Stelling: geen GPS-polsbandje op festivals!

Partyscene Redactie | 28 december 2009
onbekend

Bezoeker met GPS te volgen…

Op de valreep komt dan toch nog het meest foute idee van 2009 voorbij: een elektronisch polsbandje, waarmee bezoekers van grote evenementen en festivals op de voet gevolgd kunnen worden. WTF?

Zo zo meneertje, tien keer naar de bar geweest?Toegegeven: het bericht komt rechtstreeks uit de paniekkrant van ‘wakker Nederland’, de Telegraaf, dus het storm-in-een-glas-water-gehalte is hoog. Toch is het Utrechtse bedrijf XL Event serieus met dit project bezig: een polsbandje met een ingebouwd GPS-systeem, dat 'de veiligheid op grote feesten drastisch zou moeten verbeteren'.

“Een bezoeker van een evenement bestelt online een kaartje en laat bij betaling zijn persoons-gegevens achter. Die identiteitsgegevens worden eerst in het toegangskaartje en daarna in het polsbandje opgeslagen. Dat bandje doet de bezoeker bij binnenkomst op het festivalterrein om. Vanaf dat moment is hij via een GPS-systeem nauwkeurig te volgen (…) "Zo kun je relschoppers snel traceren. Rellen zoals in Hoek van Holland zijn beter te voorkomen, omdat je via de gps kunt zien wie er samenscholen", stelt Albert Wester van XL Event. "Er is enorm veel interesse getoond van grote topclubs in het betaald voetbal. Ook grote muziekfestivals zien wel wat in de polsbandjes."

Mooi logo voor op de nieuwe polsbandjes: het Stasi-embleem.Aha, dus nu een stelletje idioten op een gratis dancefeest -waar er veel mis was met politie-inzet, organisatie en ingangscontrole- hebben lopen rellen, kan de rest van muziekminnend Nederland verder fluiten naar privacy? Lekker hoor! Onze reis er naartoe wordt straks vastgelegd met OV-chipkaart of het kilometer-heffingskastje in je auto, al je pinbetalingen en telefoonverkeer op zo’n festival worden vastgelegd en bewaard, we worden al uitgebreid gefouilleerd en nu wil Big Brother ook nog weten naar welke artiesten we precies gaan, met hoeveel vrienden we binnen zijn, hoe vaak we bij de bar staan en wanneer we naar de wc gaan?

Gelukkig zijn er ook kritische geluiden, onder meer uit de hoek van Koninklijke Horeca Nederland. "Dit gaat wel erg ver", aldus woordvoerder Prinssen. Ook Jacco Bijlsma van het vakblad Nightlife Magazine voor horecaondernemers is niet enthousiast: "We slaan te ver door in het waarborgen van de veiligheid. Het kan toch niet zo zijn dat je een dag gevolgd wordt via GPS, als je gewoon een paar bands wilt komen bekijken". De invoering van dit polsbandjessysteem lijkt nu dus nog ver weg. Toch willen wij graag het volgende vast kwijt:

Wij boycotten alle festivals en podia die besluiten dit Stasi-bandje in te voeren!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws