Party-report: Latin Village

Ivo Mollemans | 1 juli 2013
party reports


Wat: Latin Village Festival
Waar: Recreatiegebied Spaarnwoude, Halfweg
Wanneer: zondag 30 juni 2013
Party reporter: Mariska van den Hout

Dit was het dan, het moment waar vele latin lovers het hele jaar op hebben gewacht en het was een daverend succes. Zondag 30 juni 2013 vond inmiddels de negende editie van Latin Village plaats, maar we kunnen het nog steeds de 'latin experience' van het jaar noemen. Waarom? Dat kun je verder lezen in dit report!

Reis

De weersomstandigheden waren voorafgaand aan het evenement niet om aan te zien. Toch heeft iedereen kunnen genieten van het zomerse weer gemixt met de zomerse klanken. Vanaf station Amsterdam Sloterdijk kregen alle bezoekers de mogelijkheid om zichzelf met de pendelbussen naar Recreatiegebied Spaarnwoude te vervoeren.

Deze rit bedroeg in de voorverkoop 4,- euro voor een retourreis en 7,- euro als je een kaartje kocht op het station zelf. Na een busreis van een kwartier, werden de bezoekers afgezet om vervolgens nog twintig minuten naar het recreatiegebied te lopen. Dit is voor een festivalbezoeker niet de meest ideale manier om naar een festival te gaan, als je ervan uitgaat dat je wordt afgezet bij het festival zelf.

Ook was er een mogelijkheid om met de auto naar dit festival te komen. Diverse parkeerwachters bevonden zich langs de weg van het recreatiegebied om de auto’s in goede banen naar de parkeerplaatsen te begeleiden. Een parkeerticket voor dit festival bedroeg 10,- euro in de voorverkoop en 15,- euro op het terrein zelf.

Eenmaal aangekomen bij het festivalterrein vond er eerst een kaartcontrole plaats, gevolgd door een grondige fouillering van tassen, jassen en mensen. Latin Village was in staat om 20.000 mensen te ontvangen. Het festival was echter niet uitverkocht, maar wat een opkomst! In de loop van de middag stroomde het publiek binnen, daar hadden zij een keuze uit een ruime diversiteit van stages.

Stages

Het festival telde zes verschillende stages: Latinhouse, Latinelectric, Dos by D-Rashid, Raw&Live, Salsalounge en Afro Beats. Voor iedereen was er wat wils, van rap en r&b tot salsa. Alle stages werden druk bezocht. Daar waar er drie stages overdekt waren, stonden er natuurlijk ook heel wat mensen gewoon lekker buiten van het zonnetje te genieten. Het was ook mogelijk een zweefvlucht te maken in de metershoge zweefmolen.

De mainstage werd tijdens dit festival voorzien van latinhouse. Hier waar de dag ervoor mensen los stonden te gaan op de technobeats van het Awakenings Festival, hebben de bezoekers van Latin Village kunnen genieten van onder anderen Benny Rodrigues, Gregor Salto, Massivedrum, D-Rashid, Cleyton Barros, Franky Rizardo, Genairo Nvilla, Roul & Doors, Santos Suarez, Mitch Crown en Roga.

Alle stages trokken veel publiek, maar de area van Salsalounge sprong daar bovenuit en stond gedurende de hele dag helemaal afgeladen. Wat minder waren de Nederlandse rappers tijdens dit festival. Daar waar The Partysquad de hele Raw&Live vol had en mee kreeg, liep het helemaal leeg wanneer er een live optreden plaatsvond.

ffas

Organisatie

De organisatie van het festival was op en top. Op de pendelbussen na, heeft de organisatie aan vrijwel alles gedacht. Zelfs het eten was op het multiculturele publiek afgestemd. Van pannenkoeken tot roti, alles was aanwezig. Zelfs aan een oplaadpunt voor de telefoons is gedacht tijdens dit festival. Want zeg nou zelf, op een festival lopen zonder je telefoon dat wil toch niemand?

Ook was de muntverkoop niet alleen bij de entree, maar ook midden op het festivalterrein. Voor 20,- euro kon je acht munten aanschaffen, voor een glas fris betaalde je één munt. In vergelijking tot andere festivals ligt dit bedrag niet veel hoger. De doorloop bij de verschillende bars was ook niets op aan te merken. Er waren geen tot weinig rijen. Rondom een uur of 16:00 was het drukste punt aangebroken, waardoor de bezoekers wel even in de rij moesten staan voor onder andere de wc en de munten, dit was namelijk het tijdstip dat er veel publiek nog binnenstroomde.

Overal op het festivalterrein hingen informatieborden waar de diverse stages, bars, toiletten, kluisjes, eten, tabak en natuurlijk de EHBO te vinden waren. De security was goed aanwezig en wanneer zij het gevoel kregen dat er iets niet in orde was, gingen zij er met een team op af. Dit heeft ervoor gezorgd dat er het hele festival lang een gezellige sfeer aanwezig was.

Weer

Het zomerse weer is op Latin Village begonnen, en heeft ons vrijwel direct na het festival ook weer verlaten. De hele dag heeft de zon volop geschenen, iedereen liep in zomerse outfits en een aantal gespierde mannen durfde zichzelf zelfs zonder shirt te vertonen.

Pas rond een uur of 21:00 ging de zon onder, maar dat wilde de pret niet drukken, want rond 21:30 zorgde Benny Rodrigues op de mainstage ervoor dat alle voetjes van de vloer gingen en iedereen het weer warm kreeg.

Afloop

Toen het tijd was om naar huis te gaan, moest iedereen natuurlijk richting de lockers en de uitgang. Dit was goed geregeld en er stond genoeg security om dit in goede banen te begeleiden. Natuurlijk moest iedereen af en toe even wachten maar al met al is dit redelijk snel gegaan. Waarschijnlijk omdat een aantal mensen er van te voren over na hadden gedacht om iets eerder te vertrekken.

Degenen die met de auto richting huis vertrokken, hebben wel even moeten wachten in de auto, omdat er aan het einde van de weg een stoplicht stond. De verkeersleiders hebben dit op een zo goed mogelijke manier geprobeerd te leiden om het vloeiende manier te laten verlopen.

De bezoekers die per pendelbus waren, moesten weer twintig minuten teruglopen naar de pendelbussen. De bezoekers hoefden gelukkig niet op de pendelbussen te wachten. De bussen hebben elkaar goed kunnen aflossen en de bezoekers netjes afgezet bij station Amsterdam Sloterdijk om daar hun terugreis te vervolgen.

 

Plus

  • Eten
  • Weersomstandigheden
  • Variatie aan podia en muziek
  • Aanwezigheid van security
  • Genoeg eet en drink gelegenheden, toiletten en zitplaatsen

Min

  • Minpunten
  • pendelbussen
  • Te kleine salsa lounge
  • live optredens in de Raw&Liv

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws