Tomorrowland 2013: Dag 1

Peter Güldenpfennig | 27 juli 2013
party reports


De eerste dag op een meerdaags festival kent vaak eenzelfde ritme: na een serie aan formaliteiten (toegangsbewijs regelen, door de security heen, kluisje regelen et cetera) ben je vooral bezig het terrein te ontdekken. Meestal kan die voorafgemaakte strakke planning de koelkast in, want de ontdekkingstocht op een festivalterrein hangt aaneen van toevallige ontmoetingen en verrassende plekken. Tomorrowland is hierop geen uitzondering. Onze eerste dag bestond dan ook vooral uit een verkenning van het terrein, sfeer proeven en een aantal sets meepakken die we echt niet wilden missen.

P2930013

Een groot speelterrein

Ook dit jaar heeft de organisatie van Tomorrowland weer uiterst haar best gedaan om het idee van een mysterieus sprookjesland vorm te geven op recreatieterrein De Schorre in Boom, België. Vanaf het moment dat je door de poort het terrein betreedt ontkom je dan ook niet aan de veelvoud van decors die je op het hele recreatieterrein tegenkomt. Overal word je herinnerd aan het idee achter Tomorrowland, maar altijd met mate, want nergens wordt de sprookjessfeer teveel van het goede.

Stages

De stages waaruit het festival bestaat zijn allemaal prachtig vormgegeven decorstukken. Enkel daarom al loont het om tijdens de eerste festivaldag een ronde over het hele terrein te maken. Naast de rots van de mainstage, inclusief watervallen, is met name de stage van Q-dance zeer memorabel. Het is een groot vormgegeven steampunk-schorpioen, waarin schermen zitten verwerkt en overal lichten en lasers zijn bevestigd. Een mooiere stage om hardstyle vanaf te draaien had het publiek zich niet kunnen wensen.

P2930049

Verzameling van momenten

Doordat het terrein redelijk groot is en je steeds van alles wat mee wilt maken voelt het festival als een verzameling van momenten. Dat is iets positiefs, bevalt een bepaalde set of plek je niet, dan is er altijd ergens anders wel wat te doen. Onderweg vind je de nodige pitstops om even wat te eten of te drinken, op goed bereikbare plekken waar je vanzelf langskomt als je van stage naar stage wandelt.

Zonnig begin

De zon stond fel te branden aan de hemel, het was dus flink zweten op het terrein. Dat maakte niet uit, want iedereen liet zich de drank, zowel non-alcoholisch tot aan de meest exclusieve cocktails, goed smaken.

We beginnen bij de DIM MAK Fight Club-stage. Het label van Steve Aoki is al flinke tijd leverancier van het leukste wat elektronische muziek te bieden heeft en dat was goed te horen. Rond een uur of 16.00 stonden we al flink uit ons dak te gaan op Deorro in een volle tent.

De verwachtingen voor deze Amerikaan zijn hooggespannen. Naast een eigen label heeft hij ook een track uitgebracht op Laidback Luke's Mixmash Records en een EP op Dim Mak. Niet dat dit het enige is wat hij heeft gedaan, maar het toont wel dat het iemand is om in de gaten te houden. Zijn set was dan ook een dik feest. Iedereen ging flink los, en dat midden in de middag. Flinke electrohouse-stampers met build-up na build-up, en bijbehorende release natuurlijk. Vet!

Hierna volgde Joachim Garraud, iemand naar wie we ook uitkeken (hij heeft onder andere veel producties van David Guetta op zijn naam). We waren niet de enige, want meermaals kwamen we mensen tegen met Space Ivaders-maskers, zijn mascotte. Het schijnt dat hij veel live-elementen en improvisatie in zijn sets verwerkt. Nu kregen we daar niet veel van mee want wij gingen verder met onze verkenning over het terrein.

P2930035

Losgaan bij Q-dance

Leverancier van hardstyle op Tomorrowland, Q-dance, host drie de dagen een eigen stage. De indrukwekende stage, in de vorm van een gevaarlijk ogende steampunk-schorpioen is de perfecte plek om agressieve maar melodieuze hardstyle ten gehore te laten brengen. Op het moment dat wij langskomen is Audiofreaq met zijn set bezig.

Het was nog relatief rustig bij de Q-dance-stage, die wat verborgen ligt op het terrein. Wel creëerde dit een intieme sfeer en het publiek ging er niet minder los om. Wel jammer was het wat overstuurde geluid. Tuurlijk, hardstyle moet 'hard' zijn maar dit hoeft niet ten koste te gaan van het geluid. De hoge- en middenfrequenties werden nu deels weggedrukt wat jammer was. Het deerde de dj en de uitstekende mc verder niet en ook het publiek liet zich de flinke kicks goed smaken.

P2930054

Achter de Q-dance-stage kun je eten en drinken scoren. Dat blijkt een perfecte plek want het aanbod is ruim terwijl het publiek hier minder massaal aanwezig is. De ideale locatie om snel even bij te tanken dus.

Via Jacked richting mainstage

Op weg naar de set van Fedde le Grand op de mainstage besloten we even een stop te maken bij de Jacked Stage waar Bassjackers en Apster tussen 17.00 en 18.00 uur het podium betraden. Voor ons gevoel zijn een act als Bassjackers meer mainstage-materiaal en doet de tent van de Jacked-stage wel wat af aan hun knallende sound. Toch, het deerde het publiek niet en daar gaat het uiteindelijk om.

Mainstage

Hoewel er de hele dag al veel volk zat te genieten van de zon bij de mainstage merkte je dat het volliep zodra Fedde le Grand het podium betrad. Hij deed een set van anderhalf uur. Een flinke tijd, waar het lastig is om als dj de juiste maat te vinden. Je hebt namelijk niet een hele avond met volle opbouw en afbouw, maar een publiek dat wel 'instant gratification' wilt (de 'hits' zeg maar), maar niet anderhalf uur lang in staat is floorfiller na floorfiller aan te kunnen, want dat sloopt je.

Fedde had het hier duidelijk ook wat moeite mee, waardoor het begin tof was maar naarmate zijn set vorderde het af en toe wat inkakte. Naar het einde toe, pakweg het laatse half uur, wist Fedde toch weer iedereen op zijn hand te krijgen. En ja, natuurlijk is zijn remix van 'No Good' voorbij gekomen, en alles was weer goed.

Hardwell

Na Fedde mocht Hardwell het podium betreden en het bleek dat veel mensen daarop gewacht hadden. Wat ons betreft was zijn anderhalfuur durende set het beste wat ons op de eerste dag van Tomorrowland 2013 is overkomen en aan het enthousiasme van het publiek te zien zijn wij waarschijnlijk niet de enigen die er zo over denken. Hardwell wist het publiek volledig naar zijn hand te zetten – een uitgebreid verslag van zijn set lees je hier.

20130726_200504

Stortbui

Als Hardwell zijn laatste tonen het veld opslingert laat ook het weer van zich horen. We werden er al voor gewaarschuwd: er zou noodweer komen. Vijftien minuten lang komt de regen met bakken uit de hemel. Hoewel het merendeel van het festivalpubliek doorweekt is (de slimmeriken met hun poncho uitgezonderd) lijkt dat niemand te deren. Niet veel later is de regen gestopt, de temperatuur nog lekker warm en de muziek nog steeds vet.

Wij vervolgden onze verkenningstocht en kwamen langs het kleine podium waarop Radio Ultra Modern de meest funky swing dance ten gehore bracht. Steeds stonden er ook een hoop mensen mee te dansen met de humoristische combinatue van melodieuze swing, uplifting beats en theatrale acts die meededen op de muziek. Mogen de acts op de mainstage misschien de publiekstrekkers zijn, het zijn acts als Radio Ultra Modern die uiteindelijk het cement van Tomorrowland vormen.

P2930072

Tiësto

Om 22:30 is het tijd voor Tiësto om de mainstage te betreden. Zijn set bestond, zoals verwacht, vooral uit veel electro house met steeds weer een vleug van trance. De keuze van Tiësto om toch vooral op zijn nieuwe manier te draaien was bij het overgrote deel van het publiek succesvol. Dat publiek was massaal afgekomen op zijn set.

Hoewel de hele dag tijdens iedere set, op iedere stage, wel wat te bespeuren was qua effecten ging het bij Tiësto helemaal los. Vuurkanonnen en lasershows waren de grote attracties, afgewisseld met strooikanonnen en visuals op de schermen langs de mainstage.

Wij besluiten de set van Tiesto niet helemaal af te luisteren want we willen nog stukje Headhunterz mee te pakken op Q-dance, kunnen we meteen een snack en een drankje scoren. De sfeer zit er hier nog goed in. Hoewel hardstyle op Tomorrowland blijkbaar nog niet echt groot is, gaan de liefhebbers hier helemaal uit hun dak. Ook de Q-dance-stage is in het donker indrukwekkend: lasers, licht en rook maken het helemaal af.

Afsluiting

De eerste dag van Tomorrowland 2013 is absoluut geslaagd. Dat er op het enorme festival voor iedereen wat wils te vinden is mag duidelijk zijn. Op een festival met zoveel acts als hier verwacht je dat het je snel teveel wordt, maar de organisatie heeft er alles aan gedaan om stages zo te verspreiden dat je kunt genieten van een hele set zonder last te hebben van muziek of publiek van andere stages, of juist tent na tent kunt bezoeken en bite-sized kunt genieten van alles wat Tomorrowland te bieden heeft.

Moe maar voldaan begeven we ons naar de uitgang waar de gratis pendelbussen klaar staan richting Antwerpen waar we verblijven. Goed geregeld! Als dag 1 een voorbode is voor wat ons nog te wachten staat, dan belooft dit nog wat.

Klik hier voor meer foto's van Tomorrowland 2013

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws