De.Trybe boycot Rokjesdag: vrouw laat zich geen blotebenendag opleggen

Partyscene Redactie | 19 april 2022
nieuws

Rokjesdag begon misschien ooit als een onschuldige ode van columnist Martin Bril aan de dag waarop Nederlandse vrouwen onaangekondigd ineens allemaal korte rokjes dragen. Maar de.Trybe, een digitaal platform voor overlevers van seksuele intimidatie en misbruik, vindt dat de dag, die jaarlijks op 22 april wordt gevierd, geen plek meer in onze maatschappij verdient. De organisatie wil dat we stoppen met het objectiveren van vrouwen en het seksualiseren van vrouwenlichamen en roept op tot een boycot van Rokjesdag. 

Gendergerelateerd geweld is op dit moment een groot probleem in Nederland. Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum blijkt dat 97.000 vrouwen in Nederland de laatste vijf jaar structureel te maken hadden met fysiek of seksueel geweld. Uit cijfers van Kennisinstituut Atria blijkt dat 45 procent van alle vrouwen ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld meemaakte. Bijna driekwart (73 procent) is ooit seksueel geïntimideerd en één op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht. 

Victim blaming na seksueel geweld

Driekwart van de mensen die over hun ervaringen met seksueel geweld vertellen, krijgt in een reactie de verantwoordelijkheid in zijn of haar schoenen geschoven, oftewel victim blaming. Iets wat volgens onderzoek vaak schadelijker is dan de gebeurtenis zelf. Uit een enquête die in juni 2020 werd gepubliceerd, blijkt dat 11 procent van de Nederlandse jonge mannen (15 tot 30 jaar) vindt dat een vrouw die ‘s avonds alleen over straat loopt, erom vraagt aangerand of verkracht te worden. Als een vrouw ‘sexy kleding’ draagt vindt 15 procent van hen, dat het haar eigen schuld is als ze wordt aangerand of verkracht. Bij vrouwen van dezelfde leeftijdscategorie liggen deze percentages op 4 en 7 procent.

De.Trybe founder, Harriet King: ‘Seksualisering van vrouwen en victim blaming zorgen ervoor dat daders hun verantwoordelijkheid niet hoeven te nemen. Rokjesdag is een vrouwonvriendelijk concept dat vrouwen seksualiseert en de perceptie, dat mannen recht hebben op het lichaam van vrouwen, versterkt. Het maakt vrouwen nog kwetsbaarder voor seksueel geweld en seksuele intimidatie, iets wat we te allen tijde moeten voorkomen in een tijd waarin vrouwen al groot risico lopen.’ 

Stop de rokkenjager 

De.Trybe wil mensen oproepen om zich te verzetten tegen de seksualisering van vrouwenlichamen en gendergelijkheid te steunen. De organisatie vindt het boycotten van Rokjesdag nodig om het verzet in de verf te zetten. Nog te vaak worden vrouwen nagestaard of -geroepen omdat ze een rok of een jurk dragen. Veel mensen zijn zich niet bewust van waar de grens ligt tussen onschuldig geflirt en ongewenste seksuele intimiteit. De basisregel: bij de vraag of iets seksuele intimidatie is, is de ervaring van het slachtoffer leidend. Dat betekent dat er sprake is van seksuele intimidatie als het slachtoffer het gedrag als ongewenst ervaart. De.Trybe hoopt met de oproep een maatschappelijke discussie op gang te brengen over seksueel geweld en intimidatie van vrouwen en wil de ernst van het probleem in kaart brengen.

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws