ADE: Party Report: Fritz Kalkbrenner - Sick Travellin' World Tour

Peter Güldenpfennig | 23 oktober 2013
party reports


Wat: Fritz Kalkbrenner, Sick Travellin' Tour 2013
Waar: Gashouder
Wanneer: 20 oktober 2013
Reporter: Ron de Vos
Fotograaf: Ron de Vos

Alles een beetje gevolgd van het ADE? Wat een evenement en wat veel enorm goede dj's. Het kan je niet ontgaan zijn dat Clublife er dit jaar ook bij was en onze reporters hebben zich dan ook overal laten zien. Crossend door de hoofdstad van event naar event. ADE is bijzonder, en daarom komt iedereen er ook graag. De keuze voor een van de party's op de laatste dag van het ADE was snel gemaakt. We wilden naar Fritz Kalkbrenner want het afgelopen jaar luisterden we met regelmaat naar het werk van hem en zijn broer Paul Kalkbrenner. Twee toch wel bijzondere muzikanten die nét even wat anders klinken. Ben je nog niet bekend met de Berlijnse broers, wordt het hoog tijd dat je je er eens een paar uurtjes in gaat verdiepen want het is de moeite waard.

Fritz staat in de gashouder naar aanleiding van zijn wereldtournee 'Sick Travellin'. Dit is tevesn de titel van zijn laatste cd. De gashouder is een prima plek met zijn industriële look. Ook de tijd van de party is erg mooi, van 19.00 tot 1.00 uur. Er staan drie acts op de affiche en alledrie komen ze uit Berlijn. Leuk weetje over de naam van de tour: 'Sick Travellin'' slaat op de vroeg in de ochtend passerende partygangers in de straten van Berlijn na een goed feest. Daar zijn we mee bekend!

Meggy

De avond begint met Meggy, een in Berlijn woonachtige dj en zangeres. Het is nog rustig in de zaal als haar techhouse-beats rustig en niet te zwaar het publiek verwelkomen. We lopen wat rond en bekijken de zaal. Als je een biertje of een broodje koopt hoef je hier niet mee rond te lopen want er is een grote chill-ruimte waar je rustig je consumpties kunt nuttigen. Je betaald er met Awakenings coins. Misschien komt het omdat het nog niet druk is, maar het geluid tijdens Meggy vinden we nog niet echt top. Dit wordt beter als Chopstick en Johnjon aantreden.

Chopstick en Johnjon

Chi-Thien is een in Duitsland geboren Vietnamees en noemt zichzelf Chopstick. Dit is geen kleine jongen,  zo maakte hij remixes voor o.a. Madonna, LL. Cool j, Xzibit en Britney Spears. Johnjon is een beatmixer uit Zuid Afrika, maar liever noemt hij zichzelf een 'blender of music'. De tijd om dit duo te programmeren lijkt perfect gekozen. Om ons heen staat een groot deel van de bezoekers al te dansen. Hun set wordt met de minuut feestelijker. Voor ons in ieder geval geen chill-ruimte meer. In plaats daarvan komen we twee uur lekker op stoom. Aan het einde van de set komt Meggy er ook nog even bij. We konden het niet laten om even op ons horloge te kijken en wij waren niet de enigen. Het is duidelijk dat de meerderheid voor Kalkbrenner gekomen is. Toch vliegt de tijd voorbij en voor we het wisten stond Kalkbrenner er.

Kalkbrenner_ADE_2

Fritz Kalkbrenner

Er gaat een gejuich op als de eerste tonen de zaal in knallen. Het geluid is opgeschroefd tot een partylevel. Wij gaan er totaal in op, zijn werk kunnen we inmiddels dromen. Fritz is een werker en is constant druk bezig op zijn apparatuur. Hij weet zijn nummers live zelfs nog wat extra's mee te geven. Wat op cd toegankelijk en soulfull klinkt, verandert vanavond in een stevige techno-sound. Logisch, we staan in de Gashouder, het huis van Awakenings! Kalkbrenner is naast instrumentalist ook zanger, en live klinkt dat te gek. Hij zingt al onze favorieten vanavond. Met ons gaat ook de rest van het publiek uit zijn dak. Wel jammer: er waren slechts twee uur voor Fritz gereserveerd. Dat is volgens ons echt te weinig. Om precies 01.00 uur is het dan ook uit met de pret. Wij keren huiswaarts, om thuis nog even te afteren op de muziek van diezelfde Kalkbrenner.

Plus

  • De Gashouder is en blijft een geweldige locatie
  • Relaxte chill-ruimte
  • Enthousiast publiek

Min

Optreden van Fritz Kalkbrenner mocht veel langer

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws