Party Report: Q-Base 2013

Rick Francissen | 10 september 2013
party reports


Wat: Q-Base
Waar: Airport Weeze, Duitsland
Wanneer: 7 september 2013
Partyreporter: Robin van der Kooi
Fotografie: Richard Brunsveld

Enter the twilight zone, vrij vertaald: de tijd/situatie tussen licht en donker,het zogenaamde tweeduister. Er wordt vaak mee bedoeld dat er dan mysterieuze dingen gebeuren die eigenlijk niet mogelijk zijn. Voor sommigen misschien wat mysterieus maar in ieder geval mogelijk: Q-Base 2013!

Uitverkochte mijlpaal

20130907_qbase_01Dit jaar maakte Q-Base zich op voor haar tiende editie. Het festival onderscheidt zich van andere festivals door een unieke locatie en het jetlag karakter. Starten in het volle daglicht, in de nacht op volle gang komen en afsluiten in het ochtendlicht. Het hoogtepunt is toch wel na zonsondergang, dan komt het festival toch echt tot leven. Vaste bezoekers van Q-Base herkennen dit en zorgen ervoor dat de batterij pas echt leeg gaat wanneer de laatste stralen daglicht verdwenen zijn. En dan begint de reis. 'Enter the twilight zone'.

Aankomst

Via een goed georganiseerde busreis namens Partybussen en met een aardige buschauffeur aan boord kwamen we na 2 uur toeren aan in het land van bestemming, Duitsland. Het land waar een onbeperkt aantal aan decibel is toegestaan en daardoor de kans op gehoorbeschadiging 100 procent aanwezig is (Mits je geen oordoppen draagt)!

Doordat we met de touringcar een sluiproute hadden genomen waren we al binnen 5 minuten binnen, goed geregeld dus. Wat opviel was dat er een wachtrij stond bij de VIP ingang en dat je vrij kon doorlopen bij het reguliere gedeelte. Klein ontwikkelpuntje voor de organisatie dus. De ontvangst was verder prima en vriendelijk en in de vertrouwde voertaal. Erg netjes geregeld dus.

De locatie

20130907_qbase_25Het blijft indrukwekkend. Een festival met area's in de vorm van bunkers, hangars en landingsbanen. Als liefhebber van de hardere muziekstijlen moet je hier toch maximaal aan je trekken zijn gekomen! Een groot voordeel is dat je qua aankleding en decor weinig hoeft te organiseren, de basis staat er immers al en is op elk moment klaar voor gebruik. Middels het toevoegen van diverse snackcorners, merchandise stands en munt apparaten, heb je het ultieme festival op vrij eenvoudige wijze georganiseerd. Toiletten waren prima voor elkaar. Geen wachtrijen, relatief schoon en tijdens het festival goed onderhouden, en niet geheel onbelangrijk: gratis!

De area's

Voor de tiende editie van Q-Base heeft Q-dance toonaangevende labels en partners weten te strikken. Traditiegetrouw host Q-dance de Open Air en de Hangar. Bij de Open Air kon je genieten van herkenbare mainstream hardstyle, terwijl je in de Hangar het echte beukwerk te horen kreeg. Als derde hardstyle area heb je de 'Scantraxx' bunker. Het label van The Prophet kon op deze manier mooi haar nieuwe releases en dj's introduceren. Deze werd dan ook volop bezocht. ‘This is Hardcore’ is de grootste hardcore area en had vooral Italiaanse en Nederlandse dj's achter de draaitafel staan. Naast dit grote hardcore podium, hoste Paradox een bunker waarin ‘Millennium Hardcore’ veelal ten gehore kwam. Het idee van dit concept is dat er vooral oudere hardcore platen gedraaid werden en voor de wat oudere liefhebber dus veel herkenbare tracks voorbij zouden komen. En dat bleek ook wel want ook hier was het druk en gezellig.

20130907_qbase_27Dit waren wel zo'n beetje de meest toegankelijke area's waar het meeste publiek op af kwam. Een wat specifiekere area was PRSPCT, hier werd vooral sounds afgespeeld met een hoog drum ’n bass/hardcore gehalte. Verder was er ook nog een harde techno afdeling, lees: schranz. United Schranz Board hoste deze area, deze area was minder vol dan de anderen waarbij de bevestiging kwam dat hardstyle en hardcore toch wel de twee favoriete muziekstijlen zijn op Q-Base. De laatste area is de wat kleinere bunker van Qult. Hier werd innovatieve muziek afgespeeld in de vorm van subground. Een mix van electro & techno en zelfs nog enige trance tunes. Ook hier was het vrij rustig vergeleken met de andere area's. Ideaal dus voor de klagers van 'ruimtegebrek' of 'warmte'. Dit was beiden overbodige luxe op de Qult area.

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is de Drop Your Own Area mogelijkheid. Q-dance biedt creatief talent een kans om een eigen area te hosten. In het verleden hebben ‘TK07’, ‘Andere Koek’ en ‘Hit ’n Run’ een eigen area op Q-Base gehad. Dit jaar is het 'Into The Dark lands' geworden. Hier stonden veelal familie/vrienden en allerlei andere mensen die een connectie hadden met deze winnaars. Voor de rest waren er niet veel ander bezoekers.

Conclusie

Q-Base 2013 gaat de boeken in als zeer geslaagd! Op wat druppels en een zware regenbui (pas na 05:00 uur) na was het nagenoeg droog en ideaal weer om 14 uur lang uit je plaat te gaan. Voor velen is het een eindje reizen, maar eenmaal present op Q-Base is het een ervaring voor het leven! Wanneer je veilig & wel bent aangekomen op de 'thuisbasis' kan ik uit eigen ervaring vertellen dat ik die 'Twilight Zone' wel ben tegengekomen en met mij ongetwijfeld een hoop anderen. Het is zonde als je er niet bij bent geweest, maar het is en blijft een vliegveld en er zal dus ook volgend jaar weer opnieuw gevlogen worden naar Q-Base!

Plus

  • Uitverkocht
  • Goede sfeer bij hoofdarea's
  • Vriendelijk menselijk personeel (uitdelen jassen/handdoeken bij hoosbuien)
  • Ieder jaar blijft de underground locatie een dikke plus!
  • Muntprijs (€2.50)
  • Enorm zuivere muziek

Min

  • Area's waren onduidelijk aangegeven
  • Wellicht was iets meer show & live acts op de locatie welkom geweest
  • Het geluid kan soms TE hard afgesteld zijn (bijv. in de Hangar)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws