Party report: Greenfields Festival

Partyscene redactie | 13 oktober 2013
party reports


Wat: Greenfields Festival
Waar: Festivalterrein Ruinerword
Wanneer: Zaterdag 12 oktober 2013
Reporter: Robin van der Kooi

Wet 'n wild

Op zaterdag 12 oktober 2013 organiseerde High Energy Events in samenwerking met HuneFestival een nieuw dancefestival: Greenfields, op het festivalterrein in Ruinerworld. Dat deze eerste editie van Greenfields de boeken in zou gaan als 'extreem nat', mocht geen verrassing heten.

Een goed begin is het halve werk(?)

In de ochtend leek het er nog even op alsof alle welbekende weermannen dat ons kleine landje rijk is, er flink naast zaten met hun weersvoorspellingen. Droog, relatief weinig wolken, maar vooral goedgehumeurde mensen op de plekken waar ik in de greenfields2ochtend actief was. Kortom: positieve ingrediënten voor een mooi droog festival, nota bene in oktober! Zal dit echt het laatste festival  zijn van 2013? Ik vrees van wel. Maar… als het gaat om de geboekte dj’s en de tijden waarop er werd gedraaid een absolute kraker. Dit heeft de organisatie uitstekend voor elkaar weten te boksen!

Aankomst

Persoonlijk was het mijn meest heugelijke en bijzondere aankomst ooit. Even had het iets weg van een uitdagende survival in de bossen van Nicaragua. Grote modderpaden, heftige tractorsporen op de grasvelden en een hoop modder zorgden ervoor dat ik spijt kreeg dat ik geen kaplaarzen had aangetrokken. Nadat we aangemeld waren konden we het terrein op. Wat al snel opviel waren de verschillende soorten gekleurde bandjes die nodig waren om bepaalde plekken op het festival te bezoeken. Helaas wist de mevrouw die ons verwelkomde ook niet precies welke kleur voor wat diende, laat staan de beveiliging ter plaatse. Anyway, op scoutingspad!

De area's

Het festival was verdeeld over vier area's met allen hun geheel unieke sound. Het hoofdspektakel vond plaats in de 'Megabase'. Deze area wordt ook gebruikt tijdens Fusion of Dance in Zwolle en is meteen een 'eyecatcher'. Hier werd de hele dag hardstyle gedraaid, variërend van melodieuze hardstyle tot aan het pittige snoei- en beukwerk (in de dance-volksmond ook wel 'raw hardstyle' genoemd). In deze area stonden bekende artiesten zoals E-Force, B-Front en Frequencerz.
Greenfields Line-up
In de area met de naam 'Harddefintion' konden liefhebbers van de welbekende- en strak uitverkochte Pussy lounge-feesten hun lol niet op: early hardcore, happy hardcore, early hardstyle, hedendaagse hardstyle en dikke hardcore tracks… you name it! Luna, de Darkraver, Deepack en Bass-D draaiden hier hun tracks.

Verder naar area 3: ‘Housetaria’. Grote namen als Yellow Claw, Vato Gonzalez en Funkerman steelden hier de show. Met name Vato Gonzalez was een lust voor het oor en wist menig bezoeker helemaal uit z'n dak te laten gaan.

Dan door naar de laatste- en kleinste area genaamd 'Rock the Boat'. Op het eerste oog wat knusser, kleiner en minder bezocht. Hier werd vooral minimal techno en techhouse gedraaid. Op Greenfields bleek er weinig interesse voor deze minder grote stromingen te bestaan. Artiesten als Dj Jose, Daan Devito en the Essentials probeerden hier als verkapte proppers op Ibiza het aanwezige publiek naar binnen te lokken… helaas tevergeefs.

Sfeer

Het feest moest een beetje op gang komen. Waarschijnlijk twijfelde sommige bezoekers om af te reizen naar Ruinerwold vanwege de weersverwachting (of stond de plaats simpelweg niet in de tomtom). Rond 15 uur liepen de mensen echt warm en waren de area's voor zo’n zeventig procent gevuld met partygangers.

In de grote en warme 'Megabase', was de sfeer toch wel het best! Met name tijdens de sets van B-Front, E-Force en Frequencerz klapte het er flink op. Met een behoorlijk aantal lasers en vuurelementen heeft de organisatie de sfeer maximaal geprobeerd te beïnvloeden. Vooral vooraan ging het dak eraf, na de set van B-Front liep het aantal toch wat terug. Waarschijnlijk was een groot gedeelte van de afhakers student en moesten deze op maandag weer fit zijn voor wat toetsen en overhoringen want de gemiddelde leeftijd kwam, vlak voor het podium althans, niet verder dan 20 jaar.

Waar het ook goed los ging was de freestyle-area met setjes van de Darkraver en Mental Theo. In deze setjes hadden de hardcore tracks de overhand en op het festival liepen er toch nog de nodige 'gabbers' rond, op die mooie oldskool Nike Air Max-jes.

En...je zou het bijna cliché noemen, maar ook Vato Gonzalez ging goed te keer. Geassisteerd door zijn trouwe tweevoeter MC Tjen wist hij het maximale uit het publiek te halen. Overigens, het leek alsof alle dames (lees: meisjes) uit alle vier de area's zich hier verzameld hadden, want op de overige  area's waren ze minimaal aanwezig, in tegenstelling tot de mannen (lees: jongens).

Aankleding

greenfields-lasersWat meteen opviel was de beperkte aankleding van de area's en het terrein. Op zich niet eens storend, vanwege het weer kon je er toch weinig doen. Dus in dit geval zeker geen minpunt, want je kon je uitstekend vermaken op de geboekte dj's en hun sets. Wanneer het droog en zonnig was, dan had dit wel een minpunt kunnen zijn. Op de wc's, eet- en drinkgelegenheden en een vip-bus na, was er verder weinig te ondernemen. In de area's zelf was de aankleding minimaal. Geen groots aangekleed decor en geen show- of entertainactiviteiten. Wel lasers en vuurelementen en ik moet zeggen: dikke prima! De combinaties van de lasers waren mooi en de muziek deed de rest.

Voor herhaling vatbaar?

JA! Zonder twijfel. Een nieuw festival heeft altijd een hoop verbeterpunten, maar gezien de weersomstandigheden kon er weinig écht beter. Misschien de naam Greenfields aanpassen in Brownfields, want een dergelijk festival in oktober in Nederland organiseren neemt nogal wat risico's met zich mee.

Toch heeft dit festival de potentie om een gewaardeerd festival te worden met bestaansrecht. Bovendien zijn er maar heel weinig festivals in deze regio, dus wanneer de organisatie rendement heeft en haar creativiteit nog meer de vrije loop geeft, dan wordt dit absoluut een zekerheidje in 2014!

 

Plus

  • Grote dj’s
  • Goede opbouw van de dj's
  • Vriendelijk en keurig personeel
  • Knus en gezellige sfeer
  • Regen! (Regen verbroedert)

Min

  • Begeleiding naar locatie
  • Toiletten (Geen onderhoud)
  • De regen (bij het verplaatsen van A naar B op de locatie)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws