Party blog: Vrijland Festival [dinsdag 5 mei 2015]

Lucas Boon | 8 mei 2015
onbekend


Wat: Vrijland Festival
Waar: Oostpunt, Amsterdam
Wanneer: dinsdag 5 mei 2015
Line-up: Lucy, Answer Code Request(LIVE), Sandrien, Jasper Wolff & Maarten Mittendorff, Jean Pierre Enfant, Mirella Kroes, Makcim, Benny Rodrigues, Italo Johnson, Virginia, Homework, The Love Triangle, Brent Roozendaal, Gallowstreet Brass Band, Cookachoo, Stroes, Fox & Mink, STUFF., Kuenta i Tambu en Tears & Marble
Naam blogger: Patrick van der Spoel

Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt het Vrijland Festival, een initiatief van Amsterdam Roest en Cartel, georganiseerd op Bevrijdingsdag. Na twee eerder geslaagde edities op het terrein van Roest werd dit keer uitgeweken naar het Oostpunt. Met een gevarieerde line-up waar house en techno de boventoon voerden, maar waar ook ruimte was voor veel randprogrammering, beloofde het een mooi festival te worden. De weersvoorspellingen waren op voorhand duidelijk niet om over naar huis te schrijven, maar weer of geen weer, we vieren tenslotte onze vrijheid.

Toch had het weer wel degelijk invloed op het festival. De zon was er na 16:00 in overvloed,  maar dat gold helaas ook voor de wind. Deze was zelfs zo krachtig dat de live stage gesloten werd, waarmee toch een stuk van de identiteit van Vrijland verloren ging. Dit nam niet weg dat er behoudens het zandhappen nog genoeg te genieten viel op Vrijland.

Eenmaal binnen na een half uur in de rij en voorzien van een kluis en munten (€3,20 per munt!) kon het festival dan eindelijk beginnen. Het terrein was handig ingedeeld met een centrale bar tussen de twee stages in en daar omheen veel eetgelegenheden met divers eten. Ondanks de hoge prijs van een munt, kreeg je hier wel een koud blik bier of fris voor in ruil. Wat mij betreft was dit een verademing vergeleken met de slappe, lauwe biertjes in een plastic glas bij andere festivals. Een groot minpunt was dat er betaald moest worden voor de wc (een halve munt voor een stempel).

Genoeg over randzaken, nu de muziek. In de house tent draaide het trio The Love Triangle, bestaande uit Job Jobse, Elias Mazian en Luc Mast, een lekkere house set. De sfeer zat er mede door toedoen door bovengenoemde dj's al goed in. Dat gold niet meteen voor de techno tent. Er leken restricties te zijn met betrekking tot het volume en daar wist het publiek niet echt raad mee. Zelfs vooraan kon je nog een gewoon gesprek voeren met iemand, vrij ongekend voor een festival. Ondertussen had Mirella Kroes haar plaats gevonden in de booth. Hoewel zij prima draaide, kwam haar muziek door het lage volume niet echt aan bij de menigte.

Bij terugkomst in de house tent was Virginia bezig met haar set. Zij draaide veel up-tempo house platen met regelmatig een vrij stevige bass die goed werden ontvangen door het publiek. Voor mij was zij qua muzikaliteit een positieve verassing van Vrijland met haar toegankelijke muziek. Na een uur dansen en genieten besloot ik weer terug te gaan naar de techno tent waar Lucy op het punt stond te beginnen.  Hij opende sterk met vrij stevige platen die door het iets hogere volume beter uit de verf kwamen. Hierna nam hij wat gas terug en werd het vrij eentonig. Het laatste half uur schroefde hij het tempo weer wat op en het publiek ging hierin mee. Met veel enthousiaste, dansen mensen en een zichtbaar genietende Lucy was het een mooie afsluiting van zijn performance.

Aan Sandrien de eer om de techno tent van Vrijland af te sluiten. In de house tent was deze rol weggelegd voor Benny Rodrigues. Het plan vooraf was om beide artiesten aan het werk te zien, maar de sfeer en vooral de muziek van Sandrien hielden mij bij de techno stage. Zij zette een zeer sterke, up-tempo set neer met harde techno zoals je van Sandrien kan verwachten. Twee uur lang knalde zij in een hoog tempo door naar een mooi einde van Vrijland, om af te sluiten met een uitzinnige menigte en het bekende nummer ‘How’s Your Evening So Far?’ van Josh Wink & Lil’Louis.

Plus

  • Leuke, diverse programmering
  • Indeling terrein
  • Bier en fris in blikjes

Min

  • Volume techno stage
  • Dure munten
  • Betalen voor de wc

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws