Report: Fusion of Dance festival

frank | 21 mei 2012
party reports

Het festivalseizoen is officieel geopend! En wel op een heel lekkere manier. Want ook al heb ik dit jaar al een handjevol outdoor feestjes gehad, geen van alle gaven me echt het authentieke festivalgevoel waar veel van ons erg naar verlangen. Een van de grotere factoren daarin is uiteraard het weer, en daarover hadden we hier op Fusion of Dance in Zwolle helemaal niets te klagen. Er was geen vuiltje aan de lucht, en dat was dan pas het begin !

Want naast de aangename temperatuur waarmee we buiten verrast werden, was de algehele opzet en organisatie van dit feest van een heel erg hoog niveau. Op enkele punten na,was alles erg goed geregeld. De doorgang bij de entree verliep heel erg voorspoedig, zonder al te veel oponthoud. Althans toen ik er rond 13:30 arriveerde. Er was werkelijk meer dan genoeg keuze aan eten, uit alle windrichtingen, en uiteraard was er voor een ieder wel een goede area met hun favoriete muziek stijl.

Zelf ben ik hoofdzakelijk op de house area Lipgloss geweest, dat toch wel een beetje het mainstage was van het festival was. Al was dit op het begin van de dag nog niet echt te merken. Het viel me namelijk op dat het vrij lang duurde voordat het hele terrein een beetje vol stroomde.  Op Megabase, het tweede grootste stage van dit festival, daar was het toch het snelste lekker druk. Maar na een wandeling over de rest van het terrein kwam er pas rond 16:00 echt wat meer volume in de bezoekersaantallen.

Één verschil wat mij persoonlijk wel opviel tussen afgelopen jaar en dit jaar, was dat er deze keer toch iets minder grotere namen op het programma stonden. Zelf vind ik dat niet echt een probleem, en dus ook geen reden om niet meer naar dit feest te komen. Een nadeel wat er hierdoor wel ontstaat, is dat er zo nu en dan DJ’s zijn die voor een lege zaal staan te draaien. Dit was vandaag vooral te merken tijdens de eerste uurtjes in onder meer de Onlytechno en Sound of Energy tenten. En dat kwam dan ook hoofdzakelijk omdat het “tenten” waren, waar het op een stralende dag als deze, al binnen korte tijd erg benauwd werd.

Bij de eerste DJ’s van de dag is het vaak nog normaal en begrijpelijk dat het rustig is, maar ook bij de tweede en derde DJ van de dag stonden er 20, hooguit 30 man in deze tent. En dat is toch erg jammer. Zowel voor de DJ, de organisatie, en uiteraard ook voor de bezoekers, die uiteraard toch liever in een gezellige omgeving feesten, in plaats van een lege ruimte. Ik ben een paar keer deze Sound of Energy tent in en uit gelopen, omdat trance en house toch wel mijn voorkeuren hebben, maar uiteindelijk heb ik vandaag toch voornamelijk voor house gekozen. Lekker buiten in het zonnetje.  


Na het openen van de zijkanten van de tenten, zodat er meer wind doorheen kon, was het probleem van de warmte snel verminderd. En later op de dag, tijdens de set van Artento Divini heb ik dan ook weer heerlijk staan springen en stuiteren op zijn unieke en geweldig stevige sound.
Voor de rest van de dag hebben onder meer Gregor Salto, Michael Mendoza, Roog en Luciën Foort het meeste naar mijn smaak gedraaid.
Dus al met al was het muzikaal gezien helemaal niet slecht, ook al zaten er voor mij dan wat onbekende namen tussen. Zo’n naam zegt tenslotte ook niet altijd iets. Het gaat er veel meer om hoe een DJ op het publiek kan inspringen, en draaien wat het publiek verlangt, zonder daarbij zijn eigen identiteit te verliezen.Wat betreft bekendere DJ’s vond ik juist dat de Audio Bullys, het Lipgloss stage maar heel erg zwak afsloten. Luciën Foort had tenslotte een heerlijke energie opgebouwd, die bij de aanvang van Audio Bullys niet echt overgenomen werd. De stijl die ze brachten was toch iets minder energiek. Meer een set voor op het begin van de dag.

De afsluiting die de organisatie zelf georganiseerd had in de vorm van een groot vuurwerk, was werkelijk fantastisch. Over het algemeen zie ik zelf door het jaar heen, méér vuurwerk dan tijdens de jaarwisseling. Dan zit ik meestal op een indoor feest, en krijg je er dus maar weinig van te zien. Maar dit vuurwerk maakte heel erg veel goed. Zowel om 22:45 als helemaal op het einde. Hier heeft men nog heel wat meer in geïnvesteerd, dan wat ik ooit op de grotere feesten, van de grotere organisaties heb gezien.Al met al was het absoluut een dag die ik niet had willen missen. Van begin tot het eind heb ik me vermaakt, en genoten van alles om me heen. En als ik eerlijk ben waren er eigenlijk geen echte noemenswaardige minpunten. De service aan de bar ging redelijk snel. Net al de bediening aan de eetkraampjes. (waar het me overigens opviel dat mensen in de rij stonden te wachten, in plaats van allemaal langs elkaar dringen over de hele breedte van de kraam. Dit zie je niet vaak op festivals.) De toiletten blijven uiteraard dixies, maar voor festival begrippen waren die ook nog redelijk schoon. De bezoekers waren gezellig en hadden allemaal zin in een heerlijke dag. De stages waren wederom bijzonder. Met name de helicopter van Megabase en het Lipgloss decor. Erg mooi gemaakt, en hiermee ook een toonbeeld voor dit festival. Dus genoeg goede ingrediënten om een mooie dag te beleven, en weer naar huis te keren met alleen maar goede herinneringen en heel veel zin in de volgende editie.

Verslag + Foto’s: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws