Talent: Esteble

Rick Francissen | 6 december 2013
onbekend


Sommige artiesten vallen direct op met hun muziek en optredens. Anderen blijven meer op de achtergrond en geven voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit. Het duo Esteble is hier een perfect voorbeeld van. De heren van dit deep house-duo kennen elkaar inmiddels vijf jaar, maar hebben muziek maken nooit gepusht. Inmiddels hebben Bram Harmsen (rechts) en Joep Esseling (links) een residentie in De Toren in Amsterdam, stonden zij op Mysteryland, draaiden zij in Berlijn en hebben zij een belangrijke remix contest op het Duitse label Connaisseur gewonnen. Wij waren toch wel erg benieuwd hoe Bram en Joep het zover hebben weten te schoppen.

Passie voor muziek

'Het verhaal begint al vijf jaar geleden. Wij hebben elkaar toen ontmoet in Rotterdam. Wij zijn hier allebei naartoe verhuisd om te komen studeren', vertelt Bram. 'We praatten altijd veel over muziek en deelden interesses. Ook speelden we toentertijd vaak samen gitaar', gaat Joep verder. Pas iets langer dan een jaar geleden gingen de twee vrienden de studio in om daadwerkelijk muziek te produceren. 'Dit idee is ontstaan op een Diynamic label night (label van Solomun). Wij werden hier beide zo geïnspireerd dat we besloten serieus aan de slag te gaan. Dit kostte ons beiden wel onze studie, want dit nam veel te veel tijd in beslag', lachen Bram en Joep tevreden, want de keuze die ze hebben gemaakt bevalt ze prima.

Werken in de studio

'In het begin was het in de studio zoeken naar een goede workflow. We hadden gelukkig het voordeel dat we beiden op dezelfde manier gitaar speelden (fingerpicking) en dat we uit dezelfde artiesten inspiratie haalden.' Denk hierbij aan Ben Howard, Tommy Emmanuel en Kings of Convenience. 'Aan de andere kant hadden we allebei een andere achtergrond wat betreft produceren. Ik was altijd wat meer van de tragere ambient- en hiphop, terwijl Joep al volop bezig was met techno en deep house', legt Bram uit. Door om en om eigen ideeën naar voren te schuiven kwamen er nieuwe projecten op tafel te liggen. Zo maakte Esteble een zeer succesvolle remix voor Ben Howard die inmiddels 60.000 views op Soundcloud heeft en is gebruikt in de aftermovie van Nachtduik NYE 2012. Ook hun nieuwste track, 'Let The Good Times Roll', wordt waanzinnig goed opgepakt met al meer dan 5000 views binnen één maand.

BeatuniQue

hangdrumDe carrière van Esteble kreeg daarbij afgelopen zomer nog eens een extra boost. 'We ontmoetten Thomas Fris (artiestennaam: BeatuniQue) op het Diynamic festival in mei. Hij speelt een opvallend instrument, hangdrum (zie foto hiernaast), en dit paste perfect binnen onze muziekstijl. We hebben hem na afloop van dit festival vaker gezien en zijn met hem de studio ingedoken. Thomas heeft veel voor onze carrière betekend, want hij heeft ons diezelfde zomer nog meegenomen naar Mysteryland en Berlijn. Optreden op deze locaties is iets waar wij aan het begin van onze carrière alleen nog maar van konden dromen.'

Live performance

Esteble is daarbij niet een standaard deep house-duo dat je in de gemiddelde club zult zien staan. ‘Ons doel is om een volledige live set van eigen nummers te spelen. Dit houdt in dat we onze eigen tracks op elk moment kunnen spelen en aanpassen aan de gegeven situatie', vertelt Joep. Nu worden de live sets vormgegeven door Ableton en zelf toegevoegde percussie, synthsounds en gitaar. ‘Ook Thomas speelt vaak mee in onze performances. Vaak loopt hij rond in het publiek en past hij zijn percussie aan aan de tracks die wij spelen. Op deze manier proberen wij ons te onderscheiden van veel artiesten.’

Mijlpalen

Een optreden op Mysteryland en draaien in Berlijn was echter nog niet het eind van dit prachtige jaar voor Esteble. Aan het eind van de zomer werd de uitslag bekendgemaakt van de remix-contest van het Duitse Label Connaisseur. Esteble won dit en speelde samen met BeatuniQue bij 3FM in de studio. Tijdens dat optreden kun je goed zien wat de live performance van Esteble precies inhoudt. Kijk en luister een stukje terug van hun set:

Esteble

Kortom, Bram en Joep zijn erg goed bezig met hun carrière en zetten zichzelf steeds ruimer op de kaart. Met rustige en hardere deep house die ze live opvoeren zijn zij een duo dat zich weet te onderscheiden van de massa. De komende tijd kun je Esteble een keer in de twee weken vinden in De Toren in Amsterdam. Ook zullen we ze tijdens het komende festivalseizoen zeker voorbij zien komen.

Interesse?

Wil jij ook, net als Esteble, in de spotlight worden gezet? Dat kan door jouw muziek alsnog met ons te delen via Demodrop of Soundcloud. Wij zijn erg nieuwsgierig naar al het nog onbekende talent in Nederland en staan open voor alle soorten muziek. Twijfel dus niet en stuur je muziek naar ons op!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws