Party report: Transmission

Rick Francissen | 4 december 2013
party reports


transmissionfodler

Wat: Transmission
Waar: O2 Arena, Praag (Tjechië)
Wanneer: Zaterdag 30 november
Line up: Thomas Coastline, Arnej, Tomas Heredia, Markus Schulz, Cosmic Gate, Orjan Nilsen, Sneijder, VD: Vision Impossible, MC Da Silva
Reporter: Rick de Brouwer & Robin van der Kooi
Fotografie: Transmission

Wanneer half Nederland zich druk maakte over cadeaus en rijmende sinterklaasgedichten, vertrokken wij met een trancemissie naar de O₂ Arena in Praag. Reden van bezoek? De Tiende editie van Transmission, ‘The Machine of Transformation.’ Artiesten als Marcus Schulz, Ørjan Nilsen en Cosmic Gate zullen hier een daverende show weggeven. Mocht je nog niet overtuigd zijn van de line-up, dan legt Nederlandse organisator Van de Berg (United Music Events) uit waarom je naar Praag moet komen.

transmission2

‘Transmission draait om de intense beleving van muziek en show. Elke dj vertelt hier zijn eigen verhaal. Transmission is in deze regio grensverleggend. Met 10.000 tranceliefhebbers afkomstig uit maar liefst vijftig verschillende landen is Transmission het grootste trancefeest van centraal Europa.’ Dit belooft in combinatie met adembenemende visuals,vuurwerk, ballonnen en een geweldige lasershow van maar liefst 21 laserkanonnen een fantastisch feest te worden.

Wie geen zin heeft in een lange reis heeft misschien geluk, laat de organisatie weten. ‘We willen de show aan het buitenland verkopen. Twee buitenlandse edities is het streven.’

Tjechische prijzen

Voor een ticket betaalde je 37,50 euro. Daarnaast had de organisatie voor gedupeerde feestgangers van vorig jaar een compensatiemaatregel getroffen. De datum was namelijk verplaatst van november naar januari. En wie wel al in bezit was voor een novemberticket maar in januari geen gelegenheid had om naar Praag te komen, had de mogelijkheid om zijn of haar kaart om te zetten in een Transmission 2013 ticket.

Ook de eet- en drinkprijzen waren erg laag. Omgerekend betaalden we 1,75 voor een halve liter bier. 1,50 voor een Magnum classic en 3,- voor een cocktail Sex on the Beach. En het favoriete drankje van de Oostblokse bevolking was met vijf euro ook mooi geprijsd. Opvallend was dat we niet met consumptiemunten konden betalen maar met Tsjechisch geld.

Wie geen trek had in fast food of snoep had weinig keus. We hebben slechts één tentje gespot waar je een broodje gezond kunt kopen.

Garderobe

Een kluisje kon je huren voor het kleine bedrag van vier euro (inclusief twee euro borg). Om echter bij je kluisje te komen moest je wel wat tijd vrijmaken, want er mochten maar een paar mensen tegelijk naar boven waar de kluisjes zich bevonden. Beveiliging leidde dit allemaal in goede banen.

transmission3

Beleving

Omstreeks openingstijd (20.00 uur) had zich al een grote menigte buiten verzameld die werkelijk geen seconde van het feest wilden missen. De Tsjechische dj Thomas Coastline mocht hier zijn debuut voor een internationaal publiek maken. Zijn set ging helaas aan ons voorbij door problemen tijdens het inchecken. Dit kwam vooral omdat de Tsjechen zich op geen enkele manier verstaanbaar konden maken.

Eenmaal binnen hadden we geen last meer van het voor ons erg onduidelijke Tsjechisch. Drinken aan de bar bestellen ging zonder problemen en de prijzen werden voor ons uitgerekend op een rekenmachine. Vriendelijk was het personeel echter niet. Een vriendelijke groet is iets waar je hier niet op hoeft te rekenen.

Hierna zijn we de grote zaal binnen gelopen. De omvang van het feest valt nu pas echt op. We zien een enorm podium met oogstrelende visuals, felle lasers en gigantische speakers.Voor het podium lijken vele fans zich al in extase te bewegen en dansen op de techtrance en trouce van Arnej. De Canadase dj blijkt vooral populair bij de vele honderden Polen die zich linksvoor hadden verzameld. Luid gejuich komt uit die hoek vandaan wanneer Arnej overschakelt van de ene naar de andere plaat.

Na Arnej en Coastline volgt Thomas Heredia die volgens velen één van de beste sets van de dag draaide. Melodieuze trancetracks als ‘For an Angels love’, 'You are my everything' en knallende nummers zoals het vier keer die avond gedraaide 'Airwave' komen voorbij.

Na Thomas Heredia volgt de grote ster van Coldharbour Recordings, de van oorsprong Duitse trance dj Marcus Schulz. Toegejuicht tijdens zijn opkomst door vele duizenden kelen werd het een echte Schulz-set. Donkere dramatische trance met melodieuze en vocale hoogtepunten. Check zijn set hier:

Aan de heren Stefan Bossems en Claus Terhoeven van Cosmic Gate de taak om de ongekend populaire Schulz op te volgen. Zij weten hier jammer genoeg niet in te slagen. Een vrij slappe set met net even te veel breaks. Wel kregen ze bijna het voltallige publiek mee tijdens hun massive sitdown. Ørjan Nilsen en daarna Sneijder sloten de avond in stijl af.

transmission

Opvallend

Elke dj kreeg zijn eigen visuals. Zo kregen we achtereenvolgens tikkende klokken, ronddraaiende machines, treinfiguren, illuminatisymbolen en prehistorische grotschilderingen te zien. Ook opvallend: een van de hoofdsponsoren van het evenement was ‘Hot Peppers’, een stripclub. Dat betekende tientallen aanwezige, schaarsgeklede dames op de VIP-stage.

Conclusie

Transmission is een groots aangepakt trancefeest met een licht- en lasershow van een ongekend hoog niveau. Absoluut een goede reden om op stedentrip naar Praag te gaan. Jammer alleen dat de lokale bevolking totaal niet uitnodigend is naar buitenlandse toeristen.

Plus

  • Zeer betaalbaar evenement
  • Verrassend goede sets Schulz en Heredia
  • Gemakkelijk te bereiken
  • Strenge beveiliging
  • Elke dj heeft zijn eigen oogstrelende visuals
  • Massive sitdown tijdens Cosmic Gate

Min

  • Afstandelijke bezoekers
  • Gebrekkige talenkennis personeel
  • Onvriendelijk personeel
  • Geen decor
  • Uitdrukking thema

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws