Road to ADE: 20 years ago and now

Mark Hofman | 8 oktober 2015
onbekend


Het was het jaar 1995, alweer twintig jaar geleden, toen Richard Zijlma besloot dat hij evenemten wilde gaan organiseren. Veel met dance-muziek had hij niet, maar toch dook hij in de scene en organiseerde samen met stichting BUMA STEMRA de eerste editie van ADE  in een hotel aan de Vijzelgracht. Inmiddels is het evenement aan de Vijzelgracht uitgegroeid tot het grootste festival en platform voor dance-muziek ter wereld. Vandaag kijken we terug op de eerste jaren van het Amsterdam Dance Event.

Het uitgangspunt van de allereerste editie van ADE was niet een feest met dj’s neerzetten, zoals dat nu voor een groot deel wel gebeurt. BUMA STEMRA, welke als belangenbehartiger van Nederlandse muziek fungeert, wilde een evenement neerzetten waarin dj’s hun tracks konden licenseren en artiesten met labels kennis konden maken zodat zij zichzelf een stapje verder op de markt konden brengen. Dit was een succes en in 1996 vond dan ook de tweede, uitgebreidere, editie plaats. Clubs als Paradiso, Escape en Melkweg fungeerden als podia voor de dertig optredens voor zo’n driehonderd bezoekers die voornamelijk uit Nederland kwamen en de conferentie in de Balie hadden bezocht.

tumblr_nb27jeGWMJ1tr81flo1_1280

Een vliegende start, tweedeling ontstaat

Zo groot ADE nu is, zo klein waren de eerste edities. De focus van het evenement lag vooral op de zakelijke kant van de dance-industrie. Dance werd in Nederland namelijk steeds meer een onderdeel van onze cultuur. Tijdens het toen nog tweedaagse evenement was de creatieve kant van elektronische muziek het belangrijkste uitgangspunt. Belangrijke spelers in de scene werden bij elkaar gebracht zodat ideeën, nieuwe producties en technologische ontwikkelingen werden gedeeld om in te kunnen spelen op de groei in dance-scene. Denk hierbij aan clubeigenaren en party- organisaties uit binnen en buitenland die werden uitgenodigd, zodat er contacten konden worden gelegd. Ondanks de kleinschaligheid van het evenement was het Amsterdam Dance Event vanaf de eerste editie mede daardoor een groot succes. Het bij elkaar brengen van belangrijke spelers uit de dance-industrie heeft successen gebracht, waar de industrie en met name het evenement zelf, tot de dag van vandaag, nog steeds van profiteert.

Maar ook de groei van de interesse in de scene door het publiek in binnen en buitenland zorgde ervoor dat het evenement zich steeds meer kon uitbreiden tot het grootste dance-event van de hele wereld. Hierdoor werden door de jaren heen steeds meer feesten en festivals toegevoegd aan de programmering van ADE waardoor een tweedeling in het Amsterdam Dance Event is ontstaan, Overdag staat nog steeds de focus op de zakelijke kant van de dance-industrie centraal en s’avonds check je jouw  favoriete dj’s.

Mooie ontwikkelingen

Met zo’n 2200 artiesten die optreden tijdens 350 verschillende showcases, is de groei, in vergelijking met de eerder genoemde aantallen in 1996, wel duidelijk. Deze enorme groei van zowel het evenement als de belangstelling in de scene brengt wel een hele mooie ontwikkelingen met zich mee. ADE staat wereldwijd op de kaart, waardoor hotels en andere externe partijen zich steeds meer binden aan het evenement. De belangstelling vanuit andere landen zorgde er onder andere voor dat in 2013 de DJ Top 100 zich ging binden aan het evenement en sindsdien tijdens het ADE worden uitgereikt. Ook dit jaar zal de uitreiking tijdens Amsterdam Music Festival plaatsvinden, wat is uitgegroeid tot een tweedaags festival in de ArenA.

Met 365 duizend verwachtte bezoekers, nieuwe events en nieuw toegevoegde subcategorieën wordt deze twintigste editie groter dan ooit tevoren. De afgelopen negentien jaar heeft het evenement wel bewezen dat muziek voor iedereen in binnen en buitenland toegankelijk is. Al twintig jaar komt dankzij ADE de wereld bij elkaar om te vieren dat dance bestaat, en daar mogen we trots op zijn!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws