Stelling: Martelmuziek

Partyscene Redactie | 7 juli 2008
onbekend

Dance ondergeschoven kindje in Guantanamo Bay

In Nederland krijg je bij de woorden ‘disco’ of ‘club’ fijne associaties met weekend, dikke muziek en lekker dansen. Ben je terreurverdachte in één van de Amerikaanse detentiecentra, dan is dat wel anders. ‘De disco’ is daar namelijk de verhoorplek waar gemarteld wordt met keiharde muziek. Wat zijn eigenlijk de favoriete marteltunes?

Deze dudes waren te laat thuis van de disco en krijgen straf.De Britse krant The Guardian dook onlangs in de duistere verhoorpraktijken van het Amerikaanse leger, in de detentiecentra voor terrorismeverdachten. Onder het motto ‘torture lite’ (alsof het om een soort gezonde lichte vorm van martelen gaat) worden verdachten urenlang geteisterd met contstant dezelfde track die op gigantisch volume uit speakers knalt. Dit gebeurt op een speciale verhoorplek in de gevangenissen, die sarcastisch is omgedoopt tot ‘de disco’.

Niet alle muziek is natuurlijk geschikt om te martelen; vooral rock blijkt favoriet te zijn om verdachten ‘te breken’. Zo is Metallica’s ‘Enter Sandman’ regelmatig te horen in Guantanamo Bay en staat Decide’s ‘Fuck Your God’ zelfs met stip op één in een beruchte martel-hitlijst, die werd samengesteld door het Amerikaanse magazine Mother Jones.

Maar ook kinderliedjes (bijv. liedjes uit het Amerikaanse kinderprogramma ‘Barney’) zijn populair, net als Eminem en AC/DC. Een aantal niet al te slimme ondervragers Wat zou er gebeuren als je James Hetfield dwingt 48 uur lang onafgebroken naar zijn eigen tracks te luisteren?kiest voor ‘Killing In The Name Of’ van Rage Against The Machine of ‘We Are The Champions’ van Queen; tracks waarvan de tekst eigenlijk juist steun betuigt aan de verdachten die al jaren zonder proces vastzitten.

Je zou denken dat de artiesten wiens muziek wordt gebruikt in de martelkamers hier fel tegen protesteren, maar met uitzondering van David Gray (hij walgt ervan dat zijn track ‘Babylon’ vaak voorbij kwam tijdens verhoren in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak en overweegt juridische stappen) geven de meesten geen commentaar of keuren ze het gebruik zelfs goed.

James Hetfield van Metallica gaf lachend het commentaar dat ze ‘moeders, echtgenotes en geliefden al jaren pijnigen met deze muziek. Waarom zou dat anders zijn voor Irakezen?’ De drummer van Decide twijfelt er zelfs aan of het urenlang verhoren met keiharde muziek überhaupt ‘martelen’ genoemd kan worden.

Ook na de 'disco' van het Amerikaanse detentiecentrum kom je geradbraakt thuis.De genoemde tracks zullen ongetwijfeld heel wat zieltjes breken, maar door constant in dat ‘rockhokje’ te blijven hangen, missen de ondervragers toch veel tunes die het rendement flink zouden kunnen verhogen. Wat dacht je van een donderende set van DJ Rush of het Pet Duo, met de speaker vlak naast het oor, terwijl de trommelvliezen op scheuren staan? ‘Come To Daddy’ van Aphex Twin of ‘Don’t Laugh’ van Josh Wink op repeat moeten toch genoeg zijn om de verdachte zijn halve familie te laten verraden? Mocht hij dan nog niet breken, dan kun je altijd nog overstappen naar echte meuk: tegen een uurtje ‘The Launch’ van DJ Jean zal zelfs Osama himself waarschijnlijk niet bestand zijn.

De stelling van vandaag is dan ook:

De elektronische muziek heeft prima marteltunes voortgebracht, die ook een plekje verdienen in 'de disco'!

Weet jij nog een lekkere marteltrack? Laat het ons weten in het forum. Ben je –net als wij- natuurlijk helemaal tegen deze mensonterende praktijken en wil je er iets tegen doen? Kijk dan voor meer info op de websites van Amnesty International en Human Rights Watch.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws