Party report: Ground Zero Festival

Peter Güldenpfennig | 2 september 2013
party reports


timetableLine-up: Zie timetable rechts
Waar: Recreatieplas Bussloo
Wanneer: 31 augustus 2013
Reporter: Rick de Brouwer
Fotograaf: Richard Brunsveld

Een bom aan lawaai, decibellen , explosieve sets en gehoorbeschadigingen op de grasvelden in Bussloo. Het is hakken, zagen en rammelen. Verstand op nul en voluit gaan met die banaan. Vol gas stampend tot het eind en jezelf vol overgave een hele nacht blootstellen aan luid geproduceerde, knallende decibellen. Of zoals een bezoeker het verwoorde, ‘je gaat hier volledig naar de graftyfus!’ Dat is nachtfestival Ground Zero in een notendop.

Nee, een feest voor de doorsnee festivalbezoeker is Ground Zero zeker niet. Op het enige nachtfestival van de hardere stijlen in Nederland komen alleen de echte liefhebbers af. De echte die-hards, mensen die meer feestdagen hebben gezien dan werkdagen. En dat bleek ook dit jaar weer, gezien de in grote getale aanwezige hardcoreliefhebbers en hardstylejunkies.

Wat had Ground Zero dit jaar te bieden?

De line-up was niet te versmaden voor de echte hardcoreliefhebber, met dj’s als Promo, Noize Suppressor , Noizekick, Ruffneck en Tieum. Ook de hardstylebezoeker werd verwend met namen als Zany, Deepack, E-force en Titan.

Zeven podia met daarop zeven verschillende stijlen variërend van terror tot melo-hardstyle, twee mainstages, diverse wilde kermisattracties, vuurspuwende acts en een nadruk op lasershows. Zowel wat muziek betreft als visueel was Ground Zero een spektakel.

Prijzen

Voor 45 euro kon je al genieten van al dit geluidsgeweld. Voor de laatbeslissers waren er aan de deur nog de laatste kaarten verkrijgbaar. Naast de reguliere- en VIP-tickets bood de organisatie ook de mogelijkheid om een betaalbaar hotelarrangement te boeken. Voor 99 euro per persoon kon je dan op een relaxte manier het nachtfestival afsluiten.

Over de festivalprijzen waren we minder te spreken. Je betaalde 9,80 euro voor 3,5 munten. Wat is dat voor een onlogische omrekenwaanzin? We vroegen het de organisatie: ‘Om onze 15.000 bezoekers zoveel moois op zoveel podia te kunnen bieden, zullen toch ergens de kosten van betaald moeten worden. Onze analyses wijzen uit dat dit concept meer oplevert dan 4 munten voor 10 euro.’ Waren de parkeerkosten dan ook zo duur? Nee, gelukkig geen schandalige Mysterylandprijzen van 17,50 euro. Gewoon 10 eurootjes aftikken en klaar is Kees. Dan wel de volle mep voor de wc’s? Nee, daar gelukkig ook niet.

Ground_zero_3

Terrein

Een van de eerste aspecten die ons opviel was het festivalterrein. Het terrein was ruwweg opgedeeld in drie zones: Hardstyle, Underground en Mainstream Hardcore. Net als Dance Valley (ook van organisator UDC) is alles vrij dicht naast elkaar neergezet. Zo dicht zelfs dat op sommige plekken meerdere podia te horen waren. De Freestyle-area werd er zelfs mee overstemd. Jammer! Bij die stage was dan ook weinig publiek te vinden.

Wel een voordeel van de gekozen locatieopzet betrof de sanitaire voorzieningen. Overal goed bereikbaar, ruim voldoende aanwezige toiletten, korte loopafstanden en geen wachtrijen. Gevolg? Positieve doorstroom van bezoekers.

Eten en drinken

UDC ging er gemakshalve vanuit dat men 's nachts niet zit te wachten op bami met wat vlees of een durum döner. De gaarkeuken van een opvangcentrum voor zwervers biedt meer keus in haar assortiment dan Ground Zero ons kon bieden. Jammer, want van al dat stevige stampwerk krijg je trek! Een absoluut aandachtspuntje voor volgend jaar.

Wel was er een uitgebreid drankassortiment met Captain Morgan en een cocktailstandje.

Muziek

Ground_zero_2Met zoveel podia en breed scala aan artiesten viel er veel goeds te horen. Onze selectie van sets die we je aanraadden terug te luisteren zijn die van Noize Suppressor, Promo, Titan en E-force. Werd er hard gedraaid? ‘Nou, sets waar een ‘normaal feest’ mee afsluit wordt hier juist mee begonnen’, wist een bezoeker ons te melden. Je bent dus gewaarschuwd voor volgend jaar.

Drugs

Het gemoedelijke ‘ons kent ons’-sfeertje eindigde wat grimmig. Een massaal opstootje waarbij zeker 40 man betrokken waren werd snel gesust, maar het verhinderde niet dat de bezoekers agressiever en geïrriteerder leken dan normaal. Wanneer het langzaamaan weer licht begon te worden viel op dat er nogal wat bezoekers helemaal van de kaart waren. Onder het motto ‘grote doppen niet te stoppen’ waren er meer grote kauwende kaken te spotten dan de koeien op het naastgelegen weiland even verderop. Met de film World War Z nog fris in het geheugen leek het op sommige plekken wel alsof de zombie apocalypse had plaatsgevonden. Het was een surrealistische aanblik. Gelukkig lijkt het allemaal goed afgelopen met iedereen want de organisatie heeft geen problemen gemeld.

Parkeerparty

Wanneer de klok 07.00 uur aangeeft, mag Ground Zero inmiddels met de grond gelijk gedraaid zijn, voor de fervente partyganger hield het daarmee niet op. De afterparty's gingen op de parkeerplaatsen tot ver in de ochtend door. Mogelijk had dit ook te maken met pogingen tot ontnuchtering van partygangers, gezien de groots aangepakte alcoholcontroles om en nabij het festival. Hoe dan ook, de sfeer zat er ook op de afterparty's nog prima in.

Conclusie

Voor de fan van de hardere stijlen is Ground Zero een prima festival. Het festivalterrein lag lekker centraal en met zeven podia waarop een breed aanbod aan artiesten in verschillende stijlen deden waar ze goed in zijn was dit festival een de plek om te zijn voor hardcoreliefhebbers. Wel houden we aan de prijzen een wrange nasmaak over.

Plus

  • Alle harde stijlen dancemuziek present
  • Goede sanitaire voorzieningen
  • Spontane afterparty’s
  • Keiharde, knallende sets
  • Vlotte doorstroming publiek

Min

  • Grimmige (eind)sfeer
  • Hoog percentage van de kaart gehalte
  • Onjuiste afstemming van geluidszones
  • Irritante muntprijzen
  • Schraal voedselaanbod

Partypics

Party report: Ground Zero Festival 02-09-2013 Powered by
Bekijk meer party pictures

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws