Jamsessies tussen dj\'s of laptopacts zijn de toekomst

Partyscene Redactie | 29 maart 2007
onbekend

Waar wachten de Nederlandse artiesten op?

In hiphopkringen is het al jaren een bekend verschijnsel: bekende dj’s die geen battle aangaan, maar hun krachten bundelen in een lekkere jamsessie. In de dance bleef het live samenwerken tussen grote dj’s tot voor kort vooral beperkt tot back2back-sets. Maar met de komst van all star-bands als ‘DJ’s Are Alive’ en ‘Narod Niki’ lijkt dit verleden tijd en wordt de lat voor live-optredens ineens een stuk hoger gelegd.

Invisible Skratch PiklzDe jamsessie is een welbekend verschijnsel in onder meer rock, blues, reggae, funk en soul. Dat ook dj’s goed samen kunnen jammen, bleek met name in de jaren negentig. Bekende hiphop-dj’s als Q-bert en Mixmaster Mike maakten samen met de andere leden van de Invisibl Skratch Piklz de podia onveilig met opzienbarende mixsessies.

Door de beste skills en tricks van alle afzonderlijke dj’s te combineren in één optreden, kreeg het publiek op zo’n avond een lesje turntabilism van het allerhoogste niveau en deze ‘Piklz’ waren niet het enige dj-collectief dat zich op het jammen had gestort.

In de dance is de jamsessie nooit echt goed van de grond gekomen. Een standaard dj-set leent zich natuurlijk ook niet zo goed voor dit fenomeen. Er werd in de afgelopen jaren wel veel back2back gedraaid, maar in dat geval doen de dj’s in feite nog steeds vooral hun eigen ding. Samenwerking tussen verschillende grote namen vindt eigenlijk alleen plaats bij de productie van gezamenlijke tracks in de studio. En pogingen tot jammen zie je af en toe tijdens live-optredens met zangeressen, mc’s of niet-elektronische muzikanten. Het is best jammer dat de meeste gigs in de dance nogal statisch overkomen, want het oog wil ook wat. Als er een dj op het podium staat te mixen, dan heeft dit voor het publiek nog wel een beetje amusementswaarde, maar met de opkomst van de laptopartiesten is een veelgehoorde klacht dat het lijkt ‘of je naar iemand staat te kijken die zijn mail aan het checken is’.

Jaaaaaren geleden maakten Laidback Luke & Benny Rodrigues de podia onveilig met hun back2back sessiesDit alles heeft schijnbaar ook een aantal bekende namen uit de dancescene aan het denken gezet. Vorige week was op de Winter Music Conference in Miami het energieke optreden van de live dj-band 'DJ’s Are Alive' te zien. De band bestaat onder meer uit bekende namen als Scumfrog, Skribble en Kristine W. en maakt gebruikt van twee dj-opstellingen, drums, percussie, gitaar, keyboards, sax, FX en de vocalen van Kristine W. Alle artiesten rouleren tijdens de gig om de verschillende instrumenten te bespelen.

Verder zag in 2003 de ‘super laptopgroep’ Narod Niki het levenslicht. Dit techno-initiatief van Ricardo Villalobos is nog maar een beperkt aantal keren te zien geweest, aangezien het niet meevalt om de diverse leden van dit project tegelijkertijd op dezelfde plek te krijgen. Zo waren Dandy Jack, Akufen, Luciano, Richie Hawtin, Dan Bell, Ricardo Villalobos, Monolake, Matt John, Baby Ford en Carl Craig al onderdeel van de wisselende bezetting. Alle artiesten leveren tijdens de gig via hun laptops feeds aan een centraal mengpaneel, dat wordt bediend door één van de bandleden die op dat moment de regie heeft. Tijdens Sonar 2007 zal Narod Niki op deze manier de Beastie Boys (en Mixmaster Mike!) gaan ondersteunen, wat naar verwachting een erg bijzonder resultaat zal opleveren. Ook in Nederland beginnen live dj/producerbands als Jason & The Argonauts een stevige voet aan de grond te krijgen, maar de eerste Nederlandse all star dj-band of laptopgroep is nog niet gesignaleerd. Waar wachten de Nederlandse artiesten eigenlijk op?

De stelling is: Jamsessies van dj-bands en laptopgroepen zijn de toekomst van live-optredens in de dance!

 

Meer info over de achtergrond van Narod Niki Neem een kijkje bij de repetities van DJ’s Are Alive op hun website

Jason & The Argonauts

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws