Report: Emporium

frank | 27 mei 2013
party reports

Wat maakt een festival echt geweldig? Is het alleen de muziek, het decor, de groep van vrienden waarmee je gaat, de algehele sfeer, of is het misschien de combinatie van deze aspecten, en de manier hoe ze allemaal samenvallen? Hoe dan ook zag het er dit jaar op Emporium optimaal uit. 
 
Het zal rond half 1 geweest zijn, toen ik door de entree poortjes richting de kluisjes liep. Een entree, die op dat tijdstip nog heel erg soepel verliep. Helemaal geen lange wachtrijnen, en ook een security die optimaal, maar toch snel handelde, maakte dit al tot een goed begin van de dag. 
 

Na het opsporen van de vriendengroep, even een wandeling gemaakt over het festivalterrein. En wat ik op voorhand eigenlijk al verwacht had, werd ook zeker waargemaakt. Het thema “Colours of India” was een fantastische keuze. En naar mijn idee, misschien nog wel een van de beste thema’s van de laatste jaren. Althans een thema waar je ook daadwerkelijk wat me kan doen, qua show en decor. 
 
Vanaf de ingangen zijn we om te beginnen rechtsaf geslagen richting de hardere stijlen. Hiervan was de Srirangam Temple (Hardstyle) toch absoluut de mooiste area. En wat betreft de muziek, ook wel een locatie om later op de dag even terug te keren. Aan de andere kant van he terrein was de Taj Mahal van de Mainstage de absolute blikvanger. Een decor die zelfs vanaf de andere kant van het meer te zien was. 
 

Wat betreft de tenten is het natuurlijk logisch dat de mogelijkheden tot perfecte aankleding erg beperkt zijn. Maar op zich zag het gehele plaatje er niet verkeerd uit. Zo nu en dan misschien een klein beetje goedkoop. Omdat er eigenlijk alleen maar gebruik is gemaakt van steigerpijpen en zeil, maar dat stoorde op zich helemaal niet. Wat betreft de muziek heeft natuurlijk iedereen zijn eigen stijl en smaak, zeker op een festival met zo veel verschillende area’s als hier op Emporium.
 
Voor mij was de keuze gevallen op Ummet Ozcan, en Sied van Riel in de Kamasutra Area, Wildstylez in de Srirangam Temple, en als laatste Nicky Romero en Showtek op de mainstage. Voor mij een perfecte muzikale afwisseling. Van de eerste twee genoemde namen heb ik heerlijk genoten. Met hun goede opbouwende set, op deze eerste uurtjes van de dag. 
 
Voor mij was Wildstylez, en een stukje Code Black wat eraan vooraf ging, zo’n beetje de eerste keer dat ik lange tijd in een hardstyle area ben geweest. En het was me, wat dat betreft perfect bevallen. Een heerlijke energie op een perfect tempo, en ook een zeer relaxte sfeer, wat overigens op heel het terrein wel van toepassing was. Gelukkig was het op dit moment van de dag nog lekker droog en enigszins zonnig weer, wat uiteraard alleen maar goede zaken doet voor vrolijke uitstralingen van de mensen.
 

 
Het aanbod aan vrolijke, of in ieder geval vrolijk gekleurde mensen, werd naarmate de uurtjes verstreken alleen maar groter. 
Op het midden van het Emporium terrein, tegenover de entree, werd namelijk een eigen versie van het Hindoeïstisch feest Holi-Phagwa gevierd. In mijn ogen een perfecte manier om het thema nog wat extra glans te geven.  Een feest dat in India de vruchtbaarheid en de overgang naar de Lente vertegenwoordigd, door met gekleurde poeders naar elkaar te gooien. Uiteraard hebben de kleuren ook een specifieke betekenis: groen voor harmonie, oranje voor optimisme, blauw voor vitaliteit, rood voor vreugde en liefde.
 
Hoe dan ook, was dit een bijzonder vrolijke aanvulling aan het feest. Al deden er misschien maar weinig mensen aan mee, deze mensen vielen vervolgens des te meer op, door hun gekleurde gezichten. Op zich zou ik het ook helemaal niet verkeerd hebben gevonden als deze poeder zelfs over het hele publiek gestrooid zou worden, in plaats van bijvoorbeeld een confettikanon. 
 
Rond etenstijd zijn we toch maar even naar eetkraampjes gegaan. Op het pleintje dat tussen de Kamasutra en het Maharaja’s Palacewas ingericht, was meer dan voldoende keuze aan voedsel uit allerlei windstreken. Jammer genoeg had ik eigenlijk wel iets meer keuze in Indiaas eten verwacht, om het plaatje tenslotte nog verder compleet te maken. Maar een dergelijke eetkraam heb ik maar één gezien op het hele terrein. Desalniettemin hadden we nog steeds keuze genoeg. En zoals ik zelf ervaren heb, waren er ook hier, geen spectaculair lange wachtrijen. Hooguit 2 of 3 mensen voor je, dus al met al heeft de organisatie ook dit punt weer heel erg goed voorbereid. 
 

Tegen negen uur zijn we richting de Taj Mahal gegaan, voor de laatste drie DJ’s van dat area. Na een zondermeer al heerlijke dag met verschillende soorten muziek was Nicky Romero voor mij toch echt een absoluut hoogtepunt. En jonge gast, die je helaas, door zijn als maar toenemende populariteit, nog maar heel weinig op eigen bodem ziet. Hij bracht hier een heerlijke en vernieuwende set. En ook al begon het te regenen, het werd op de mainstage alleen maar drukker, in plaats van dat het leeg liep. Dus op zo’n moment kan je toch wel concluderen dat een DJ het goed doet !
 
Hetzelfde geld voor Wouter en Sjoerd Janssen, de jongens van Showtek. Ondanks dat er in de hele omtrek van het mainstage geen regenponcho meer te verkrijgen was, het publiek liet zich niet wegjagen door de nattigheid. Het feest werd er alleen maar beter door, zo had ik het idee. Men was inmiddels toch al nat, dus dan maar lekker los gaan in de modder! En met de beats van Showtek is dat natuurlijk geen enkel probleem. Zelfs de eindshow, en het vuurwerk dat erop volgde was weer geniaal. Met andere woorden: het was weer een zéér geslaagde editie van Emporium. Van de vier keer dat ik op dit festival aanwezig ben geweest was dit misschien nog wel de beste editie qua muziek, maar zondermeer de beste qua thema. Dus ik zou zeggen: Tot volgend jaar!

Report: Dominic Wetzer
 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws