Report: Energy @ Ziggodome

frank | 6 maart 2013
party reports

Het besluit is genomen. De veranderingen zijn in gang gezet. MC Gee heeft het aan het einde van het feest nogmaals bevestigd: Energy is dit jaar definitief niet meer te vergelijken met Trance Energy. Waar de afgelopen twee jaar nog enigszins een overgangsperiode was, werd Energy dit jaar ook dusdanig gepromoot als een Bigroom House event.
 
Deze verandering was voor vele Tranceliefhebbers misschien een tegenslag, maar ik denk toch wel degelijk, dat het een noodzakelijke en goede keuze is geweest. We moeten vooruit. De wereld, en dus ook zeker de muziek, staan niet stil. Iedereen die de laatste paar jaar de EDM in de gaten heeft gehouden, heeft die verandering ook zeker gevoeld. Trance vervaagt, en House en Electro zijn ervoor in de plaats gekomen. Het is onvermijdelijk. Dus mijn advies is; klem jezelf niet teveel vast aan het verleden, en omarm deze nieuwe geluiden.


 
Zelf behoor ik overigens ook tot die tranceliefhebbers. Ik kom op vanaf 2007 op dit feest, en heb het door de jaren heen dus ook geleidelijk zien veranderen. En juist die geleidelijke verandering in de gehele muziek industrie vind ik buitengewoon mooi. Muziek is niet meer voor de volledige 100 % in vakjes te stoppen. De stijlen lopen door elkaar heen. En dat is juist wat het mooi en vernieuwend houd. Je maakt gewoon continue kennis met nieuwe stijlen.
 
Muzikaal gezien zat de avond naar mijn inzicht goed in elkaar. Erg gevarieerd, met enkele gewaagde DJ keuzes. Ik heb het hier onder andere over Shermanology. Een trio dat elk weekend wel ergens in de wat kleinere clubs en feesten te vinden is. Dus om deze artiesten op een feest met een entreeprijs van 55 euro neer te zetten, is in mijn ogen een riskante keuze.
 
Hoe dan ook bracht Shermanology wel een aardige set, maar was wel een stapje terug ten opzichte van de voorgaande dj's. Nause en Danny Avila zaten tenslotte vrij vroeg op de avond, al op een heerlijk tempo. Iets wat ik eigenlijk niet eens verwacht had. De sfeer en de dansbaarheid van de muziek liep dan ook heel erg snel op tijdens deze eerste uurtjes.
 
Dit hield ook zeker aan tijdens de gevestigde namen als Sunnery James & Ryan Marciano en Martin Solveig. De hele zaal, die van voor tot achter helemaal vol stond, ging behoorlijk goed los. Iets wat vanaf de tribune uiteraard ook een mooi gezicht is om te zien.
 


Persoonlijk vond ik dat het vanaf Otto Knows eindelijk goed op gang komen. De eerste serieuze, zwaardere beats werden ten gehore gebracht. Het tempo ging nog verder omhoog, en de opgebouwde energie kwam vrij. Arty begon iets minder, maar ook zijn geluid ging de tweede helft van set de goede kant op. Om op die manier een zeer goede en collegiale overgang te genereren richting de afsluitende knalset van Showtek.
 
Dit was voor mij echt de perfecte afsluiting van een geweldig feest, en tevens de voornaamste reden om naar dit feest te gaan. Sinds dat deze heren hun stijl hebben aangepast naar de hardere kant van de House scene, vormend ze echt de perfecte balans tussen de diverse stijlen. Harde, maar toch melodieuze tracks vol energie. Muziek waardoor je niet meer kan stoppen met springen, dansen, of hoe je het ook mag noemen ! Ik hoop ook zeker dat dit de muziek van de toekomst zal worden. Je zag gewoonweg dat iedereen die tot de laatste minuut aanwezig was, genoot van elke beat die er viel. Zondermeer het hoogtepunt van dit feest !
 
In bepaalde opzichten was de Ziggo Dome, een van de mindere kanten van het feest, of beter gezegd de verandering van het feest. Uiteraard veel kleiner dan de Jaarbeurs, maar daardoor was het ook ontzettend druk in de zaal. En dat, terwijl het feest nog niet eens uitverkocht was. Zelf ben ik toch iemand die er op een dance event van houd om ook enigszins de ruimte te hebben om te kunnen dansen. En dat was het grootste deel van de avond, niet echt mogelijk, met uitzondering van de zijkanten van de zaal.In andere opzichten is de zaal gewoonweg perfect. Genoeg bar capaciteit en personeel. Lange wachtrijen voor de wc's, zoals we die vanuit Utrecht gewend zijn, was hier gelukkig niet meer aan de orde. En uiteraard is de tribune een zeer goede uitkomst voor degene zie het niet zo goed volhouden om de hele avond te springen op de dansvloer.
 
Qua lichtshow was deze editie van Energy precies wat ik verwacht had. Goed, maar helaas een stapje terug met wat we van de afgelopen jaren gewend waren. Al moeten we daar natuurlijk ook de kanttekening bij maken dat wij, zeker hier in Nederland, heel erg verwend zijn met het grote aanbod aan feesten en festivals. Dus om steeds een nieuwe, maar bovenal vernieuwende show neer te zetten, zal ook elke jaar weer moeilijker worden.
 
Als ik alles van deze avond bij elkaar op zou tellen, dan mag ik helemaal niet klagen. Het was absoluut beter dan verwacht. Voldoende variatie in muziek in een mooie en goed bereikbare locatie. Consumptie prijzen waren misschien iets duurder dan wat er al jaren als ongeschreven regel staat, maar daar moet je naar mijn idee niet al te veel op letten. Op een feest gaat het om het geheel, of je waar krijgt voor je geld. En dat was tijdens deze editie van Energy zeker het geval !
 
Verslag en foto’s: Dominic Wetzer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws