Party report: Essential Festival

Steven Wiertz | 2 december 2013
party reports


Wat: Essential Festivalesf200
Waar: Mixx, Kerkrade
Wanneer: Vrijdag 29 november
Line-up: Billy The Kit, Vato Gonzalez & MC Tjen, Sandro Silva, Blasterjaxx, Julian Jordan, Morello Twins, Mr Essential,Titan, Rebourne, Warface, Innovators, D-Ultra
Reporter: Steven Wiertz

Essential Festival is een vrij nieuw concept, met slechts een paar festivals in het zuiden van Nederland op de kaart. Vrijdag 29 november stond er in de Mixx in Kerkrade een nieuw feest van deze organisatie op de planning. Wij gingen langs om te checken of dit feestje een veelbelovende opkomende naam is.

Locatie

De Mixx (voorheen bekend als onder andere Bozzini) in Kerkrade is gekozen als de locatie voor dit vrij nieuwe feest. De locatie is gelegen bij het Roda JC stadion en goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de auto. Vanaf het busstation is het slechts enkele minuten lopen en kom je met de auto, dan zijn er parkeerplekken genoeg. Eenmaal aangekomen verwachtte ik snel binnen te zijn. Er waren immers drie ingangen voor bezoekers en een aparte VIP-ingang.

De wachtrij was echter enorm en er kwam maar weinig schot in. De organisatie leek er geen rekening mee te hebben gehouden dat iedereen al om kwart over elf naar binnen wilde en om verstopping te voorkomen werden er maar enkele bezoekers tegelijk binnen gelaten. Zelf was ik binnen een half uurtje binnen, maar ik denk dat bezoekers die net iets later aankwamen de eerste set hebben moeten missen. Op social media zijn bijvoorbeeld veel berichten te lezen van mensen die langer dan drie kwartier in de rij hebben gestaan voordat ze binnen waren.

Twee area’s, twee line-ups

Het feest biedt twee aparte area’s: een algemeen 'dance/house area' en een 'hard area' waar bezoekers van wat hardere stijlen kunnen genieten. Een aangename afwisseling waardoor bezoekers met verschillende voorkeuren prima uit de voeten kunnen op dit feest. In de main area draaien namen zoals Billy The Kit, Vato Gonzalez en Blasterjaxx, terwijl in de andere area vooral lokale namen als Innovators en Warface draaien.

Het verloop van de avond

Na binnenkomst merk je al snel dat het binnen net zo druk is als buiten. Bij de garderobe en bij de verkoop van muntjes staan lange rijen en veel mensen haken af om na de vertraagde binnenkomst toch nog iets te kunnen meepakken van de set van Blasterjaxx. Gedurende de avond wordt de drukte niet minder. Bij de bars en op de toiletten staan de hele avond rijen, een drankje halen duurt hierdoor algauw tien minuten tot een kwartier.

De muziek

Een troost is de muziek, Blasterjaxx opent de avond al direct fijn en Billy The Kit, Vato Gonzalez en Sandro Silva treden in zijn voetsporen door gedurende de avond heerlijke sets neer te zetten. Dit maakt voor veel bezoekers de eerdere frustraties meer dan goed. Ook in de tweede zaal waar de hardere stijlen vertegenwoordigd worden, wordt de tent duidelijk afgebroken. Een kleine aanmerking valt te maken over het geluid op de locatie: het volume wisselende vaak vrij snel en af en toe waren tijdens een track doffe knallen te horen die duidelijk niet in de muziek thuishoorden.

Eten en drinken

Muntjes voor eten en drinken kosten per stuk twee euro, voor normale drankjes zoals bier en cola moest men één muntje aftikken en voor mixdrankjes twee of drie. Ook was er op de locatie een snackbar aanwezig waar je patat en andere snacks kon halen.

Conclusie

Al met al was het een zeer geslaagd feestje met zowel bekende namen als onbekende namen. Het is altijd fijn wanneer een feest ook onbekende namen een kans geeft om zich te bewijzen en vaak pakt dit zeer positief uit. Essential Festival is dan ook een prima nog lokale speler. Helaas was de locatie niet opgewassen tegen het overweldigend aantal bezoekers. Organisatorisch zat het feest verder prima in elkaar, maar ik hoop dat het feest zich doorzet in de toekomst naar een nieuwe grotere editie met passende locatie.

Plus

  • Bereikbaarheid
  • Muziek
  • Prijs consumpties

Min

  • Lange wachtrijen
  • Drukte
  • Soms wisselingen in volume/doffe knallen door muziek

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws