Piraterij is here to stay!

Partyscene Redactie | 5 april 2007
onbekend

Illegaal downloaden onvermijdelijk?

Het al dan niet legaal downloaden van digitale tracks is deze week hot news. Op iTunes is nu ook muziek zonder Digital Rights Managements-beveiliging te vinden, de legale site Download.nl heeft zijn servers stilgelegd en het label Ninja Tune probeert de consumenten te doordringen van de gevolgen van illegaal downloaden. Is de strijd dan toch gestreden?

Download.nl is niet rendabel en sluit de virtuele deurenThe New York Times heeft afgelopen dinsdag bekend gemaakt dat er in de VS vijf miljard illegale tracks zijn gedownload via de diverse P2P-netwerken in 2006. Dit staat in schril contrast met de legale verkoopcijfers via iTunes en soortgelijke sites, welke bleven steken op een ‘magere’ 509 miljoen downloads.

Apple en EMI hebben nu besloten om ook DRM-vrije tracks via iTunes aan te bieden, waar dan wel iets meer voor betaald moet worden. De officiële aanleiding hiervoor is dat er veel problemen waren met het afspelen van files met DRM-technologie. In feite is de reden natuurlijk dat alleen digibeten niet wisten hoe ze de beveiliging moesten omzeilen en dat DRM totaal niet werkt. Of de verkoopcijfers hierdoor beïnvloed zullen worden, is dus nog maar de vraag. De grootste beperking van iTunes zit waarschijnlijk in het feit dat hun digitale tracks in AAC-formaat maar op een klein aantal spelers (o.a. iPod) af te spelen is.

DRM werkt niet, de P2P-netwerken blijken, ondanks verwoede en omstreden pogingen van Stichting Brein, niet uit te roeien en waarschuwingen op cd’s hebben evenmin effect.Voor Download.nl kwam deze eerste DRM-vrije ontwikkeling te laat. De site is opgedoekt per 1 april. In een reactie op DJBroadcast.nl gaf de voorlichtster van Ilse Media (waar download.nl onderdeel van uitmaakte), Lianne van der Kruk, al aan dat het voortbestaan van de site werd bemoeilijkt door het feit dat de platenmaatschappijen stug vasthielden aan hun rechten. Zij merkte op dat je als betalende ‘legale’ consument in feite gestraft wordt met allerlei beperkingen (zoals DRM), terwijl de downloadpiraat nergens last van heeft.

DRM werkt niet, de P2P-netwerken blijken, ondanks verwoede en omstreden pogingen van Stichting Brein, niet uit te roeien en waarschuwingen op cd’s hebben evenmin effect. Wat dan nog overblijft is smeken. Het label Ninja Tune deed dit onlangs wel op een heel merkwaardige manier. In het hoesje van de nieuwe cd van Cinematic Orchestra staat het volgende te lezen: “Kopieer lekker de nieuwste commerciële zooi van een groot label. Maar denk niet dat dat hetzelfde is als het kopiëren van deze cd. Want op een dag, als wij er niet meer zijn en er nog twee of drie gigantische multinationale muziekconglomeraten overblijven die de slechtste mainstream troep uitbrengen, dan zul je wensen dat je het niet had gedaan”.

Aha: dus piraterij is oké, zolang het maar niet muziek van de kleinere onafhankelijke labels is? Desondanks geeft de tekst van Ninja Tune wel stof tot nadenken.

Onze Stelling luidt daarom: Labels zullen een andere creatieve manier moeten vinden om met dit probleem om te gaan, want piraterij is here to stay.

Download.nl

iTunes

Ninja Tune

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws