Mysteryland 2012 report

frank | 3 september 2012
party reports

Na 19 jaar Mysteryland, heb ik dit grootse feest afgelopen weekend voor het eerst mogen meemaken. Voor mij was het een feest dat ik vroeger als kleine jongen al op TV zag. Op zenders als TMF werd elk jaar tijdens en na Mysteryland het nodige beeldmateriaal over de antenne verzonden. Ik herinner me nog heel erg goed de beelden van Armin van Buuren, en Junkie XL met de achtbanen van Six Flags op de achtergrond. 
 
Inmiddels zijn we alweer een decennia verder, en de minimum leeftijd van 18 jaar ben ik ook al lang gepasseerd. Dus door de jaren heen heb ik veel, zeg maar gerust heel erg veel feesten bezocht. Maar om een of andere reden is Mysteryland er nog nooit eerder van gekomen. Met namen de voorgaande jaren was Trance toch een beetje mijn favorite stijl, en dat was tevens de stijl die steeds minder op Mysteryland geprogrameerd werd. Met het veranderen van de tijd, veranderd ook de muziek. De stijlen vloeien tegenwoordig veel meer door elkaar heen, en niets is meer voor de volledige 100% in één hokje te plaatsten. Juist hierdoor is mijn muzieksmaak door de jaren heen ook veel breder geworden. Breed genoeg dat ik de line-up van dit jaar toch wel zeker de moeite vond om het eens uit te gaan proberen. 
 
 
Na al die jaren, dat het naar horen zeggen, toch tot een van de beste festivals van ons land behoord, waren mijn verwachtingen van Mysteryland heel erg hoog. Plus het feit dat ik al 5 jaar op een rij op het Belgische Tomorrowland ben geweest. Een feest dat 8 jaar geleden begon als een soort van Belgische Mysteryland, een spin-off, het kleine zusje van Mysteryland, dat inmiddels met een drie-daags festival velen malen groter is geworden.
 
Jammer genoeg werden mijn verwachtingen niet volledig waar gemaakt. Ik arriveerde vrij vroeg, rond 11:30 op het terrein via ingang Zuid. Na een goede en snelle doorstroming heb ik even een wandeling over het terrein gemaakt. Wat me direct op viel was het gemis aan aankleding. Deze was er wel. En wat er was zag er ook goed uit, maar toch in vele mindere maten dan wat ik van onze Zuiderburen gewend was. 
Daarnaast was het erg jammer, en soms zelfs vervelend dat het terrein, zeker voor iemand die er voor het eerst is, erg onoverzichtelijk is. Wegwijs bordjes of zo, heb ik maar weinig gezien, en zelfs bij, op of aan sommige tent was niet eens te zien welke area het was. Tevens was het terrein misschien wel een beetje verkeerd ingedeeld. De area’s stonden te ver uit elkaar, waardoor je ooit wel een half uur moest lopen om een DJ in een andere area te zien. 
 
Over de muziek kan ik hier eigenlijk waar weinig vertellen. Iedereen heeft tenslotte toch zijn eigen smaak, en op een feest met ruim 10 verschillende area’s zijn die meningen alleen maar sterker verdeeld.
 
Zelf had ik het idee om hoofdzakelijk op het Mainstage te gaan staan. Deze DJ namen sloten toch het beste aan bij mijn smaak. Maar helaas was er geen mainstage. Althans de area van deze DJ’s, de “The Big Top” area, was een dichte tent, met helemaal geen enkele mainstage uitstraling. Het enige podium dat naar mijn idee een beetje de mainstage capaciteiten in huis had, dat was Q Dance. Dit zag er echt geweldig goed uit !
 
 
Ik heb van andere mensen, die al jaren naar dit feest gaan, begrepen dat dit een onderdeel was van de “nieuwe indeling” van Mysteryland.  Maar als je het mij, en heel veel andere vraagt, was dit echt een gemiste kans. Op een festival als dit kun je het eigenlijk niet maken om namen als Avicii, Martin Solveig, Hardwell en Fedde Le Grand in een tent te verstoppen. Sowieso ben ik van mening dat een Mainstage altijd buiten moet zijn. Met een mooie decor en vuurwerkshow als afsluiting. 
 
Het nadeel van deze nieuwe indeling was al heel erg snel te merken, want de capaciteit was werkelijk zeer slecht gecalculeerd, en de volledige crowd control in de directe omgeving van de drie grootste area’s: Dirty Dutch, Q Dance en The Big Top was ook erg druk en risicovol. Want dat je ergens midden op de dag, op de wandelpaden niet meer dan 2 meter per minuut vooruit komt, heb ik in jaren nog nooit mee gemaakt. 
 
In The Big Top was het al vanaf het begin van de dag erg druk, en zelf toen viel het al op dat de 2 barren eigenlijk veel te weinig waren. Plus allebei aan één zelfde kant van de zaal. Dat is ook weer iets dat heel erg veel onnodige onrust geeft in de zaal, met mensen die continue dwars door de menigte heel lopen om hun drank te bestellen. 
 
 
Met de eerste echte regenbui was de lol eerlijk gezegd snel over. Het werd per direct ontzettend druk in The Big Top. Levensgevaarlijk druk zelfs ! En dat terwijl regen eigenlijk helemaal geen spelbreker hoeft te zijn. De regen is voor de echte festivalliefhebber geen reden om bij hun “outdoor area” weg te gaan. Iedereen wist dat er kans op buien waren, dus zorg dat je laarzen aan hebt en een poncho bij, en de echte muziekliefhebbers gaan gewoon door!
 
Misschien was dat ook een beetje het punt. Echte festivalliefhebbers heb ik niet zo veel gezien. Te veel mensen waren van de categorie kijkvolk, en dagje mensen. Van die juppen die er waren om gezien te worden, en niet echt voor de muziek kwamen. 
 
Dus al met al lijkt het me toch beter om dergelijke area’s buiten te houden. En in ieder geval groot genoeg, dat is volgens mij nog wel het voornaamste. Ik was dan ook liever nat geregend met ruimte om me heen, dan dat je droog staat in een te drukke tent waardoor je niet meer optimaal van je muziek kunt genieten.
 
Achteraf gezien heb ik diverse meningen over dit feest gehoord. Heel erg veel uiteenlopend meningen overigens. Ik heb mensen horen praten over een geweldig festival. Het beste van deze zomer ! En mening over de slechtste Mysteryland editie in jaren. Wat overigens niet veroorzaakt was door de regen, maar meer door de drukte. Misschien heb ik zelf wel te veel bij de verkeerde area’s gestaan, ik weet het niet. Maar hoe dan ook is The Big Top toch nog steeds een groot onderdeel van Mysteryland. Dus eigenlijk mogen de mensen ook hier de kwaliteit krijgen die je voor 70,- verwacht. 
 
Zelf vind ik het in ieder geval mooi dat ik even het vergelijk heb kunnen maken tussen het Belgische Tomorrowland en Mysteryland. En mijn conclusie is zondermeer, dat Tomorrowland op heel veel punten beter scoort. Het is tenslotte ook niet voor niets benoemd tot beste festival van de wereld. Toch heeft Mysteryland heel veel potentie. Al moeten men niet vergeten dat men er elk jaar opnieuw keihard aan moet blijven werken. Ook al bestaat het feest dan al bijna 20 jaar. Zeker in deze tijden, waarbij grote festivals om de meeste rare redenen bezoekers verliezen, moet men echt op al deze punten blijven letten om hun kwaliteit, sfeer en aanzien hoog te houden. 
 
O ja, nog één ding. Het “lege beker inlever systeem” werk dus echt niet. En 1 muntje (dus 2,50) betalen voor een draagtraytje is echt te gek voor woorden! Kijk eens naar Nature One, daar is het perfect geregeld.
 
 
Verslag + Foto's: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws