Party report: X-Qlusive Holland

Sanne Ruhaak | 7 oktober 2013
party reports


Wat: X-Qlusive Holland
Waar: Heineken Music Hall, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 5 oktober 2013
Reporter: Alex van Leeuwen
Fotografie: Richard Brunsveld

Al ruim tien jaar is de X-Qlusive reeks van Q-dance een begrip in de hardstyle wereld. De locatie voor dit spektakel is al jaar en dag de ongekroonde beuktempel van Nederland, namelijk de Heineken Music Hall. Voor veel feestgangers in de hardstyle scene staat 10 Oktober 2009 nog diep in het geheugen gegrift: de memorabele nacht waarin alle bezoekers in het oranje gekleed gingen en er meterslange polonaises door de zaal werden gelopen, geldt voor hardstyle minnend Nederland nog als de beste indoor aller tijden.

Evenaren of overtreffen?

Vraag een willekeurige bezoeker naar XQ Holland 2009 en deze zal beamen dat de sfeer ongeëvenaard was. Bijna vier jaar later durft Q-dance het aan om opnieuw een X-Qlusive Holland voor te schotelen. De line-up was heel gevarieerd en er waren veel relatief nieuwe namen geprogrammeerd, zoals Audiotrics en The Anarchist. Maar vooral in de Hollands Glorie-zaal boven, zoals Furyan en Emperador. Vergeleken met 2009 bevatte de line-up minder bekende namen. Een verklaring hiervoor is dat Q-dance op hetzelfde moment op een ander continent ‘The Sound of Q-dance’ hostte, waar ook veel goede Nederlandse DJ’s draaiden. In 2009 waren wij er uiteraard ook bij dus we waren heel benieuwd naar wat Q-dance allemaal uit de kast ging trekken om de nacht van 2009 te evenaren. Of zou Q-dance de vorige editie zelfs weten te overtreffen?

Feestpaleis

Vol goede zin gingen wij richting Amsterdam Bijlmer om ons in het feestgedruis te storten. De entree was snel en goed geregeld. Voor we het wisten stonden we onze jas op te hangen bij de garderobe die gratis was. Bezoekers met meer spullen hadden ook de mogelijkheid om dit in een kluisje op te bergen. Dit is altijd goed geregeld in de Heineken Music Hal. Nadat wij de nodige muntjes gepind hadden konden wij het feestpaleis betreden en de eerste paar Heineken-biertjes te verorberen. We hadden nog wat muntjes over van het vorige festijn, maar dit waren er niet genoeg om een avondje te lallen en te knallen. De muntjes kostten tien euro voor zeven stuks en voor twee muntjes had je een biertje of iets fris. Bij de bar word je altijd snel geholpen. Pluspunten hiervoor, want wij hebben altijd veel dorst.

Oranje tenue

Bij binnenkomst sprong ons gelijk het podium in de vorm van een Oud-Hollandse molen in het oog. Deze zag er fantastisch uit! Het ontwerpen van podia is aan Q-dance wel toevertrouwd. Verder was de entourage uiteraard oranje gekleurd evenals de bezoekers zelf. Wat hadden sommigen weer goed hun best gedaan, zeg. De nodige kaasmeisjes, zwarte pieten en gasten met wortels in hun haar passeerden de revue. Oranje en rood-wit-blauw waren de kleuren die de zaal domineerden. De sfeer zat er, mede door dit thema, al goed in.

De avond werd feestelijk en officieel geopend door niemand minder dan Koning Willem-Alexander. Althans een dubbelganger. Hij had goed geoefend op het typische zwaaitje, want het leek net echt. De muzikale eer was aan The Pitcher. Ook hij had zich verkleed in een oranje tirolerbroek. Hij stoomde het publiek klaar voor de geweldige nacht die nog zou gaan komen. Hij liet al vroeg in de nacht alle voetjes van de vloer komen. Wat gelijk opviel is dat het geluid weer enorm hard en zuiver was. De beuktempel van Nederland, de HMH, staat hierom bekend. Het is dan ook raadzaam om gehoorbescherming te dragen, je wordt behoorlijk weggeblazen daar. Op dit geluidssysteem klinkt zelfs de Macarena nog vet.

Na The Pitcher was het de beurt aan de Bass Modulators. Deze mannen konden er ook wat van. De blaas begon helaas al aardig vol te raken van al die lekkere Freddy’s, dus een sanitaire stop was noodzakelijk. De toiletten zijn altijd erg druk en de vloer is ook altijd erg nat, dus er is uitglijgevaar. Gelukkig zijn de toiletten wel schoon. Na deze korte stop begaven wij ons snel weer naar het feestgedruis.

Prins Carnaval

De Bass Modulators droegen het stokje over aan Brennan Heart. Op het moment dat hij ‘Imaginary’ erop gooide, zong het hele publiek mee en voerde saamhorigheid de boventoon. Kippenvel! De HMH beefde. Daarna was het de beurt aan de Melodyman himself: Frontliner. De set van 2009 is ons nog altijd bijgebleven. Samen met B-Front (B-Frontliner) draaide hij voor velen de beste set van die avond. De twee waren verkleed als Bassie & Adriaan destijds. Dit keer had Frontliner zich als  Prins Carnaval verkleed. Met een mix van oude en nieuwe frontliner plaatjes. De Melodyman deed zijn naam eer aan. Wat een set!

Na een groot gedeelte van de nacht al beneden in de grote zaal doorgebracht te hebben besloten wij ook een bezoek te brengen aan de bovenzaal. Op dat moment was Titan bezig met de bovenzaal te slopen. Wat een beest van een dj en zijn platenkeus was beestachtig hard. Het publiek ging zo hard tekeer dat de vloer op en neer bewoog. Wij besloten in de lijn van dit grove beukgeweld te blijven en vervolgden onze weg naar de Blackbox. Hier waren de gebroeders Alpha Twins hun kunsten aan het vertonen. Waren het de Alpha Twins wel? Of hebben Johnny en Ma Flodder een carrièretwist gemaakt?.

XQlusive_Holland_1

Geweldsgolf van geluid

Johnny en Ma Flodder werden achterna gezeten door twee agenten, B-Front en Jack of Sound. Deze twee blauwe rakkers sloten de avond met een flink geram en gebeuk af. De nieuwe track van Jack of Sound samen met Frequencerz – Hollow is zo een plaat dat het beukgehalte van deze set goed aangaf. Wat vloog de tijd vannacht weer voorbij. Alle registers werden opengetrokken om de geluidsinstallatie van de Heineken Music Hall tot het uiterste te laten gaan. De voorste linie leek wel onbegaanbaar door de enorme geweldsgolf van geluid die de boxen produceerden.

Hoewel de editie van 2009 ongeëvenaard blijft, heeft Q-dance wederom een geweldige X-Qlusive neergezet. Wat een nacht en wat een sfeer! Het thema Holland bracht weer een hoop Nederlandse gezelligheid met zich mee. Iedereen was opgetogen en op momenten was de gemoedelijkheid zo groot dat het leek alsof Nederland Europees Kampioen was geworden. De organisatie was wederom goed, maar die garantie heb je bijna altijd als bezoeker wanneer een Q-dance Event bezoekt. Wij bedanken de bezoekers voor de bijdragen aan deze avond en natuurlijk Q-dance en de DJ’s voor deze wondermooie nacht. Een beetje beduusd keerden wij huiswaarts, maar we zijn vele mooie herinneringen rijker.

Plus

  • Geluid
  • Sfeer
  • Thema uitwerkingen

Min

  • Gladde vloer

Partypics

Party report: X-Qlusive Holland 07-10-2013 Powered by
Bekijk meer party pictures

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws