Antikater pil die werkt?

frank | 20 februari 2013
onbekend



De nieuwe pil gaat volgens NU.nl de gevolgen van een kater tegen door middel van twee enzymen die de afbraak van alcohol in het lichaam versnellen. Bij een test met beschonken muizen die de eiwitten kregen toegediend lag het alcoholgehalte in hun bloed na drie uur bijna 35 procent lager dan bij soortgenoten die de enzymen niet hadden ontvangen, melden onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Nanotechnology.

Volgens hen werkt de 'antikaterpil' als een soort tweede lever. Het ene eiwit bevordert de oxidatie van alcohol waardoor alcoholmoleculen verdwijnen uit het lichaam, maar produceert daarbij wel waterstofperoxide dat eveneens giftig is. Het tweede enzym zet waterstofperoxide om in onschadelijke stoffen: water en zuurstof. De wetenschappers hebben de twee eiwitten samengebracht in een capsule met een diameter van slechts tien nanometer. De wanden van de pil zijn maar één nanometer dik, oftewel honderdduizend keer dunner dan een menselijke haar.

"De pil doet zijn werk op een manier die je heel goed kunt vergelijken met de werking van een lever", verklaart hoofdonderzoeker Yungfeng Lu op de nieuwssite van de Universiteit van Californië. "Met wat meer onderzoek kan deze ontdekking leiden tot een preventief middel tegen een kater, of een tegengif dat je achteraf kunt innemen." 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws