Party report: Armin Only [16 november 2013]

Sanne Ruhaak | 18 november 2013
party reports


Wat: Armin Only: Intense
Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 16 november 2013
Reporters: Anna Zhuravel
Fotografie: Robin van der KooiArmin-Only-Ziggo-Dome

Zaterdagavond half elf. Vanuit Bijlmer Arena stromen kleine groepjes mensen richting de Ziggo Dome. 'Aa-rmin van Buu-uuren! Aa-rmin van Buu-uuren!', schreeuwen een paar Spanjaarden. Voor de ingang vragen doorverkopers of iemand nog een kaartje nodig heeft. Geen rij om naar binnen te komen. Geen rij bij de garderobe. Geen rij om muntjes te halen. Geen plek in de zaal of op de tribunes. Om half elf is de Ziggo Dome he-le-maal vol.

Fans groeien met Armin mee

Hoewel jongeren zeker niet ontbreken, zijn de meeste bezoekers en daarmee de trouwe fans van Armin van Buuren ver in de dertig. Mensen uit de hele wereld zijn afgereisd naar Amsterdam om zijn optreden bij te wonen. Hier en daar zijn ouders met kinderen en zelfs dames in verwachting te zien. Het is natuurlijk nooit te vroeg om met de muzikale opvoeding van kinderen te beginnen.

Ziggo: prijzig maar goed

Ziggo Dome voldoet aan alle eisen van een uitstekende feestlocatie: perfect geluid, grote dansvloer, heerlijke zachte stoelen op de tribunes en goede ventilatie. De gangen zijn ruim, de toiletten en de rookruimtes worden regelmatig schoongemaakt. La Place en Bacardi Bar bieden genoeg keuze aan eten en drinken. Snelle bediening en vriendelijke medewerkers maken het plaatje compleet. Ziggo is wel een dure locatie: tien euro levert 3,5 munt op, terwijl een drankje algauw 1,5 munt kost. Voor een cocktail betaal je 2,5 munt of meer. Voor een patatje met mayo, chips of een broodje wordt 1,5 munt gerekend.

armin-robin3

Decor is all about the music

Op het eerste ogenblik lijkt het podiumopbouw vrij simpel. Op de achtergrond is een groot videoscherm met een ronde bol in het midden. Op het scherm komen mooie natuurbeelden voorbij die bij de melodieuze trancemuziek perfect passen. Aan de zijkant rechts staat een piano, links een drumstel. Er is voldoende beweging op de dansvloer, maar op de tribunes zijn mensen helemaal stil. 'Wordt de muziek eigenlijk door een dj gedraaid of wordt er gewoon een bandje afgespeeld?', vragen bezoekers zich af. Het antwoord komt snel: in een bol op het podium wordt een schaduwbeeld achter de draaitafels uitgelicht. Het publiek juicht.

Intense

Rond half twaalf gaat de mysterieuze bol open. Armin van Buuren komt het podium op en gaat achter de draaitafels aan de voorkant van het podium staan. Hij begroet het publiek en vertelt dat 'Intense' voor hem meer dan een dj-set is. 'Intense' is Armins verhaal over liefde en passie: zijn liefde voor muziek, maar ook zijn liefde voor zijn gezin en kinderen. De show begint met het beroemde nummer 'Intense', bekend van de inhuldiging van de koning Willem Alexander. Violiste Fiora voegt een extra live-dimensie aan de performance toe. De dansvloer gaat massaal uit zijn plaat en tribunes begroeten Armin met staande ovaties. Vanaf nu gaat niemand meer zitten.

Even more intense

'Amsterdam, are you ready to get even more intense with me?', vraagt Armin, die inmiddels al een paar uur de zaal helemaal in hand heeft. Het juiste antwoord is zonder twijfel 'Ja!'. In Armin's performance mag niets ontbreken: niet alleen betoverende lichtshows, vuurwerken en kanonschoten met stoom en confetti, maar ook de beste performers die met met hem live meewerken. Een violiste, drummer, gitaristen en zangers waarmee Armin aan zijn album 'Intense' heeft gewerkt, treden live op. Op de lijst staan namen als Laura Jansen, Cindy Alma, Richard Bedford, Trevor Guthrieen John Ewbank. Dansers en acrobaten van de wereldklasse geven bovendien de invulling aan de door Jos Thie geregisseerde theatershow. De voorbereidingen van anderhalf jaar worden door het lovende publiek beloond.

State of trance

Naast de nieuwste hits van de album 'Intense' (denk aan 'This Is What It Feels Like', 'Beautiful Life', 'Who’s Afraid of 138?!' et cetera), draait Armin ook zijn oudere nummers zoals 'In And Out Of love', 'Youtopia'en 'J'ai Envie De Toi'. Ook de populaire nummers van zijn collega's komen aan bod. Armin speelt met melodie, tempo en beats zoals alleen hij dat kan. Het publiek belandt in de ware state of trance en gaat helemaal met Armin mee in zijn muzikale reis.

Armin-robin1

Het echte vak

Stipt om vier uur komt de show 'Intense' ten einde. Armin bedankt bezoekers en mede-performers. Het licht gaat uit en even lijkt het tijd om naar huis te gaan. Maar de wereld-dj heeft nog een verrassing achter de hand. Ineens verschijnt hij achter de draaitafels in het midden van de zaal, enkel belicht door de groene en rode laserstralen. Armin luidt een bonusuur in met heel iets anders. Hij haalt een aantal ouderwetse vinyls tevoorschijn en met klassieke tranceplaten laat hij iedereen horen dat hij het echte draaien niet verleerd is.

Op naar de volgende show

Praktisch iedereen houdt het vol tot het einde van Armin's performance. De uren vliegen om. Onderweg naar huis kopen bezoekers graag merchandise artikelen, prijzen vanaf dertig euro brachten echte fans niet in verlegenheid. 'Armin zet nooit twee keer dezelfde show neer', zegt een van de feestgangers. Het jammere is alleen dat de nieuwe Armin Only show pas over een par jaar te verwachten is. Na de succesvolle aftrap in Amsterdam gaat Armin eerst op de 'Intense'-wereldtoer.

armin-robin2

Een onvergetelijke avond

Armin van Buuren liet voor de zoveelste keer zien waarom hij al meerdere jaren een van de beste dj's van de wereld is. Hij heeft een onvergetelijke performance neergezet die gewoonweg niet verpest kon worden door de enorme drukte op de dansvloer en door de behoorlijke consumptieprijzen. Zelfs een parkeerboete van negentig euro voor het parkeren op een industrieterrein in de buurt kon de avond niet verpesten. Euhm.. volgende keer toch maar in een P-zone parkeren en voor twaalf euro een uitritkaart halen in de Ziggo Dome. Nou, Armin, kom maar op met de volgende keer!

Meer foto's zien van dit event? Check onze Facebookpagina.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws