Alles over gehoorschade – deel 4: gehoorbescherming

Ivo Mollemans | 6 juni 2013
onbekend


Wat zijn de feiten over gehoorschade door te harde muziek? Wat doen partygangers en bekende dj’s om hun gehoor te beschermen? Hoe is het om te leven met een piep in je oor? En welke gehoorbescherming bestaat er eigenlijk? Deze vragen gaat Clublife Magazine de komende weken voor jou beantwoorden. Deze week deel 4 en daarmee ook het laatste deel: gehoorbescherming. De vorige delen gemist? Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3.

Oordoppen


plugsGele oordoppen

De gele schuimpjes zijn de goedkoopste variant in gehoorbescherming en vaak te koop op festivals en feesten. Deze oordoppen dempen het geluid, maar de harde tonen worden niet gefilterd. Je hoort de muziek namelijk wel zachter, maar je gehoor wordt bijna niet beschermd. Daarom worden deze oordoppen niet aanbevolen om te gebruiken tijdens het uitgaan.


alpine-partyplug-oordoppenUniversele oordoppen

Een betere variant zijn de universele oordoppen. Deze passen iedereen en zijn lang niet zo duur als op maat gemaakte oordoppen, maar hebben wel een goede filter. De prijs is rond de 15 euro en filteren tussen de 15 à 20 decibel weg.


Filterz-oordoppenOp maat gemaakte oordoppen

Als rasechte partyganger is het goed om te investeren in op maat gemaakte oordoppen. Hoewel universele oordoppen al een goede oplossing zijn, zit deze oordop perfect en filtert het ongeveer 20 á 25 decibel weg. Helaas kost dit je wel ongeveer 140 euro. Maar het is een goede investering in de gezondheid van je oren.

Zodra je je oordoppen hebt aangeschaft, is het belangrijk dat je ze ook daadwerkelijk meeneemt en in doet. Let op dat je je gehoorbescherming al van te voren in hebt en houd ze vooral ook de hele avond in. Anders krijgt je gehoor alsnog een flinke klap en mist je gehoorbescherming volledig zijn doel.

Filterz

In het vorige deel van 'Alles over gehoorschade', spraken wij met een aantal dj's. Allen gaven zij aan op maat gemaakte oordoppen van Filterz te gebruiken. Naast oordoppen voor dj's, bieden zij ook oordoppen voor de 'stappers' aan.

Wil je liever dat je oordoppen niet te veel opvallen, dan kies je voor de doorzichtige variant. Match je ze liever bij je outfit, dan zijn ze ook verkrijgbaar in allerlei kleuren.

Je kunt de oordoppen online bestellen en betalen, waarna zij langskomen om een afdruk van je oren te maken. De oordoppen worden op maat gemaakt en Filterz komt daarna weer langs om te testen of alles naar behoren zit.

Natuurlijk is het ook mogelijk om gewoon even een bezoekje aan de audicien te plegen. Zij kunnen hier je oren testen en je meteen de juiste oordoppen laten aanmeten. Het is sowieso raadzaam om eens per jaar je gehoor te testen om gehoorschade te voorkomen. Te veel moeite? Doe dan de test via de Oorcheck.

Tips

Neem je je telkens voor om oordoppen aan te schaffen, maar vergeet je het steeds weer? Gelukkig zijn er ook een aantal andere tips om gehoorschade te voorkomen. Maar let op: dit beschermt je gehoor niet zo goed als oordoppen en zijn meer tips voor erbij, ook wanneer je wel oordoppen draagt.

  • Geef je oren soms wat rust door even naar een minder luidruchtige ruimte te gaan;
  • Zorg dat je gehoor niet te lang met te harde muziek in aanraking komt, ook niet met oordoppen in dus;
  • Sta niet te dicht bij de boxen en loop weg als het geluid te hard wordt;
  • Doe je oordoppen in je portemonnee, zo weet je zeker dat je ze bij je hebt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws