Première: documentaire I Am Hardwell

Rick Francissen | 18 oktober 2013
party reports


Wat ooit begon als een avondje filmen met Robbert van de Corput (a.k.a. Hardwell) eindigde in een drie jaar durend filmproject. Robin Piree, de filmer en regisseur van de documentaire 'I Am Hardwell', bereikt vandaag iets wat hij nooit had durven dromen: een première van zijn eigen film in Tuschinski, de oudste bioscoop van Nederland.

Vanaf een uur of negen maakte de pers zich op voor een lang durende fotosessie op de rode loper voor de bioscoop. Bekende Nederlanders als Fajah Lourens en Dennis van der Geest, wereldsterren zoals Tiësto en Armin van Buuren en vrienden, familie en kennissen van de dj waren allemaal aanwezig. Rond tien uur werden we verzocht de zaal in te gaan. Na een kort welkomstpraatje startte de film.

Hardwell vs Robbert

De insteek van de documentaire is niet puur en alleen gericht op hoe Hardwells leven als dj eruit ziet. De dj wilde ook zijn persoonlijke leven in het daglicht zetten. Dit heeft hij samen met Robin Piree gedaan door een verhaal te vertellen vanuit de derde persoon. De wereldster vertelt bijvoorbeeld over het verschil tussen Robbert als persoon en Hardwell de dj en hoe ze elkaar beïnvloeden.

tiestoDoordat Robbert al zo lang gevolgd wordt in zijn carrière (ruim drie jaar) zijn er fraaie beelden in de film te zien. Een voorbeeld hiervan is dat hij met zijn ouders in een club staat, simpelweg omdat hij nog te jong was om alleen naar binnen te mogen. Ook zie je oude beelden op tv waarin hij wordt geïnterviewd. Hier vertelt hij vol passie: 'Mijn ultieme droom is om ooit de nummer één dj van de wereld te worden.' Op dat moment wordt hij keihard uitgelachen door de presentator en de tafelheer in de uitzending.

Anna Knaup, Hardwells manager, heeft een heel andere kijk op de wensen die hij toen uitsprak. 'Alles wat hij heeft uitgesproken is tot nu toe werkelijkheid geworden'. Dit vertelt ze terwijl zijn crew in de Heineken Music Hall rondloopt om voorbereidingen te treffen voor Hardwells eerste solo in de HMH. Het concert heet I Am Hardwell, gelijknamig aan de documentaire. 'Ik kan me nog herinneren dat ik ooit op een concert van Chuckie was en de hele avond op het VIP-deck naar de draaitafels heb staan kijken. Ik moest en zou hier ooit een eigen optreden hebben.'

De weg naar de top

In zekere zin heeft I Am Hardwell een chronologische volgorde. De beelden uit Robberts jongere jaren worden aan het begin vertoond en al snel slaat het succes van Hardwell om in een achtbaan die geen grenzen kent. Reizen, produceren, slapen en optreden zijn de activiteiten die het leven van de dj beheersen. 'Ik weet soms niet eens meer waar we zijn als we landen met het vliegtuig', vertelt hij.

familiehard5'Soms zou Robbert wel wat meer vrije tijd willen', is een zin die het volgende hoofdstuk van de documentaire inluidt. Hierin zien we dat hij gebroken is en dat hij zijn werk aan de kant moet zetten. 'Normaal gesproken wekt 'de Hardwell in mij' me op als het in mijn privéleven niet lekker loopt en andersom. Deze keer ging het echter zowel met Hardwell als met mij niet zo goed. Ik stortte in en had echt tijd voor mezelf nodig'.

Naast de mindere momenten in Robberts leven zijn er natuurlijk meer dan genoeg mooie momenten die prachtig in beeld komen. Optredens op de grootste festivals ter wereld zoals Ultra Music Festival en Tomorrowland zijn enkele voorbeelden hiervan. 'Het grappige is dat ik zelf helemaal niks heb gedaan om het merk Hardwell populair te maken. De fans hebben mij gemaakt tot wie ik ben.' Hiermee geeft Hardwell aan dat hij zich vereerd voelt zo te mogen leven en zo'n grote invloed te hebben.

 De toekomst van Hardwell

Met een wereldtour die op elke locatie binnen no time uitverkoopt en singles die keer op keer in de Beatport top komen te staan, lijkt er voor Hardwell niks nieuws op de kaart te staan. Zelf denkt hij daar heel anders over: 'Komend jaar wil ik me gaan focussen op een solo-album. Dit is iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Natuurlijk blijf ik de wereld afreizen om voor mijn fans op te treden'.robbert'Als ik terugkijk op de afgelopen jaren kan ik niet anders dan trots op mezelf zijn', vindt Robbert. 'Wat ik heb bereikt door in het begin door te zetten met mijn eigen sound is onvoorstelbaar'. Het is niet altijd even gemakkelijk om zoveel publiciteit en druk op je schouders te hebben liggen. 'Soms mis ik het enorm om op kleine locaties te spelen. Op massale evenementen zoals Tomorrowland mis ik het persoonlijke contact met het publiek', vertelt Robbert na afloop van de film aan ons. Ondanks deze minpuntjes straalt hij van geluk op deze bijzondere avond. Het is duidelijk dat hij erg trots is op het resultaat en dat hij zijn leven voorlopig wil doorzetten zoals het nu is.

 I Am Hardwell, een must-see

Voor iedere fan van Hardwell is de documentaire een echte aanrader. Memorabele momenten uit zijn carrière passeren de revue, die veel mensen terug in de tijd zullen brengen. Erg leuk was de terugblik van de sitdown tijdens Dancetour in Breda in 2012. Daarbij is I Am Hardwell gevuld met zowel bekende als onbekende nummers van de dj.

De documentaire neemt je mee in een achtbaanrit door het leven van de superster. Robin Piree heeft hier duidelijk goud in handen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws