Party report: Omelette du Frenchcore [vrijdag 6 december 2013]

Rick Francissen | 7 december 2013
party reports


frenchcorefolderWat: Omelette du Frenchcore
Waar: De Graanbeurs, Breda
Wanneer: Vrijdag 6 december
Line up: 4Riot, Mr. Forte, Dr. Peacock, P.P.F Skull, Käse, Anchor, Coreman (live), A-trop, Julio(live)
Reporter: Peter Güldenpfennig
Fotograaf: Marcel van Dorst

Hoewel Breda uitblinkt in het afleveren van edm-talent (onder andere Hardwell, Tiësto, Kill the Buzz en Dannic komen uit deze Brabantse stad) is het echt niet alleen hap-slik-weg-dance wat een thuis heeft in de Brabantse stad. Dat is wat wij ondervonden in de graanbeurs. Een avondje frenchcore, hardcore, darkcore en tekno in de Graanbeurs bleek te bieden wat al die massale party's tegenwoordig missen: gemoedelijkheid, vriendelijkheid en gezelligheid.

22Frenchcore2013Clublifeedm

De Graanbeurs

Hoewel we er weleens van gehoord hadden, zijn we -ondergetekende in ieder geval- nog nooit in de Graanbeurs geweest. Dat blijkt een zwaar gemis te zijn geweest: Wat een geweldige plek! De Graanbeurs geniet vooral bekendheid als nachtcafé waarbinnen de heropende new wave-discotheek Spock (ja, een discotheek in een nachtcafé... only in Breda?) plaats bood aan ene Thijs. Je weet wel, die dj die later bekend werd met 'hitjes' als Traffic en Lethal Industry.

Nu richt Spock zich al lang niet meer op één muzieksoort, de zaal staat open voor allerhande feesten en partijen. Je zou daardoor kunnen denken dat je te maken hebt met half-geïnteresseerde werknemers die eigenlijk maar weinig op hebben met de muziek die die avond gedraaid wordt. Een dergelijke shitty attitude kom je helaas maar al te vaak tegen in het nachtleven. De verrassing is dan ook groot dat iedere werknemer van de Graanbeurs er staat alsof hij of zij zelf jarig is die avond. Zelfs de security medewerkers, die toch vaak wat nukkig en nors zijn, zijn supervriendelijk en maken een praatje met Jan en alleman. Zo kan het dus ook!

Niet dat medewerkers hun werk verzaken want als er een bezoeker herrie komt schoppen bij de entree is de security resoluut: oprotten. Zo ook het barpersoneel, die je steeds lachend helpen maar wel het tempo erin houden. Je staat nooit langer dan een minuut te wachten eer je geholpen wordt, erg prettig!

Lay-out

Omdat we niet bekend zijn met de lay-out van de club, gaan we zodra we binnenkomen op onderzoek uit. Bij de entree staat security waarna je voorbij een gang tickets en muntjes voor drank kan kopen. De prijzen zijn overigens erg laag in vergelijking met andere clubs. Zowel fris als bier kost rond de twee euro, omgerekend in een enkele munt. Erg netjes. Daarbij is het mogelijk munten te pinnen, ook fijn!

2Frenchcore2013ClublifeedmDeurtickets kosten tien euro, wat eigenlijk niets is als je ziet hoe uitgebreid de line-up is. Zoiets zien we vandaag de dag jammer genoeg nog maar zelden. Tickets liggen vaak al boven de twintig euro in de voorverkoop. Dat dit hier niet het geval is, verdient een pluim. Zo kunnen ook partygangers met een krappe beurs een avond en nacht uit hun dak gaan.

Hardcore in een vrieskist

Nadat we muntjes hebben gehaald lopen we naar de garderobe om onze spullen op te hangen. Vervolgens staan we voor een driesprong. We gaan naar links, waar in een kleiner zaaltje hardcore en industriële darkcore gedraaid wordt door P.P.F. en de Belgische dj Skull. Geen gelikte hardcore maar roestige kicks en schrapende ritmes die je op een mid-tempo gek genoeg wel in een goede mood brengen, lekker! Wel is het er erg koud, hoewel dat wel bij de muziek lijkt te passen. Het is dan nog rustig in de Graanbeurs maar dat zou snel veranderen. Na even een biertje gedronken te hebben in de hardcore-zaal, waar het al aanwezige publiek al lekker of stond te dansen of mee te beuken met hun hoofd, gingen we in de main area kijken.

De main

Deze avond treden er vier dj's aan in de main: Resurrection, 4RIOT, Mr. Forte en Dr. Peacock. Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen wie er draaide rond 23.00 uur gaan we uit van Resurrection afgaande op de timetable op Partyflock.

En wat die dj neerlegde in de zaal was een prettig tapijt aan frenchcore en hardcore (soms haast neigend naar terror qua tempo), waarbij er voor gezorgd werd dat alle tracs naadloos op elkaar aansloten waardoor het net was alsof je naar een live-act stond te kijken. Ja, dit klinkt vast vreemd, want het is de taak van de dj om een naadloze mix te presenteren toch? Zeker, maar je staat er van te kijken hoeveel dj's van hoogtepunt naar hoogtepunt huppelen zonder aan de algehele mix te denken. Resurrection doet dat wel waardoor we denken dat de kunst van het dj'en de hardcore in ieder geval nog niet verlaten heeft. Ja, ondanks de digitalisering, playlists en build-ups en drops waaruit iedere dj-set lijkt te bestaan is er toch nog hoop!

Tekno

Tijd om even te gaan kijken wat er zich op de eerste verdieping afspeelt. Zodra je de trap op komt, tref je aan de ene kant de toiletten aan en aan de andere kant vind je de rookruimte. Zodra we daar gaan kijken worden we nog enthousiaster dan we al zijn. Want daar staat dus gewoon een soundsystem te draaien, System Oerknal in dit geval. Mocht je het enthousiasme niet begrijpen dan raden we je ten zeerste aan eens enkele free teknoparties in de open lucht te bezoeken. Of ga 14 december naar Wonk in de Hall of Fame te Tilburg, waar System Oerknal ook aanwezig is.

Vanavond in de Graanbeurs trakteert System Oerknal het publiek op lekkere mid-tempo acid-like tekno gemixt met een vleug hardcore. Hier treden vanavond Bakke Loesoe, Julio (live), A-trop, Moisturizer, X-Ample en Billy Bubtek aan.
Gaaf is de laser die boven het soundsystem hangt en die in combinatie met de rook zorgt voor de nodige visuele effecten. Ook astmatici konden trouwens gewoon genieten van System Oerknal, want de luchtverversing was er meer dan prima.

15Frenchcore2013Clublifeedm

Volle bak

Rond 0.00 uur raakt het aardig vol en staat er een kleine rij bij de ingang. Goed om te zien en verdiend, de sfeer en de muziek is echt top deze avond! Wij gaan in de loop van de avond huiswaarts, lang leve openbaar vervoer, maar liefst hadden we de hele nacht door willen feesten. Zo hebben we helaas Mr. Forte en Dr. Peacock in de main moeten missen, KäSe en Anchor in de hardcore-area en A-trop en Julio boven.

Toch gaan we weg met een goed gevoel, mede dankzij het toffe publiek. De party voelde als een huiskamer, meer welkom konden we ons niet voelen en dat is een groot compliment als je ziet hoe ruim de Graanbeurs eigenlijk is.

Conclusie

De organisatie heeft zeer haar best gedaan om iedereen te voorzien van een goede avond door vriendelijk te zijn en een volle avond te presenteren waarbij er voor iedere hardcore-liefhebber wel wat te beleven was. Navraag leerde ons dat er zelfs een after was, waarbij de Graanbeurs om 04.00 uur sluitte maar om 06.00 uur weer haar deuren opende voor de partyganger die maar geen genoeg kan krijgen van het heerlijke geweld in de graanbeurs. Yep, een avond en nacht die de moeite waard was!

Plus

Enorm goede sfeer

  • Prima dj's en soundsystem
  • Lage prijzen
  • Veel feest voor weinig
  • Zeer vriendelijk personeel

Min

  • Werd pas rond 0.00 uur wat voller

Partypics

Party report: Omelette du Frenchcore [vrijdag 6 december 2013] 07-12-2013 Powered by
Bekijk meer party pictures

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws