Stelling: Geluidsoverlast kwestie van smaak

Partyscene Redactie | 19 november 2007
onbekend

"Zeg, kan het misschien wat zachter?"

Wanneer leidt muziek tot geluidsoverlast bij de buren? Hangt dit af van het volume of heeft het meer te maken met muzieksmaak? In een bepaalde wijk in Amstelveen zijn de buren in ieder geval duidelijk: het moet er altijd muisstil zijn.

 

Muziek verboden?Een willekeurige vrijdagavond in november; dj ‘X’ nodigt beginnend dj ‘Y’ uit om gezellig plaatjes te komen draaien in zijn nieuwe kekke woning in Amstelveen. Tenslotte hadden ze elkaar al vaak via telefoon en mail gesproken en was het hoog tijd om eens beter kennis te maken. De meeste spullen van dj X zitten nog in verhuisdozen, maar de glimmende Pioneer DJM-800, loepzuivere speakers en onmisbare Technics staan natuurlijk al in volle glorie uitgestald, nu hij daar in zijn nieuwe huis eindelijk de ruimte voor heeft!

Vol enthousiasme worden de verschillende plaatjes uit de tas getrokken. De muziekstijlen van beide dj's blijken goed op elkaar aan te sluiten, dus er ontstaat een gezellige back2back-sfeer, waarbij het volume telkens een stukje harder gaat. Het is tenslotte nog maar negen uur ’s avonds en na een week hard werken mag je best even tekeer gaan op vrijdagavond, toch?

Aaaaargh, weer dat DJ Koze-gedreun!Opeens gaat de deurbel. Voor de deur staat een echtpaar van middelbare leeftijd, de heer en mevrouw Z. Mevrouw Z. heeft zich duidelijk al een flink tijdje lopen opwinden en overvalt dj X gelijk met een tirade: “Wij zijn je buren en die verschrikkelijke dreun, dat kan echt absoluut niet. (Pardon? Dat ‘gedreun’ is toevallig wel even een prachtplaatje van DJ Koze!) Dit is een rustige buurt waar veel ouderen wonen en wij willen absoluut geen enkel lawaai. Mijn man heeft bovendien hoofdpijnproblemen en is zowel audiofoob als phonofoob (overgevoelig voor licht en geluid)”.

Dj X blijft rustig en vraagt het echtpaar om even binnen te komen. Meneer Z. is wel een geschikte gast en lijkt de situatie graag gemoedelijk op te willen lossen. Hij stapt gelijk naar binnen. Dit levert hem een vernietigende blik op van mevrouw Z. Het is dan ook snel duidelijk waar de oorzaak van de hoofdpijnproblemen van meneer Z. waarschijnlijk ligt. Hij is eigenlijk best geïnteresseerd in de apparatuur en vraagt honderduit. Mevrouw Z. daarentegen blijft bij haar standpunt: “Het is hier zo stil dat we soms zelfs last hebben van langsrijdende auto’s en deze muziek kan dus echt niet”.

 

Radio bij het grof vuil zetten....Tja, daar sta je dan in je spiksplinternieuwe huis met je nieuwe audiofobische buren. Dj X belooft in het vervolg meer op het volume te letten en geeft meneer Z. zijn telefoonnummer, zodat ze hem kunnen bellen bij overlast. Naar verwachting zal hij nog vaak een telefoontje en/of politie aan de deur kunnen verwachten, tenzij hij zijn hele huis geluidsdicht maakt.

Hoewel je natuurlijk altijd rekening moet houden met je buren, rijst de vraag wanneer muziek nou eigenlijk geluidsoverlast is. Is het reëel dat deze buren verwachten dat dj X rekening houdt met de audiofobie van meneer Z.? En ligt het misschien toch eigenlijk meer aan het verschil in muzieksmaak tussen dj X en zijn buren?

Als dj X en Y bijvoorbeeld Charles Aznavour of Jacques Brel uit de spreakers hadden laten schallen, had mevrouw Z. dan misschien wel stiekem meegewiebeld aan de andere kant van de muur, terwijl meneer Z. haar ‘schalks’ een handkusje toeblies vanuit de keuken? Het lijkt waarschijnlijk dat het echtpaar dan in ieder geval een stuk minder geïrriteerd zou zijn geweest. Wij stellen het volgende:

Geluidsoverlast is niet zozeer een kwestie van volume, maar een kwestie van smaak!

Heb je ook regelmatig zeurende buren aan de deur, lucht je hart dan hieronder in het forum.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws