Party report: Turn Up the Beach

Peter Güldenpfennig | 15 juli 2013
party reports


Hoewel Turn Up the Beach een geweldig feest was, was er ook genoeg op aan te merken. Dan denk ik met name aan de sanitaire nachtmerrie. Maar, uiteindelijk draait een festival om de muziek en de sfeer, en die was prima in orde.

Wat: Turn up the Beach
Wanneer: zaterdag 13 juli 2013
Waar: IJmuiden aan zee
Reporter: Gloria van Breukelen

 

Een heerlijke festivaldag

TUTB_4

Het was perfect festivalweer. Temperaturen rond de 22 graden en de hele dag droog. Je moet er toch niet aan denken om te worden natgeregend op het strand? Daarnaast was het als ervaren festivalbezoeker, maar een leek op het gebied van strandfeesten, een leuke nieuwe ervaring om eens een festival te bezoeken op het strand. De schoentjes konden uit, de teentjes in het zand en een lekkere zeebries waaide door je haren.

Prijzen

Er was genoeg gelegenheid om te loungen, diversiteit in voedsel (waar wel weer enorme rijen voor stonden) en een ruim assortiment in dranken, die niet overdreven prijzig waren. Zo betaalde je voor een Redbull 1,5 munt, waar ze op andere festivals nog wel eens twee munten (omgerekend zo’n vijf euro) voor durven te vragen. Daarnaast werd het festival gesponsord door Captain Morgan en kreeg je voor 1,5 munt een rum-cola. Ook liep er een animatieteam van piraten rond en werden er diverse accessoires uitgedeeld. Als VIP kon je dan ook op een speciaal Captain Morgan-dek vertoeven, die naar ons ongenoegen wel vaak ‘vol’ was en we er dus geweigerd werden.

Goede muziek

De muziek was meer dan prima. Het strand van IJmuiden maakte plaats voor maar liefst drie stages: de Mainstage, ‘Tandje Harder’ en de ‘Hete Hits Zone’. Een goede onderverdeling, maar tegelijkertijd nauw verbonden aan elkaar. Op de Mainstage onder andere: Billy The Kit, Quintino, Firebeatz en Showtek. De ‘hardere’ stage werd gevuld met dj’s als TV Noise, Julian Jordan, DubVision. Het tempo lag hier misschien iets hoger dan op de Mainstage, maar je moest ‘Tandje Harder’ niet linken aan de echte hardere dance-stijlen. Op de ‘hete’ stage vond je onder andere The Partysquad, Yellow Claw en Girls Love DJs.

TUTB_2

Het ging los en als het wat minder werd, dan zorgde MC Boogshe er op de Mainstage wel voor dat het weer losging. De sfeer was gemoedelijk, hoewel een beveiliger ons vertelde dat ‘er vaak gevechten zijn op Turn Up The Beach, doordat er hier weinig drugs wordt gebruikt.’ Dat konden we beamen: dit housefestival trekt een heel ander publiek dan een gemiddeld techno- of hardstyle-feest.

TUTB_3

Een fiasco

Het sanitair was een fiasco en het was ook meteen aan het begin van de dag duidelijk dat er te weinige sanitaire voorzieningen waren. Zo stond ik aan het begin van de dag al een kwartier te wachten, maar naar mate de dag verstreek, was de wachttijd inmiddels opgelopen tot een uur. Daarom kozen enkele vrouwelijke bezoekers er zelfs voor om hun boodschap in de mannenbak te doen.

Dit was niet het enige minpunt. Om daadwerkelijk een stap op het festival te zetten, moest je eerst twintig minuten over het strand wandelen. Eenmaal binnengekomen, stond er een enorm lange rij voor de munten. De muntverkoop ging via automaten en per bepaalde bedragen, ik kan zeggen: met personeel in de hokjes gaat dit een stuk vlotter.

Toch, ondanks deze tegenvallers, was het een heerlijke dag. De dag vloog voorbij en toen we richting huis vertrokken, merkten we door de voorbij rijdende politie en brandweer dat er her en der wat opstootjes waren. Hierdoor duurde het even voor we uiteindelijk IJmuiden konden verlaten.

Plus

  • Goed weer
  • Mooie locatie
  • Prima line-up
  • Goede sfeer

Min

  • De vreselijke toiletten
  • Grote wachtrijen
  • De loopafstand

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws