Party Report: Laundry Day 2013

Rick Francissen | 9 september 2013
party reports


Wat: Laundry Day
Waar: Antwerpen, België
Wanneer: 7 september 2013
Partyreporter: Shirley van der Bilt
Fotografie: Shirley van der Bilt

Het einde van het festivalseizoen nadert, maar wij gingen nog even de grenzen over om op het grootste eendaagse festival van onze zuiderburen de was te doen op Laundry Day!

Praktische Info

l1Na een rit in de auto kwamen we vrij snel aan bij de door het festival geadviseerde parkeergelegenheid, die nog eens gratis was ook! Hoewel de dag bewolkt begon brak de zon door toen we de auto uitstapten. Nice, we hadden er zin in! Met een klein stukje lopen kwamen we aan bij het festival, waarbij we tijdens de routine van consumptiebonnen halen, een toiletbezoekje en wat te drinken scoren gelijk stuitte op wat kleine minpunten van dit festival. Er stonden flinke rijen voor de bonnen waar je alleen contant kon betalen. Had je geen cash dan moest je in de rij gaan staan om te pinnen, om vervolgens weer in de andere rij te gaan staan om je bonnen contant te betalen. Hoewel de rijen redelijk snel doorliepen was dit nogal omslachtig.

Om naar de wc te kunnen moest je eerst een plasbandje halen. Dit bandje kostte je ook nog eens twee van je consumptiebonnen. Bonnen waren per zeven voor 10 euro te koop. Hiermee kon je bij de bar met 2 bonnen een biertje of een cola halen. Even snel voor je omgerekend betaal je dus €2,85. Ook kon je halve liters bier halen voor vier bonnen en een mixdrankje kostte je zeven bonnen. Prijzig festivalletje dus!

Sanitaire voorzieningen waren er genoeg en je hoefde niet lang te wachten. Het water was hier alleen om je handen te wassen, niet om te drinken. Ook waren er genoeg barvoorzieningen over het gehele festival maar op sommige punten en momenten was het er wel erg druk waardoor je lang in de rij stond. Om je honger te stillen was er voornamelijk friet verkrijgbaar, maar we hadden ook niet anders verwacht in België.

Volledig into space, man!

De website van dit festival maakte het van tevoren in ieder geval al goed duidelijk; dit jaar was het thema ‘Space’. Met in het thema aangeklede stages, raketten, UFO’s en aliens hier en daar op het terrein en robots & danseressen in space-outfits op het podium kon je jezelf volledig ‘into space’ wanen.

Muziek & Sfeer

Hoewel dit festival ooit is ontstaan in een straat, is het ondertussen uitgegroeid tot een groots feest met een dikke line-up. Dit jaar was de 16e editie en met 11 stages (binnen en buiten) en 130 dj’s en artiesten konden 65.000 bezoekers op dit uitverkochte festival van 12.00 to 12.00 feesten met o.a Steve Aoki en Dimitri Vegas & Like Mike. Dj’s van Nederlandse bodem zoals Laidback Luke, Vato Gonzales, La Fuente, Wildstylez waren ook aanwezig. Zelfs The Opposites hadden een plek gekregen op de mainstage. Daarnaast vielen de, voor ons soms onbekende namen, zeker niet tegen!

l2Natuurlijk wilden wij Steve Aoki van dichtbij meemaken en besloten tijdens zijn set vooraan te gaan staan. Dat deze man prettig gestoord is bij velen wellicht bekend. Taarten en champagne krijg je naar je hoofd, laat mensen in rubberbootjes crowdsurfen en doet aan dit laatste zelf ook maar al te graag mee. Deze man zet echt een show neer!

Na Steve Aoki besloten wij het terrein weer wat verder te verkennen. Er was immers zoveel; house, hardstyle, techno, dubstep en meer. De stages stonden vrij dicht op elkaar en het was even uitzoeken waar wat precies stond. De plattegrond die we uitgereikt hadden gekregen klopte ook niet helemaal naar ons idee, maar al vrij snel hadden we de indeling door. Het geluid stond bij de meeste stages zacht waardoor je af en toe het geluid van andere stages hoorde, maar storend was dit niet. Met een halfuurtje Deepack bij de hardstyle stage, beetje bouncen in de dubstep-tent en een rondje langs andere stages probeerden we zoveel mogelijk uit dit grote festival te halen. Wel viel ons op dat er duidelijk een verschil is tussen in de sfeer tussen Nederlandse festivals en dit festival. Het ging hier minder los dan op festivals op Nederlandse bodem. Mensen leken hier meer te socializen en te luisteren naar de muziek. Misschien had dit ook wel te maken met het jonge publiek dat er rondliep.

Wat een einde!

Het kon ook niet anders dat de afsluiting in handen was van ‘The Kings of Tomorrowland’ Dimitri Vegas & Like Mike. Wij besloten het einde mee te maken op het VIP-deck waar je prachtig uitzicht had over de mensen en de lichtshow. Ook het geluid was hier een stuk beter dan bij de mainstage zelf. Dat de twee broertjes van Belgische bodem zeer gewaardeerd worden door hun thuisbasis was duidelijk te merken; iedereen ging nu echt los. Met een hele goede set en het droppen van een nieuw eigen nummer die meteen goed aansloeg, zette Dimtri Vegas & Like Mike een ongelofelijk goede eindshow neer met veel vuurwerk. Heel veel vuurwerk.

De moeite waard

Al met al hebben wij, ondanks de kleine minpuntjes, een topdag gehad. Perfect festivalweer, dikke line-up en een locatie die prima 65.000 man aankan. Een topper aan het eind van het seizoen en zeker de moeite waard.

Plus

  • Locatie
  • Sanitaire voorzieningen (ondanks het plasbandje)
  • Line-up
  • Parkeren

Min

  • Consumpties aan de prijzige kant
  • Geen drinkwater bij sanitaire voorzieningen
  • Zacht geluid bij sommige stages

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws