ADE: Alles over samplen en introductie iPhone app van Converse Rubber Tracks

Peter Güldenpfennig | 17 oktober 2015
onbekend


De Converse Rubber Tracks Sample Library is een snel groeiende verzameling aan gratis te gebruiken samples, Tijdens Amsterdam Dance Event organiseerde Converse een evenement waar dieper ingegaan werd op de kunst van het samplen. Een workshop in combinatie met een presentatie over de Sample Library zelf. Leuk voor producers en iedereen die maar de minste interesse in de kunst van het samplen heeft.

Converse wilt iets teruggeven aan de muziekscene. In 2011 opende de eerste Converse Rubber Tracks Studio. Dat heeft Converse wereldwijd gebracht met onder meer een pop-up studio in Amsterdam. Dat is uitgegroeid tot een bibliotheek aan royalty-vrije samples die Converse vrij beschikbaar maakt voor muzikanten in samenwerking met Indaba.

Converse Sample Library

De library bestaat uit sessies door muzikanten vanuit allerlei genres, waarvan het geluid in samples gechopped wordt in bruikbare samples, netjes gesorteerd met een bpm eraan vastgeplakt.

iPhone app

Daarnaast lanceert Converse vandaag een gratis app voor iPhone waarin je samples kunt laden. Samples kunnen gefiltered en geliked worden. Er kan ook gezocht worden binnen samplepacks of je kunt je random samples laten voeren door de app zelf. Dit geeft je de mogelijkheid altijd naar goede samples te zoeken, bijvoorbeeld wanneer je reist met het ov. Dat betekent dat je geen kostbare studiotijd meer kwijt bent met het zoeken naar de perfecte kick of een andersoortige sample, aangezien de app synct met je account en je jouw favoriete samples geselecteerd met je iPhone zo je Ableton-project intrekt.

CRT Sampler

Gebruik je Ableton Live? Dan kun je per direct aan de slag met de CRT Sampler, een plugin die je de mogelijkheid geeft om binnen Ableton Live de Converse Sample Library te browsen, samples te previewen en ze uiteraard binnen je project te gebruiken. Gaaf is dat dit allemaal gestreamd wordt. Geen overbodige data op je harddrive dus.

Waarom samples

Het beschikbaar maken van die samples door Converse is interessant, maar hoe artiesten omgaan met samples is net zo interessant. Hoe doen Midland en Drummachine dat? Midland: ‘Soms is sampling het begin van een track, soms vult het een gat op in een bestaande track. En soms zoek je een sample die gewoonweg past bij je track.’ Machinedrum heeft een andere achtergrond. Hij gebruikte voorheen Impulsetracker (een verticale sample-based sequencer), software zonder synthesis. ‘Dat dwong me om creatief om te gaan met samples om mijn muziek te maken’, aldus Machinedrum.

De Sample Library in de praktijk

Om te laten zien hoe de Sample Library werkt heeft zowel Machinedrum als Midland een track gemaakt die helemaal is opgebouwd uit samples vanuit de sample library. We krijgen een rundown hoe ze hun track hebben opgebouwd, waarom ze bepaalde samples hebben gekozen en wat ze zoal met de samples hebben gedaan.

Het geeft een leuk inkijkje in de keuken van Machinedrum en Midland, naast het feit dat het inspirerend werkt op producers in de zaal. Een op de praktijk gerichte workshop dus, zeer welkom en het laat zien dat er meer is dan het gebruik van geluid voor je eigen producties. Een sample is, kortom, een instrument, en de Rubber Tracks Sample Library staat er vol mee. Duik er zelf in en ontdek welke sample jouw sound past! Meer weten over de iPhone app en de CRT Sampler? Klik hier!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws