In ere hersteld: De Stelling

Partyscene Redactie | 8 februari 2007
onbekend

          Alter-ego’s hebben geen enkele meerwaarde!          
          Daft Punk          

Afgelopen weekend was de talentvolle producer Redshape uit Berlijn live te bewonderen in de Amsterdamse 11 tijdens Planet Delsin. Zijn recente releases op Delsin, Styrax en Music Man werden met veel enthousiasme ontvangen door de ‘Capi di tutti capi’ van de techno. Bijzonder aan deze Redshape is dat hij zich tijdens optredens verschuilt achter een streng rood masker en daarmee zijn ware identiteit verbergt. Dat bracht ons op de volgende stelling.

Redshape is de zoveelste dance-producer die zijn ware identiteit niet prijsgeeftHet goochelen met diverse aliassen en het geheimhouden van de ware identiteit van artiesten is niet nieuw in de dancescene. Zo bracht het label Underground Resistance begin jaren negentig tracks uit van de legendarische formatie Drexciya, waarbij het lange tijd onduidelijk was om welke producers (Stinson & Donald) het ging. Sommige dj’s en producers gaan nog een stap verder en kiezen voor het creëren van een geheel nieuwe persoonlijkheid. Zo besloten Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo alle Daft Punk interviews te doen als geavanceerde discorobots. In hun filmproject ‘Electroma’ uit 2006 was zelfs geen muziek van Daft Punk meer te bekennen en stond de zoektocht naar menselijkheid van de robots zelf centraal.

Het meest populaire voorbeeld is op dit moment dr. Lektroluv, altijd keurig in smoking met groen masker. Om zijn identiteit te verhullen reed hij in eerste instantie regelmatig in deze outfit met de auto naar zijn gigs en heeft daarmee menig automobilist van verbazing bijna de vangrail ingejaagd. En nu is er dus de laatste anonieme aanwinst, Redshape uit Berlijn, die volgens de geruchten een bekende dj uit de schranzhoek is en op deze manier zijn overstap naar Detroit techno en tech house kracht bij wil zetten.

Dr. Lektroluv jaagt mede weggebruikers de stuipen op het lijf door zijn masker achter het stuur op te houdenDe geheimzinnigheid rond deze artiesten heeft bijgedragen aan hun bekendheid, maar de vraag is of de gimmick zijn doel niet voorbij schiet. Iedereen weet inmiddels dat de Belgische techno dj T-Quest schuilgaat achter Dr. Lektroluv, maar zijn optredens als T-Quest trekken hierdoor niet meer publiek. Het nieuwtje van het groene masker is er inmiddels ook wel af en hij draait tijdens zijn Lektroluv-sets erg vaak dezelfde platen. Bangalter zit achter het label Roulé heeft daarmee in het verleden hits als ‘Music Sounds Better With You’ geproduceerd, maar de recente projecten van de Daft Punk-mannen komen ook niet echt uit de verf. Het publiek wil blijkbaar alleen de populaire alter ego’s zien, is vervolgens toch snel verveeld met deze marketingtrucs en uiteindelijk niet geïnteresseerd in de naam en de kwaliteiten achter het masker. De stelling (en goed advies aan Redshape) is dan ook:

Oppervlakkige gimmicks als een alter ego hebben weinig meerwaarde. Artiesten moeten zich concentreren op het brengen van kwaliteit onder hun eigen naam!

Daft Punk interview (Japanse TV).

Electroma-teaser

Redshape

Dr. Lektroluv

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws