Tomorrowland 2013: Dag 2

Peter Güldenpfennig | 28 juli 2013
party reports


Zaterdag is traditioneel de drukste dag op Tomorrowland. Niet gek, want met een sterke line-up die als goede dwarsdoorsnede geldt voor wat het festival te bieden heeft, is het dé perfecte dag voor mensen die enkel een dag Tomorrowland bezoeken.

Op de mainstage treden onder andere Chuckie, Sander van Doorn, Zedd, Knife Party en (als grote afsluiter van de dag) Armin van Buuren aan. Hoewel dit al niet verkeerd zou staan op een affiche, is het maar een klein deel van een enorme hoeveelheid aan geweldige acts die Tomorrowland te bieden heeft.

Tijdens een ronde over het terrein kijken we wat de bezoekers van Tomorrowland zoal bezighoudt. Hoe je het ook went of keert, praktisch iedereen loopt over van enthousiasme voor het festival. Ze komen dan ook echt overal vandaan. Dat nodigt uit tot vragen natuurlijk; hier lees je meer over de bezoekers van Tomorrowland 2013.

P2930091

Op de mainstage

Vele kennismakingen later gaan we richting mainstage, waar Chuckie de booth bemant. De Dirty Dutch-veteraan weet als geen ander wat een publiek nodig heeft en dat is goed te merken ook. Hij staat te lachen, te wijzen en het publiek te bespelen terwijl er knallende beats uitgestort worden over een zeer enthousiast en meegaand publiek. Grootste verrassing? De opkomst van Slash, gitarist van Guns 'n Roses en Snakepit. Wat die uit een gitaar weet te toveren is waanzinnig! Nu betwijfelen we of iedereen hier zo van gecharmeerd is, maar het toont wel aan dat Chuckie durft. En ach, zodra er een vette beat valt is alles sowieso goed!

P2930101

Na Chuckie betreden ex-Pendulum leden Rob Swire en Gareth McGrillen het podium. Knife Party is iets wat je moet liggen en dat deed het wellicht niet bij iedereen. Ondanks dat de jongens het publiek opzwepen door de microfoon te pakken (zelf mc'en is altijd een pluspunt!) en er flink wat mensen helemaal uit hun dak gaan, zien we ook flink wat mensen het wat rustiger aandoen. Aan de set van Knife Party ligt het niet: de mix van electrohouse en dubstep klinkt gewoon vet. Wellicht te weinig drops of build-up, of bewaart het publiek zijn energie voor later?

Drum & Bass

In de uiterste hoek van het Tomorrowland-terrein vinden we zaterdag de Star Warz-stage. Deze tent is de plek voor de drum and bass-liefhebber. Hoewel het in de forse tent vrij rustig is, doet dit niets af aan het enthousiasme van de dj's. Donkere 2-step beats, stuwende bassen en raggende synths worden afgewisseld met volle jump-up en soul-achtige drum and bass. Bezoekers die de rollende beats wel kunnen waarderen staan dan ook flink uit hun dak te gaan. Tof om te zien dat ook deze muziek niet vergeten is en een plek krijgt op Tomorrowland.

P2930337

Bonzai

We besluiten vervolgens de Bonzai-stage wat nader te bekijken. Zodra we het podium (dat als een ark in het water ligt) betreden staat Hardfloor een live-set weg te geven. Dit Duitse acid-duo weet hoe ze om moeten gaan met een 303-bass synthesizer en dat merkt het publiek ook.

P2930153

Deze avontuurlijke stage op het water past goed bij de acid-bubbels en four-to-the-floor-beats wat het duo uit de speakers loslaat. Soms wordt de muziek aangevuld met extra percussie waardoor de muziek bijna 'tribal' aandoet.

Na Hardfloor gaat Yves De Ruyter aan de slag. Deze Belg is een oudgediende en dat laat zich zien aan het toegestroomde publiek. In Nederland kennen we hem van zijn wat hardere werk (onder de naam Yves De Ruyter III) wat onder meer op de Thunderdome-compilaties terecht kwam.

P2930168

Het thema van de Bonzai-stage mag misschien retro zijn, maar met het stampende werk wat Yves laat horen kan hij stiekem niet relevanter zijn. Erg gaaf!

Hoogtepuntje met Alvaro

We zien op onze timetable dat Alvaro om 21u op de Samsung Secret Forest-stage staat. Dat is een kleine tent, drijvend op het water. We zijn wel benieuwd wat dat oplevert dus nemen we een kijkje. We vallen direct met de neus in de boter, op de kleine stage is het feest losgebarsten. Verbaast kijken we de mc recht in de ogen: die staat midden tussen (en samen met) het publiek uit zijn dak te gaan.

P2930177

De grond trilt onder onze voeten, het drijvende ponton deinst op en neer en er wordt gecrowdsurft. Dat alles in een kleine intieme tent waar hooguit een paar honderd man in past. Ook zelf gaat Alvaro duidelijk uit z'n dak. Stiekem past het kleine intieme bos best bij de dj.

P2930194

Vrijdag maakten we bij Hardwell op de mainstage de 'Biggest Sit Down Ever' mee. Alvaro moet gedacht hebben: dat kan ik ook! Zo beleven we op Tomorrowland de allergrootste, maar ook de allerkleinste sit down. Het enthousiasme is er niet minder om!

Check ons filmpje van de sit down met Alvaro op Facebook!

Avicii op de mainstage

P2930305

Het is inmiddels donker geworden, om 22u maakt Avicii zijn opwachting op de mainstage. Het is duidelijk dat hij een grote publiekstrekker is. De complete arena rondom de mainstage is gevuld zodra de jonge Zweed aantreedt.

Momenteel staat Avicii hoog in de charts met 'Wake Me Up!' en bevolkt hij vrijwel iedere stage ter wereld (dat al wat langere tijd overigens). Ondanks kritiek op zijn nieuwe werk heeft Avicii toch de laatste lach, zo ook hier op Tomorrowland. Iedereen gaat uit zijn dak op de heerlijke mix die hij ten gehore brengt. Deze wordt overigens voorzien van een waanzinnige licht- en lasershow, tof vuurwerk en een algehele goede sfeer. Dit is precies wat Tomorrowland typeert en waarvoor iedereen hier is: gezamenlijk genieten en feesten, zelf als je Avicii wellicht niets vindt.

P2930233

Afsluiter

Armin van Buuren sluit de dag af en doet dat met donder en bliksem. Hierdoor krijgen we niet veel mee van zijn set, maar ondanks de stortbui en het onweer blijft de mainstage bomvol. Dit spreekt voor de dj, die overigens net een zoontje heeft gekregen. 'Moeder en zoon maken het goed. Ik ben de gelukkigste vader ter wereld', twittert Armin. En als het aan het publiek op Tomorrowland ligt, mag hij zich ook de gelukkigste dj ter wereld noemen, ondanks de regen. Want iedereen blijft voor Armin staan en dat is niet voor niets.

Bekijk hier de hele set van Armin van Buuren op Tomorrowland 2013:


Bekijk hier meer foto's van Tomorrowland 2013 - Dag 2

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws