Preview: GTA V - Vijf minuten gameplay (video)

Peter Güldenpfennig | 9 juli 2013
onbekend


Grand Theft Auto. Wie is er niet mee opgegroeid? Of je nou al sinds de eerste versie speelt of later bent ingestapt, waarschijnlijk zit je net als ons met smart te wachten op de nieuwe GTA. 17 september is het zover, dan ligt GTA V voor de XBOX 360 en PS3 in de winkels. Voor het eerst zijn er nu gameplay-beelden te zien.

Na diverse teasers en trailers heeft Rockstar nu een video vrijgegeven waarin we bijna vijf minuten aan GTA V-gameplay uit voorgeschoteld krijgen. Wat je in dit filmpje ziet, is datgene wat jij straks voorgeschoteld krijgt als je het schijfje op 17 september in de sleuf van je console propt.

Los Santos

GTA V speelt zich af in een enorme wereld. Nou doen alle GTA's dat eigenlijk wel, maar dit keer is alles grootser dan voorheen. Waar GTA IV zich voornamelijk in één stad afspeelde (Liberty City, ofwel New York), mag je straks in GTA V je uitleven in het virtuele Los Santos én de omgeving, losjes gebaseerd op Los Angelos.

Gaat er een belletje rinkelen bij de naam Los Santos? Inderdaad, die stad kwam in GTA San Andreas al voor. In (de virtuele staat) San Andreas kon auto's jatten, hoeren oppikken - en eventueel platrijden na een goede beurt om je geld terug te krijgen - in drie verschillende steden. Toch gaat GTA V nog grootser worden dan dat. Om al die afstanden te overbruggen, keren onder andere de vliegtuigen terug. Die ontbraken in GTA IV, maar waren wel aanwezig in San Andreas.

Drie hoofdrolspelers

In alle GTA's tot nu speelde je met één hoofdpersonage. Dat is niet het geval in GTA V. Het verhaal draait om drie 'helden': Michael, Franklyn en Travor. Tijdens het spelen van de missies kun je tussen de drie personages wisselen. Klinkt handig, want zo kun je in ieder geval jezelf uit de brand helpen als dat nodig blijkt en ben je niet afhankelijk van kunstmatige 'intelligentie'.

Zelf je missies plannen

Ook nieuw is het voorbereiden van missies. Waar je in vorige GTA's gewoonweg een opdracht en wat waypoints voorgeschoteld kreeg, mag je nu zelf de voorbereiding voor je rekening nemen. Met de drie hoofdrolspelers ga je een aantal kraken beramen en je mag dus zelf bepalen of je stilletjes de bank binnensluipt en de code kraakt of met getrokken geweren de voordeur open ramt.

Doen waar je zin in hebt

GTA was het eerste echte 'free-roaming' spel en is sindsdien altijd de benchmark geweest voor spellen waarin je vrij je gang kunt gaan. In GTA V kun je uiteraard ook weer gewoon doen waar je zin in hebt en aan de gameplay-beelden te zien hoef je je niet te vervelen.

Auto's pimpen, parachutespringen, kleren kopen, golfen, wielrennen, diepzeeduiken, jagen, tennissen, het kan allemaal binnen de enorme wereld van Los Santos. Is die grote buitenwereld je allemaal even teveel? Dan kruip je achter een computer en waag je jezelf op het (hilarische) interne internet van GTA V. Daar kun je dit keer onder andere handelen op de beurs en in vastgoed.

Wij kunnen niet wachten om los te gaan in GTA V. Toch zullen we (en jij ook) nog even geduld moeten hebben. Grand Theft Auto V verschijnt op 17 september 2013 voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws