Sluiting clubs door te grote concurrentie

Partyscene Redactie | 21 april 2007
onbekend

Steeds meer kleine clubs sluiten noodgedwongen de deuren

Een paniekbericht in de Telegraaf vorige week: ‘Disco’s sluiten massaal de deuren’. Nu slaat de Telegraaf wel vaker alarm, maar in dit artikel spreken de cijfers duidelijke taal en blijken vooral de kleinere clubs in hun voortbestaan te worden bedreigd.

Het Bedrijfschap Horeca & Catering meldt dat Nederland zes jaar geleden nog 409 clubs telde en dat het er op dit moment nog maar 328 zijn. In de westelijke provincies is deze teruggang wat minder merkbaar voor het publiek, maar buiten de randstad zijn de gevolgen dramatisch. Zo is het aantal discotheken in de provincie Drenthe binnen twee jaar teruggelopen van 14 naar 9.

Koninklijke Horeca Nederlandwijt de problemen op het ‘platteland’ aan de opkomst van zuipschurenKoninklijke Horeca Nederland wijt de problemen op het ‘platteland’ aan de opkomst van zuipschuren. De wat kleinere clubs in deze gebieden moeten bovendien veel kosten maken om te voldoen aan vergunningen en de gebruikelijke veiligheidsvoorschriften. Alleen de ‘megadiscotheken’ kunnen de concurrentie met deze illegale horeca nog aan. Erwin de Roo van de Achterhoekse discotheek City Lido is van mening dat ook het veranderde uitgavenpatroon van de jongeren debet is aan de problemen van de kleine clubs. Het geld zou tegenwoordig eerder besteed worden aan kleding en mobieltjes, of opgespaard worden voor de grotere dance-events. Jacco Bijlsma van Nightlife Magazine vindt tenslotte dat clubeigenaren zich meer moeten gaan richten op een specifiek publiek door bijvoorbeeld één muzieksoort te draaien en te promoten.

Er zijn veel voorbeelden van podia en clubs die de laatste tijd in de problemen zijn gekomen. Zo bleek de B.U.M.B. niet levensvatbaar, kwam Het Patronaat vorig jaar in de problemen, ging Nighttown op de fles en heeft een kleine club als Poema soms moeite om de zaal vol te krijgen, zelfs als er grote namen worden geboekt. Aan de programmering ligt het meestal niet; in al deze uitgaansgelegenheden werd/wordt hard gewerkt aan goede line-up's en boekingen.

          Zo bleek de B.U.M.B. niet levensvatbaar, kwam Het Patronaat vorig jaar in de problemen, ging Nighttown op de fles en heeft een kleine club als Poema soms moeite om de zaal vol te krijgen          

Zou dit dan echt aan een ander uitgavenpatroon van jongeren liggen? En lost meer specifiek programmeren dit op? Of moeten de clubs misschien ook eens de hand in eigen boezem steken? Het aanbod van clubavonden in Nederland is elk weekend namelijk overweldigend. Daarnaast is een veelgehoorde klacht dat de prijzen in de horeca veel te hoog zijn geworden om vaak te gaan stappen.

In tegenstelling tot wat de deskundigen hierboven beweren, is onze stelling dan ook: Kleine clubs komen in de problemen door te hoge prijzen en een veel te groot aanbod van clubavonden!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws