Stelling: Ingrijpen in dancescene USA noodzakelijk

Partyscene Redactie | 3 maart 2008
onbekend

Tijd voor actie!

Ieder jaar worden we er vreselijk moedeloos van. In een wereld met artiesten als Autechre, James Holden, Burial, Carl Craig, Derrick May, Henrik Schwarz, Dixon, Jazzanova en vele andere muzikale grootheden, staan de International Dance Music Awards op het WMC opnieuw bijna helemaal in het teken van de trance.

 

Auntie Sam needs you!Zucht... Okee, daar gaan we weer. Genomineerd voor beste dj van Europa: Armin van Buuren, Paul van Dyk, Tiësto, David Guetta, Ferry Corsten en Sander Kleinenberg. En genomineerd voor beste dj ter wereld: Paul van Dyk, Tiësto, Armin van Buuren, Above And Beyond, Gabriel & Dresden, Carl Cox en Ferry Corsten.

Hoewel we onze tranceproducerende landgenoten echt alle geluk en succes van de wereld gunnen, vragen we ons af of zelfs zij deze awards nog serieus nemen. Thijs weet heus zelf ook wel dat hij qua skills niet de allerbeste dj van de wereld is. En Armin lacht zich waarschijnlijk een ongeluk dat hij maar liefst negen nominaties in de wacht heeft gesleept.

Nog een paar aanwijzingen dat een aantal zaken flink mis gaat op dancegebied in de USA: ‘D.A.N.C.E’. van Justice is genomineerd als beste alternatieve/ rock dance track (sinds wanneer is een mainstream ‘Daft Punk’-achtige sound alternatief?) en ‘Heater’ van Samim is genomineerd als beste underground dance track (wat is er ondergronds aan een track die je wereldwijd kunt downloaden als ringtone?).

Wie redt deze arme onwetende zielen van die vreselijke poolparties tijdens de WMC?Verder missen we een flink aantal stromingen binnen de dance, zoals een categorie ‘beste technoproductie’ (was die stroming niet ongeveer uitgevonden in de States?) en is onze eigen radio 538 genomineerd als één van de beste dancezenders ter wereld. De lijst met verbazingwekkende nominaties gaat zo nog een tijdje door en kun je hier bekijken.

We zien deze miserabele situatie nu al een aantal jaren met lede ogen aan en maken ons zorgen. Is het niet eens tijd voor actie? De Amerikanen zelf bemoeien zich immers ook ongevraagd en zonder enige terughoudendheid met allerlei misstanden in andere landen? En dat heeft allemaal niets olie en geld te maken, maar berust alleen maar op een diepgewortelde humanitaire wens om de wereld een beter plek voor iedereen te maken.

Een zaak voor de algemene vergadering van de VN?Wij willen deze humanitaire gedachte graag overnemen en de Amerikaanse dance-liefhebbers leren hoe ze goede muziek kunnen herkennen. Misschien kunnen we ze ook uitleggen, dat het helemaal niet zo eng is om eens naar andere dj’s te luisteren en de muzikale horizon te verbreden. Een ‘pre-emptive strike’ op dancegebied is gezien de bovenstaande nominaties blijkbaar erg hard nodig.

Maar we beginnen natuurlijk vriendelijk en pleiten in eerste instantie voor een boycot. Zo kunnen Thijs, Armin, Ferry en Sander bijvoorbeeld eens een keer vriendelijk bedanken om nog aan deze poppenkast deel te nemen. Of ze nou 49 of 53 awards in de kast hebben staan; dat maakt toch niet zo veel uit? We leggen de Nederlandse trance-export gewoon voor korte tijd stil en sturen Amerikaanse clubs en radiozenders massaal heerlijke compilatiealbums van bijvoorbeeld Sonar Kollektiv, Ninja Tune en Compost, tot ze het licht zien. Lukt dit niet, dan gaan we over tot meer drastische maatregelen.

Onze stelling: Zonder ingrijpen is de Amerikaanse dancescene reddeloos verloren.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws