ADE: Party Report - Armada Night

Jonas van der Meiren | 19 oktober 2013
party reports


Wat: Armada Night
Waar: Escape, Amsterdam
Wanneer: donderdag 17 januari
Reporter: Rick de Brouwer

This is what it feels like, al maanden een grote hit van Armin van Buuren in de Nederlandse pop en dancecharts. Weeknummer 42 is de week van de Amsterdam Dance Events. Nederlands uithangbord Armin van Buuren mag daar uiteraard niet ontbreken. Tezamen met zijn andere dj-sterren van het legendarische Armada Music viert hij het 10-jarig bestaan van zijn platenmaatschappij op donderdag 17 oktober in The Escape te Amsterdam.

De Amsterdamse platenmaatschappij heeft maar liefst 26 labels onder haar hoede en biedt releases uit het gehele spectrum van EDM. Armada music is naast Armin van Buuren ook de thuishaven voor artiesten als Dash Berlin, Aly & Fila en W&W. Ze heeft al vijf jaar op rij de International Dance Music Award voor 'Beste Dance Label' gewonnen, een bewijs van de globale impact die het label heeft. En een globaal evenement is het zeker, want Armada Night trekt danceliefhebbers aan van over de hele wereld

Line-up

En om die tien jaar goed te vieren trakteerde de organisatie haar bezoekers op een extra zaal met rijzende sterren en bekende namen.

Main Area:
22.00 - 23:00 Alexander Popov
23.00 - 00:00 Heatbeat
00:00 - 01:00 Cosmic Gate
01.00 - 02:00 Orjan Nilsen
02.00 - 03:00 Armin van Buuren
03.00 - 04:00 Aly & Fila
04.00 - 05:00 Andrew Rayel

Second Area:
01:00 - 02:00 Toby Hedges
02:00 - 03:00 Ruben De Ronde
03:00 - 04:00 Max Graham
04:00 - 05:00 David Gravell

Headliners zijn Armin van Buuren, Cosmic Gate, Aly & Fila en Andrew Rayel. De echte tranceliefhebbers zal ook aan Max Graham een bezoekje plegen.
Kaartverkoop en prijzen

Voor een ticketprijs van slechts 25 euro moest je er voor kaarten vlug bij wezen, want met een maximale capaciteit van 1300 was Armada Night binnen no-time uitverkocht. Eenmaal binnen kun je wel rekenen op dure, Amsterdamse prijzen. Voor een getapt glas bier (Jupiler) bijvoorbeeld betaal je in Escape 2,90 euro. Gek genoeg is dat niet bij elke bar hetzelfde, want we hebben er ook 3,25 euro voor moeten betalen. Ook voor de wc’s (50 cent) en garderobe (1,50 euro ) wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Beveiliging en personeel

Maar voor de dure prijzen krijg je wel wat voor terug. Kwalitatief personeel bijvoorbeeld. Zo werden we door problemen op de gastenlijst in eerste instantie van toegang geweigerd. Terwijl we dat probeerden te regelen viel het ons op dat de beveiliging consequent en eenduidig de gasten in ordelijke rijen baant. Twee bezoekers werden vlak na elfen al uit de club gezet. Probleemzoekers hebben hier niets te zoeken. Mooi, dat geeft ons weer wat extra ruimte op de dansvloer. Wanneer we onze problemen hebben opgelost, hoeven we van de beveiliging weer niet achteraan de rij aan te sluiten. Zulke rechtvaardigheid kom je nog zelden tegen in het uitgaansleven. Wel vroegen we ons af waarom er rijen staan voor de gastenlijst en je met een gekocht kaartje onmiddellijk door kunt lopen. Geen wonder dat het direct ‘uitverkocht’ was.
Ook binnen worden we verrast door een zeer snelle, adequate bediening die je daadwerkelijk ook echt aankijkt als je wat bestelt. Ook de garderobedames begroeten ons vriendelijk en lijken goed geïnstrueerd. Armada Night lijkt vanavond tot in de puntjes verzorgd.

Tegenvallend geluid

Alhoewel, niet alles eigenlijk. Een van de belangrijkste peilers voor een goed feest is natuurlijk de geluidskwaliteit. De bass in de Main area is te hard afgesteld ten opzichte van de melodieën. Goed voor een hardstylefeest misschien, maar een trancefeest draait toch ook vooral om de melodie. Boven in de tweede zaal klinkt het geluid vrij schellig. Een irritatiepunt voor de meeste bezoekers.

Een leuke bijkomstigheid is de decibelmeter. De gehele avond lang kun je in de gaten houden wat voor geluidsgeweld je nu weer aan je geliefde oortjes aanbrengt. Armin van Buuren blijkt de grootste ‘pijndoener’.

Muziek

We betreden de ‘dansarena’ wanneer Heatbeat staat te draaien. De heren zetten een heerlijke melodieuze tranceset neer. Een mooi, fijne opmaat naar de rest van de avond. Na Heatbeat is het de beurt aan Cosmic en Gate. Ook zij gaan verder waar Heatbeat was gebleven. Een niet onaardige set, zoals een bezoeker het verwoordde.
Om 01.00 betreedt Orjan Nilsson de dj-booth. Dan al staan de eerste ogen gericht op komst Armin van Buuren. De eerste bezoekers drommen al samen met camera’s in de aanslag op de plek waar Armin gaat opkomen. Alsof ze er vooral belang aan hechten om maandag op het werk te kunnen vertellen dat ze ‘hem’ gezien hebben. En we schrijven niet voor niets ‘hem’ want wanneer hij opkomt staan er rijen dik opgesteld om hem van dichtbij te mogen aanschouwen. Er klinkt luid gejoel en gejuich. Mensen worden gek van blijdschap. Alsof men zojuist de oplossing heeft gevonden tegen kanker. Alsof men gaat verkondigen dat er nooit meer oorlog hoeft te zijn. Nee, het betreft hier slechts de opkomst van een dj die niet eens de moeite neemt om zijn haar te doen voor deze bijzondere avond. Hoe ironisch.

Met Armin van Buuren achter de draaitafels zijn alle ogen en oren op hem gericht. Dat maakt ook kritisch. Vele liefhebbers vinden het de meest ongeïnspireerde set van de avond. Veel geram met slechte overgangsmomenten, sprak een bezoeker uit. Wij genoten echter met volle tuigen. Wanneer van Buuren de zaal verlaat neemt hij ook al het dagjesvolk met zich mee. Gelukkig, want de zaal was overbeladen. Het leidde tot hoge tropische temperaturen op de dansvloer. Niet in de laatste plaats door de vele mooie, aanwezige dames.
Na Armin stelen Aly & Fila en Andrew Rayel de show. Zij krijgen het publiek in extase en vooral Rayel krijgt iedereen aan het dansen tijdens het laatste uurtje. Gehoorde toppers die voorbij kwamen zijn bijvoorbeeld: Apache, Mysteries Unfold, Rio, an Angel’s Love, We Are Not Afraid Of, Musa en de plaat van de avond, The Dark Warrior.

Ongelooflijke lichteffecten

Waar Armada wel groots mee uitpakte waren de grootschalige, ongelooflijke lichteffecten. Het betrok zich niet alleen op het podium maar over de hele zaal heen. Van muur tot aan plafond. Het gaf het geheel een extra sausje trance-effect.

Drukte

Volgens Escape waren er 1300 aanwezigen. Het leken er veel meer dan de toegestane capaciteit. Het voelde alsof je in een drukke ochtendspits de metro instapt. Na 01.00 uurkon je met moeite nog je plekje terug in de zaal bereiken. Iedereen irriteerde zich eraan en had het erover. Een absoluut verbeterpuntje voor de organisatie dus.

10 years Armada

De muziek, de sfeer, de lichtshow, het heeft ons een onvergetelijke avond in het geheugen gegrift. Als dit het gevoel is waar Armin het overheeft, dan zeggen wij, op naar nog eens 10 jaar Armada Night!

Plus

  • Heerlijk ontspannen sfeer
  • Aly & Fila en de held van de avond Andrew Rayel
  • Weergaloze lichtshow en aanverwante lichteffecten
  • Locatie en personeel

Min

  • Onjuist afgestemd geluid
  • Hoge prijzen
  • Drukte en tropische temperaturen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws