziet alsof deze iets met Tinder te maken heeft, kun je ervan opaan dat deze je naar een phishing-site brengt waar oplichters je persoonlijke gegevens kunnen opslaan en je zelfs kunnen misleiden om je creditcardgegevens te geven.

Als je gesprek verandert in een verzoek om op een link te klikken om enkele foto's te zien of om door te gaan met chatten buiten Tinder, gaat het waarschijnlijk om klik-op-een-link-oplichting. Laat je niet verleiden om op die links te klikken. Ze kunnen je smartphone infecteren met malware, je persoonlijke gegevens stelen, je overspoelen met vervelende advertenties, je aanmelden voor een duur abonnement, enz.

Gelukkig zijn er enkele tips die je kunnen helpen herkennen dat je geen contact hebt met een echte persoon.

Manieren om typische Tinder-bots te identificeren:

  • Hun foto's zien er tè perfect uit. "Om ervoor te zorgen dat je naar rechts veegt, gebruiken oplichters professionele profielfoto's, meestal gestolen van andere gebruikers of willekeurige modellen van Google Search", legt Ruby Gonzalez uit.
  • Hun bio ziet er raar uit. Je bent misschien een bot tegengekomen als je een profiel tegenkwam met veel grammaticale fouten, suffe inspirerende citaten, uitnodigingen om op verdachte links te klikken of volledig lege bio’s. Als een beschrijving er onnatuurlijk uitziet, doe dan geen moeite om een gesprek aan te gaan.
  • Ze reageren onmiddellijk. Als je direct na het matchen met iemand je eerste bericht krijgt, is het mogelijk een bot. Bots reageren meestal binnen milliseconden, wat voor een echt persoon onmogelijk is. Bovendien kunnen deze bots geen natuurlijk lopende gesprekken voeren, dus hun antwoorden staan mogelijk volledig los van je vragen.
  • Het profiel van een persoon op Tinder is niet gekoppeld aan externe sociale media-accounts, zoals Facebook of Instagram. Oplichters doen meestal niet de moeite om een authentiek ogende sociale achtergrond voor een nepprofiel te creëren. En zelfs als ze dat doen, zullen dergelijke profielen normaal gesproken geen persoonlijk tintje hebben, enkel nepfoto's bevatten en weinig tot niets met jou gemeen hebben.

Onthoud dat je altijd kunt weigeren om met iemand te chatten, of ze nu echt zijn of niet, en als je merkt dat ze onbetrouwbaar zijn, wees dan niet bang om een melding te maken. Geef je persoonlijke gegevens niet door, ga nooit financiële transacties aan met je match en je blijft veilig op Tinder.

OVER NORDVPN

NordVPN is 's werelds meest geavanceerde VPN-serviceprovider, die wereldwijd door meer dan 12 miljoen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-encryptie, blokkering van malware, en Onion Over VPN. Het product is zeer gebruiksvriendelijk, heeft een van de beste prijzen op de markt, heeft meer dan 5000 servers in 60 landen wereldwijd en is P2P-vriendelijk. Een van de belangrijkste kenmerken van NordVPN is het geen logs-beleid. Voor meer informatie: nordvpn.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws