Party report: QULT #10 [7 december 2013]

Rick Francissen | 9 december 2013
party reports


qultfolderWat: QULT #10
Waar: Westerunie, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 7 december
Line up: Two Times Four, Donnie Darko, ACTI, BRK3, Geck-e, Alex Kidd, Rik, Les Tronchiennes, Eyoung, S1ngular, Sub_Under
Reporter: Alex van Leeuwen

QULT

De koude en donkere decembermaand is weer aangebroken. Een feestje bezoeken is daarom een perfecte tijdsbesteding. Ons oog viel direct op de jubileum editie van QULT in Amsterdam. Het zou alweer de tiende keer worden dat dit concept in de Amsterdamse Westerunie gehouden zou worden. De Westerunie is al die de tijd de vaste thuisbasis van QULT geweest. Maar QULT, wat is dit precies voor concept en welke muziekstijl voert hier de boventoon? Q-dance is hier heel open in, want het hokjesdenken is bij QULT absoluut niet aanwezig. Zo kun je verschillende soorten house, hardcore en hardstyle verwachten. Als bezoeker is het daarom elke keer weer een verassing op welke plaat of wat voor muziekstijl je die avond los kunt gaan.

In 2011 experimenteerde Q-dance op festivals zoals Defqon.1 en Q-base met een QULT-area en dit werd goed opgepikt door een gedeelte van het aanwezige publiek. In februari 2012 werden de eerste fundamenten voor het QULT-concept gelegd met een editie in de Amsterdamse Westergas en nog geen twee jaar later vindt de tiende editie alweer plaats. De laatste paar maanden is QULT zelfs een maandelijks terugkomend evenement en dit toont wel aan dat dit feest een echte publiekstrekker is. Voor deze jubileumeditie zijn een aantal vaste residenten aanwezig zoals Geck-E , ACTI en BRK3. Als kers op de taart had Q-dance voor dit feest de Chill Out ingeruimd voor een tweede zaal met eveneens een hoop vette acts.

De locatie

De Westerunie is een club op een historische plek in het Westerpark. De club heeft een industriële uitstralingen waardoor het de perfecte locatie is voor een feest zoals QULT. De undergroundsfeer die De Westerunie uitstraalt roept gelijk een bijzonder gevoel op als je de zaal binnenstapt. Het Westerpark ligt op ongeveer twee en halve kilometer van Amsterdam Centraal en is met het openbaar vervoer prima te bereiken. Daarnaast is er ook een parkeergarage naast de Westerunie waar bezoekers kunnen parkeren.

Bij binnenkomst hebben wij de spullen opgeborgen in een kluisje en zijn we op zoek gegaan naar muntjes waar je per stuk 2,70 euro voor betaalde. Hierna liepen we naar binnen en het was duidelijk dat dit feest was uitverkocht, want op sommige plekken in de zaal kon je je kont amper keren.

De muziek

De nacht werd goed opgebouwd met Two Times Four en Donnie Darko die voor smerige techno en electro beats zorgden en zo de sfeer goed opbouwden naar de latere acts op de nacht. ACTI zorgde voor een hoop vuurwerk met zijn energieke en rammende muziek. Wie van harde elektronische muziek houdt en op zoek is naar verbreding, komt bij ACTI volledig aan zijn of haar trekken. De man, die wij natuurlijk kennen als Activator, verraste ons dan ook met zijn set en net als wanneer hij hardstyle draait vloog ook tijdens de set op QULT het dak eraf.

BRK3 nam het stokje over van ACTI en ook bij hem knalde zijn muziek op prettige wijze De Westerunie in. De afwisseling tussen de verschillende stijlen zorgde ervoor dat het publiek steeds nieuwe prikkels kreeg. Dit resulteerde in een dansende massa. Het motto ‘fuck de hokjes’ ging niet alleen op voor de muziek, maar ook voor het publiek zelf. Zo zagen we mensen van alle rangen en standen. Wel allemaal met hetzelfde doel trouwens: lekker uit je dak gaan en feesten.
Na BRK3 verzorgde Geck-E een set van heb ik jou daar. Een dikke mix van oudere en nieuwe platen, met een overeenkomstige harde bass. Smullen voor de QULT-bezoekers dus. Aan Alex Kidd de nobele taak om deze avond in stijl af te sluiten. Hij zette nog een tandje bij, dus werd het knallen totdat je erbij neerviel. Voor wij het door hadden was het alweer zeven uur en gingen de lichten in de zaal aan. Helaas!

Conclusie

Deze jubileum editie vol gevarieerde muziek smaakt zeker naar meer. De combinatie van gevarieerde dj’s, afwisselend publiek en de prima locatie zorgen voor de perfecte ingrediënten waar een goed feest aan moet voldoen. Er waren wat kleine minpuntjes op te merken, zoals de weinige wc´s en de af en toe wat te drukke grote zaal, maar de sfeer en muziek maakte dit ruimschoots goed.

Plus

  • Afwisselende en goede muziek
  • Gezellige sfeer
  • Locatie

Min

  • Af en toe iets te druk in de main area
  • Te weinig wc's

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws