Muziekindustrie is niet groen genoeg

Partyscene Redactie | 31 maart 2008
onbekend

De groene realiteit

Bijna dagelijks komen de berichten over extreem weer, smeltende poolkappen en de opwarming van de aarde voorbij in het nieuws. In hoeverre draagt de muziekindustrie bij aan deze ontwikkelingen en zijn we voorbereid op eventuele consequenties?

De Wilkins IJsvlakte brokkelt af.Afgelopen weekend werd bekend dat een enorme ijsschots van 400km2 zich heeft losgemaakt van de Wilkins IJsvlakte op Antartica. Als de afbrokkeling doorzet en de hele ijsvlakte smelt, zou dat wereldwijd voor een desastreuze stijging van de zeespiegel zorgen. Het is maar één van de vele onheilspellende berichten die ons de laatste tijd via de media bereiken.

Op allerlei gebieden wordt dan ook onderzoek verricht naar mogelijkheden om de uitstoot van CO2 en milieuvervuiling tegen te gaan (volgens een rapport van het klimaatpanel van de VN vorig jaar is het voor 90% zeker dat de mens verantwoordelijk is voor de dreigende klimaat-veranderingen). Maar in de muziekindustrie blijft het voorlopig muisstil, op de groene voornemens van enkele dj’s en artiesten na.

Bands reizen met een flinke entourage en vrachtwagens vol apparatuur over alle continenten, dj’s draaien de ene dag in Japan en de volgende dag in Berlijn en vliegen dagelijks de hele wereld over. Massa’s muziekliefhebbers reizen af naar internationale festivals als Sonar, Glastonbury, DEMF en Dour. Of ze staan uren met hun auto’s in de file op weg naar festivals in hun eigen land en laten daar vervolgens bergen blikjes, plastic flessen en andere soorten afval achter.

In de file op weg naar Dance Valley.Ook lijkt niemand zich bezig te houden met de gevolgen van de klimaatveranderingen en olieschaarste op de muziekindustrie. Wat als de olieprijs nog veel hoger wordt; wordt het dan onbetaalbaar om naar gigs en festivals toe te gaan? Betaalt de bezoeker voor de hogere reiskosten van de artiesten?

En hoe moet men omgaan met eventuele extreme weersomstandigheden die nu al menig festival lamleggen en straks misschien echt gevaarlijke situaties opleveren? Zelfs iets heel simpels als het uitbrengen van vinyl, wat olie als grondstof heeft, zou al heel problematisch kunnen worden.

Toegegeven: als de doemscenario’s uitkomen is de staat van de muziekindustrie nou niet bepaald ons grootste probleem. Maar toch zou er ook in deze bedrijfstak vooruitgedacht moeten worden. Zo zou het openbaar vervoer van en naar festivals en gigs sterk verbeterd kunnen worden (nachtelijk vervoer!) of kan men voor locaties kiezen waar openbaar vervoer niet zo problematisch is. Bands kunnen reizen met bio-bussen, dj’s zouden hun tourschema’s efficiënter kunnen maken en tijdens optredens kan veel meer materiaal gerecycled worden.

De stelling van vandaag: De muziekindustrie is nog lang niet ‘groen’ genoeg.

Heb jij nog een slimme groene suggestie voor organisatoren? Zet ‘m dan in het forum!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws