Alles over gehoorschade - deel 3: de dj

Ivo Mollemans | 30 mei 2013
onbekend


Wat zijn de feiten over gehoorschade door te harde muziek? Wat doen partygangers en bekende dj’s om hun gehoor te beschermen? Hoe is het om te leven met een piep in je oor? En welke gehoorbescherming bestaat er eigenlijk? Deze vragen gaat Clublife Magazine de komende weken voor jou beantwoorden. Deze week deel 3: dj's. De vorige delen gemist? Lees hier deel 1, voor deel 2 klik je hier!


Actueel

Voordat we een aantal dj's aan het woord laten, spelen we even in op het nieuws. De afgelopen tijd heeft gehoorschade door te harde muziek de krantenkoppen bereikt. De Nationale Hoorstichting publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat het gehoor van jongeren steeds slechter wordt. De PvdA heeft kamervragen gesteld en wil uitgaansgelegenheden een maximum van 100 decibel bij wet verplichten. Om dit te controleren moeten deze gelegenheden een decibelmeter krijgen.


Dj's

Als dj sta je vaak bloot aan harde muziek. Daarom is het juist voor hen belangrijk om het gehoor te beschermen. Een beschadiging aan je gehoor kan namelijk leiden tot mindere producties omdat je luistervermogen is verslechterd of wordt verstoord door een piep. Een aantal dj's (zowel lokaal als internationaal opererende dj's) vertellen wat zij doen om hun gehoor te beschermen.

TimDeMore, een lokaal bekende dj uit de bollenstreek, gebruikt nu zo’n 1,5 jaar op maat gemaakte oordoppen van Filterz.nl. Hij nam deze beslissing nadat hij merkte dat hij na het draaien vaak last had van een piep in zijn oor. ‘Het is geen wond die weer geneest, het is vaak voor altijd. Gelukkig heb ik op tijd de beslissing genomen om me te beschermen en wil ik anderen aanraden om ook goede oordoppen aan te schaffen. Hoe makkelijk het ook is om het niet te doen’, aldus de dj.

D-wayne en Julian Jordan

Ook de achttienjarige dj D-wayne en de zeventienjarige dj Julian Jordan zijn klanten van Filterz.nl. D-wayne: 'Ik gebruik de bescherming niet per se tijdens mijn set, maar juist daarna. Draaien met oordoppen is niet heel fijn, omdat je dan je Booth Monitor en koptelefoon heel hard moet zetten. Toch is het belangrijk om je gehoor te beschermen, het is namelijk mijn werk en dus mijn inkomsten.' Aan feestgangers adviseert hij om niet te dicht bij de boxen te gaan staan en een vorm van gehoorbescherming te laten aanmeten.

Ook Julian Jordan vindt het erg belangrijk dat mensen hun gehoor beschermen. 'Ik ken verhalen van dj's die net begonnen bij Spinnin' Records en dus tinnitus opliepen. Dit betekent gewoon einde carrière.' Tijdens het stappen heeft Julian altijd zijn oordoppen bij zich: 'Als ik mijn oordoppen ben vergeten, zou ik bij wijze van spreken terug naar huis fietsen.'

Showtek

In een interview met Betribes geeft Wouter, één van de broers die het hardstyle-duo Showtek vormt, zijn visie over het dragen van gehoorbescherming. 'Het is gevaarlijk, je gaat er vanzelf aan wennen dat het geluid zo hard staat. Wij moeten er ook voor waken. In de studio draaien wij soms ook echt hard en dat soms voor een langere tijd. Dan lig je ‘s avonds in bed en dan voel je je oren wel.’ Zijn broer Sjoerd heeft in de afgelopen jaren wel een kleine beschadiging opgelopen, daarom gebruiken ze nu oordoppen. Toch hoef je niet altijd gehoorschade op te lopen. Hij vertelt over een andere collega: Marcel Woods draait al twaalf jaar zonder oordoppen en het rare is, zijn reuk is heel erg achteruit gegaan. Je moet echt een rotte haring onder zijn neus houden om hem weg te jagen, maar over zijn gehoor valt niks te zeggen.’

Volgende week

Wel heel leuk al die goede adviezen over gehoorbescherming, maar welke oordoppen zijn er eigenlijk en hoe kom ik er aan? Houd volgende week de site in de gaten voor alle informatie over oordoppen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws